Щоб уникнути кишкових інфекцій під час спеки, варто дотримуватися простих правил.
“Причиною виникнення ГКІ зазвичай є вживання недостатньо термічно обробленої їжі, неякісних харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках та у місцях несанкціонованої торгівлі”, – йдеться у повідомленні Центру громадського здоров’я, пише ПІК.
Тож:
- купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях і офіційних торгових мережах. Не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
- мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні;
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С, не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
- зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
- використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;
- не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості;
- в умовах тривалої відсутності електроенергії, не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.
Читайте також у ПІК: