Про сезон кабачків є чимало анекдотів. І класика жанру, коли вам пропонують такі дебелі дари природи задарма. А не треба відмовлятися. Бо маєте нагоду здивувати рідних простими у приготуванні й смачними стравами. Та навіть — кулінарними шедеврами.
Сирні палички
Цукіні, молодий звичайний кабачок або навіть трохи перезрілий, але без м’якоті та шкірки, нарізаємо на палички завдовжки десь 5 см і товщиною 1 см. Пересипаємо спеціями й залишаємо десь на 20 хв, щоб утворився сік. Тим часом готуємо суміш із сухарів та дрібно натертого твердого сиру. Вмикаємо духовку. Лоток для випікання застеляємо пергаментним папером.
Підготовлені палички обвалюємо в сирно-сухарній суміші та викладаємо на лист. Запікаємо при невеликому вогні до утворення золотистої кірочки. То приблизно 15 хв. Смакоту можна подавати із майонезом або іншим соусом.
Рулети з різними начинками
У багатьох рецептах страв із кабачків плоди натирають на тертці або ж подрібнюють у комбайні, додають борошно, сметану, сіль, яйця та замішують густе тісто.
Для рулетів натерту масу кабачків можна не відтискати від соку, що утворився, або ж відділити його для приготування смузі. Тісто розкладаємо на змащений олією пергаментний папір, яким попередньо застелили форму для випікання. Ставимо до розігрітої духовки десь на 20 хв. Готовність визначаємо за утворенням золотистої кірочки.
Найчастіше використовують начинку із м’якого сира з додаванням кропу та часнику. Однак можна варіювати: наприклад, додавати зварене подрібнене м’ясо.
Щойно спечений корж акуратно виймаємо з форми, злегка охолоджуємо і намазуємо зверху начинку. Теплий корж скручується легше. Ставимо для повного охолодження і нарізаємо на поперечні рулетики. Можна на сирну масу покласти подрібнену зелень та кружальця помідорів. Тоді рулетики вийдуть ще красивішими.
Барвисті перекладанці
“Молоді кабачки нарізаю тонкими кружальцями, солю, кожен обвалюю в борошні та яйці і обсмажую на олії, — розповідає мешканка Львівщини Тетяна Єдинак. — Опісля з майонезу, подрібненого часника і дрібного натертого твердого сира роблю начинку, з’єдную нею два смажені кружальця кабачків. Зверху змащую майонезом, викладаю кружальця помідорів і посипаю сиром”.
Два кружальця сирих кабачків з начинкою із твердого сира можна обваляти у клярі та сухарях і так парою обсмажувати в олії.
Українські суші та піца
Можна зробити ще перекладанці із поздовжніх смужок кабачків, твердого сира і вареної ковбаси. Опісля ті смужки скручуємо рулетом, посипаємо сухарями та запікаємо в духовці.
Ще ефектніше виходить, коли підготовлені рулети викласти до порційних корзинок із пісочним чи листковим тістом і так само запікати в духовці.
До цих рецептів жовті, світло- і темно-зелені молоді кабачки нарізаємо на смужки разом зі шкіркою. Тоді рулети виглядатимуть дуже барвисто та ефектно. Не гірше від знаменитих суші.
Якщо на змащений олією пергаментний папір щільно викласти поздовжні смужки з кабачків, зверху — дольки помідорів, шампіньйонів чи плястерко ковбаси, посипати тертим твердим сиром і запекти, то матимете смачну піцу.
Запіканка з м’ясом
Приготування страв у духовці дуже економить час. У цьому рецепті ми одночасно готуємо м’ясо та гарнір до нього. Свинину чи курятину нарізаємо невеликими шматками, додаємо спеції за смаком, зелень. У пропонованому варіанті це подрібнений хрін, сіль, чорний перець, петрушка і зелені стрілки часнику, попередньо порізані та заморожені.
Для маринаду використовуємо сироватку, що залишилася від відігрівання кисляку на сир. Залишаємо на 20 хв. Тим часом брусочки кабачка так само змішуємо із сіллю.
Викладаємо м’ясо на застелений фольгою або пергаментом лист, зверху додаємо кабачки та заливаємо рештою маринаду. Накриваємо фольгою. Через 45 хв перевіряємо готовність. Якщо хочемо отримати припечене зверху м’ясо, залишаємо для випікання ще на кілька хвилин у духовці вже без фольги. Або ж до смаку посипаємо натертим твердим сиром.
Запіканку можна приготувати із овочевого асорті. До подрібнених кабачків додаємо цвітну капусту, моркву тощо. Змішуємо із борошном, сметаною, сіллю, спеціями та яйцями та викладаємо у підготовлену форму. Випікаємо десь 30 хвилин, готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою.
Соус до макаронів і знаменита ікра
“В італійській кухні часто із кабачків роблять соус, — розповідає мешканка Городенки Лариса Левицька. — Для цього обсмажують на олії подрібнений часник, дольки кабачків. Додають спеції, зелень, охолоджують і подрібнюють у блендері”.
Про кабачкову ікру писати багато не будемо. Колись то була класична та найдешевша закуска, про яку так само є безліч анекдотів. Однак за бажання можна приготувати її самотужки.
Спочатку обсмажуємо на олії подрібнені цибулю і моркву, додаємо кубики кабачків, сіль і спеції за смаком. За бажання — томатної пасти. Охолоджуємо та перебиваємо блендером. Можна закатати на зиму.
Заготовки на зиму
Консервують кабачки подібно до огірків. Гарно виходить овочеве асорті, де кружальця молодих кабачків різних сортів почергово перекладаємо у скляних літрових банках дрібними помідорами, огірками, цвітною капустою, смужками жовтого і червоного перцю.
Для маринаду використовую яблучний оцет, який можна приготувати самотужки. Якщо ж із якихось причин оцет не вживаєте, то для кислотності покладіть до банки грона недостиглого винограду.
Колись дуже популярними були компоти-асорті із жовтої або червоної аличі та кубиків кабачків. Плоди передавали овочам свій колір та аромат, а овочі зменшували кислотність аличі. Тож напій виходив гармонійним і дуже смачним. Такі консервовані кубики кабачків навіть викладали на десертні тарілки — за радянської убогості то імітувало ананаси.
Смачні десерти
Завершити кабачкову тему пропонуємо солодкими стравами. Готуємо смузі із м’якоті та додаємо різні ягоди до смаку. Пасує все: вишня, смородина, яблуко, слива, абрикос. Усе подрібнюємо блендером та насолоджуємося вітамінним напоєм.
Той же кабачковий рулет можна спекти із додаванням цукру до тіста. Спечений корж змащуємо солодкою сирною масою або ж будь-яким варенням. Нарізаємо та смакуємо.
Людмила Стражник. Фото авторки та Тетяни Єдинак.
Читайте також:
- Рецепт на вихідні: Фруктово-ягідна пастила замість цукерок (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: Запечена скумбрія як смачна окраса столу
- Рецепт на вихідні: повітряні налисники та варіація начинок (ФОТО)
- Незвичайні рецепти: Збагачуємо раціон вітамінними квітами (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: Натуральне фруктово-молочно-горіхове желе (ФОТО)