Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: десять вишуканих страв з кабачків (ФОТО)

З цих доступних за ціною і вирощуванням овочів можна приготувати смачні і вишукані закуски та навіть десерти.

photo 2024 07 21 13 38 22 2 scaled

Про сезон кабачків є чимало анекдотів. І класика жанру, коли вам пропонують такі дебелі дари природи задарма. А не треба відмовлятися. Бо маєте нагоду здивувати рідних простими у приготуванні й смачними стравами. Та навіть — кулінарними шедеврами.

photo 2024 07 21 13 47 34 scaled

Сирні палички

Цукіні, молодий звичайний кабачок або навіть трохи перезрілий, але без м’якоті та шкірки, нарізаємо на палички завдовжки десь 5 см і товщиною 1 см. Пересипаємо спеціями й залишаємо десь на 20 хв, щоб утворився сік. Тим часом готуємо суміш із сухарів та дрібно натертого твердого сиру. Вмикаємо духовку. Лоток для випікання застеляємо пергаментним папером. 

photo 2024 07 21 13 38 22 scaled

Підготовлені палички обвалюємо в сирно-сухарній суміші та викладаємо на лист. Запікаємо при невеликому вогні до утворення золотистої кірочки. То приблизно 15 хв. Смакоту можна подавати із майонезом або іншим соусом. 

photo 2024 07 21 13 38 00 scaled

Рулети з різними начинками

У багатьох рецептах страв із кабачків плоди натирають на тертці або ж подрібнюють у комбайні, додають борошно, сметану, сіль, яйця та замішують густе тісто. 

Для рулетів натерту масу кабачків можна не відтискати від соку, що утворився, або ж відділити його для приготування смузі. Тісто розкладаємо на змащений олією пергаментний папір, яким попередньо застелили форму для випікання. Ставимо до розігрітої духовки десь на 20 хв. Готовність визначаємо за утворенням золотистої кірочки.

photo 2024 07 21 13 44 38 2 scaled

Найчастіше використовують начинку із м’якого сира з додаванням кропу та часнику. Однак можна варіювати: наприклад, додавати зварене подрібнене м’ясо. 

Щойно спечений корж акуратно виймаємо з форми, злегка охолоджуємо і намазуємо зверху начинку. Теплий корж скручується легше. Ставимо для повного охолодження і нарізаємо на поперечні рулетики. Можна на сирну масу покласти подрібнену зелень та кружальця помідорів. Тоді рулетики вийдуть ще красивішими.

Барвисті перекладанці

Молоді кабачки нарізаю тонкими кружальцями, солю, кожен обвалюю в борошні та яйці і обсмажую на олії, — розповідає мешканка Львівщини Тетяна Єдинак. — Опісля з майонезу, подрібненого часника і дрібного натертого твердого сира роблю начинку, з’єдную нею два смажені кружальця кабачків. Зверху змащую майонезом, викладаю кружальця помідорів і посипаю сиром”. 

Два кружальця сирих кабачків з начинкою із твердого сира можна обваляти у клярі та сухарях і так парою обсмажувати в олії.  

photo 2024 07 21 13 37 24 scaled

Українські суші та піца 

Можна зробити ще перекладанці із поздовжніх смужок кабачків, твердого сира і вареної ковбаси. Опісля ті смужки скручуємо рулетом, посипаємо сухарями та запікаємо в духовці. 

Ще ефектніше виходить, коли підготовлені рулети викласти до порційних корзинок із пісочним чи листковим тістом і так само запікати в духовці. 

До цих рецептів жовті, світло- і темно-зелені молоді кабачки нарізаємо на смужки разом зі шкіркою. Тоді рулети виглядатимуть дуже барвисто та ефектно. Не гірше від знаменитих суші. 

photo 2024 07 20 10 01 15 scaled

Якщо на змащений олією пергаментний папір щільно викласти поздовжні смужки з кабачків, зверху — дольки помідорів, шампіньйонів чи плястерко ковбаси, посипати тертим твердим сиром і запекти, то матимете смачну піцу. 

Запіканка з м’ясом

Приготування страв у духовці дуже економить час. У цьому рецепті ми одночасно готуємо м’ясо та гарнір до нього. Свинину чи курятину нарізаємо невеликими шматками, додаємо спеції за смаком, зелень. У пропонованому варіанті це подрібнений хрін, сіль, чорний перець, петрушка і зелені стрілки часнику, попередньо порізані та заморожені. 

Для маринаду використовуємо сироватку, що залишилася від відігрівання кисляку на сир. Залишаємо на 20 хв. Тим часом брусочки кабачка так само змішуємо із сіллю. 

photo 2024 07 20 07 48 38

Викладаємо м’ясо на застелений фольгою або пергаментом лист, зверху додаємо кабачки та заливаємо рештою маринаду. Накриваємо фольгою. Через 45 хв перевіряємо готовність. Якщо хочемо отримати припечене зверху м’ясо, залишаємо для випікання ще на кілька хвилин у духовці вже без фольги. Або ж до смаку посипаємо натертим твердим сиром. 

Запіканку можна приготувати із овочевого асорті. До подрібнених кабачків додаємо цвітну капусту, моркву тощо. Змішуємо із борошном, сметаною, сіллю, спеціями та яйцями та викладаємо у підготовлену форму. Випікаємо десь 30 хвилин, готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою. 

Соус до макаронів і знаменита ікра

“В італійській кухні часто із кабачків роблять соус, — розповідає мешканка Городенки Лариса Левицька. —  Для цього обсмажують на олії подрібнений часник, дольки кабачків. Додають спеції, зелень, охолоджують і подрібнюють у блендері”.

Про кабачкову ікру писати багато не будемо. Колись то була класична та найдешевша закуска, про яку так само є безліч анекдотів. Однак за бажання можна приготувати її самотужки. 

Спочатку обсмажуємо на олії подрібнені цибулю і моркву, додаємо кубики кабачків, сіль і спеції за смаком. За бажання — томатної пасти. Охолоджуємо та перебиваємо блендером. Можна закатати на зиму.

Заготовки на зиму

Консервують кабачки подібно до огірків. Гарно виходить овочеве асорті, де кружальця молодих кабачків різних сортів почергово перекладаємо у скляних літрових банках дрібними помідорами, огірками, цвітною капустою, смужками жовтого і червоного перцю. 

Для маринаду використовую яблучний оцет, який можна приготувати самотужки. Якщо ж із якихось причин оцет не вживаєте, то для кислотності покладіть до банки грона недостиглого винограду. 

photo 2024 07 21 13 46 21 scaled

Колись дуже популярними були компоти-асорті із жовтої або червоної аличі та кубиків кабачків. Плоди передавали овочам свій колір та аромат, а овочі зменшували кислотність аличі. Тож напій виходив гармонійним і дуже смачним. Такі консервовані кубики кабачків навіть викладали на десертні тарілки — за радянської убогості то імітувало ананаси. 

Смачні десерти 

Завершити кабачкову тему пропонуємо солодкими стравами. Готуємо смузі із м’якоті та додаємо різні ягоди до смаку. Пасує все: вишня, смородина, яблуко, слива, абрикос. Усе подрібнюємо блендером та насолоджуємося вітамінним напоєм.

photo 2024 07 21 13 44 38 scaled

Той же кабачковий рулет можна спекти із додаванням цукру до тіста. Спечений корж змащуємо солодкою сирною масою або ж будь-яким варенням. Нарізаємо та смакуємо. 

Людмила Стражник. Фото авторки та Тетяни Єдинак. 

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено