Червоний буряк належить до доступних за ціною та невибагливих у вирощуванні овочів. Він є неодмінним компонентом так званого борщового набору, подорожчання якого є певним інфляційним показником. Сіють коренеплоди практично в кожному домогосподарстві, хоч придбати їх на ринках чи в крамницях можна протягом року.
Користь беззаперечна
Червоний буряк багатий на вітамін С, мікроелементи цинку, селену, заліза, містить антиоксиданти, зміцнює імунітет. Дієтологи радять споживати страви з нього для оздоровлення печінки, нормалізації тиску, як послаблюючий засіб.
Червоний рослинний пігмент бетанін захищає клітини організму від ушкодження, отож запобігає запальним процесам. Так само споживання страв з буряка сприяє покращенню роботи мозку. Через низьку калорійність корисний для зменшення ваги тіла.
Фестиваль бігусу
На Прикарпатті є особливий регіон, де готують так званий білий борщ. Ця страва називається бігус і є неодмінною для святкового столу в Калуському районі.
У Калуші навіть проводять Фестиваль бігусу, на який до війни збиралися тисячі туристів. Заклади громадського харчування, місцеве ВПУ 7 та окремі господині змагалися на кращу страву.
Основою бігусу є квашений білий столовий буряк. Очищений і порізаний коренеплід заливають холодною водою і витримують 2 тижні. Потім ріжуть на кубики і додають до кістково-м’ясного розсолу разом зі шматками м’яса і дрібно нарізаною цибулею. До смаку спеції і буряковий квас. В деяких селах Рожнятівщини такий борщ заправляють вареним рисом.
Звичайний борщ варять із додаванням червоного буряка. Кожна господиня має свої секрети. Але варто до страви наприкінці додати для кольору скибку сирого буряка і дати закипіти.
Ефект кольору
Несподіване використання бурякового соку як барвника довелося побачити в Польщі. В одному із ресторанів гміни Соліна подали рибу, а на гарнір – перлову кашу бурякового кольору. Ефект неймовірний!
Подумалося, що так можна привабити до каші дітвору, коли подати її не у звичайному варіанті, а ось так яскраво забарвленою. Адже подача страви має неабияке естетичне значення.
Консервування буряка
Консервації виручають, коли треба приготувати щось нашвидкоруч. Приміром, борщова заправка пришвидшить приготування борщу. А маринований з болгарським перцем буряк стане основою для зимових салатів.
Ось один із рецептів:
- Варимо буряки. Охолоджуємо. Чистимо. Ріжемо на смужки. Закладаємо до підготовлених скляних банок. Туди ж смужки жовтого або червоного перцю. Маринад: на 1,5 л води даємо по 2 ст л солі, оцту та 1 ст л цукру. Спеції. Заливаємо гарячим маринадом овочі і стерилізуємо 15 хв (0,5 л).
Салатне розмаїття
Червоний буряк є основою багатьох салатів. Доволі популярний – з горіхами, чорносливом, часником і майонезом.
Цієї літньої пори варто робити полегшений варіант бурякового салату – з різними сирими овочами, заправленими йогуртом. Цікавих нот додають дольки мандаринів, ягоди та зелень.
Готують із сирих буряків салат на зразок моркви по
Шоколадний пиріг та інші борошняні вироби
І “вишенькою на торті” стане пиріг. Для цього 300 г запеченого буряка охолодити і подрібнити блендером. Щоб захистити руки від кольору, варто змастити їх олією.
На водяній бані розтоплюємо плитку шоколаду з 100 г масла, або даємо якісний порошок какао, який відрізняється темним насиченим шоколадним кольором. Додаємо 3 яйця, 70 г цукру, 100 борошна та 1 ч л розпушувача, ваніліну і щіпку солі, щоб підкреслити смак шоколаду. Буряк додаємо наприкінці.
Форму змастити маслом або вистелити пергаментом, виливати і розрівняти тісто. А випікати в духовці за 180 градусів до пів години. Дати охолонути. Можна глазурувати шоколадом або присипатицукровою пудрою.
Ще один рецепт – із натертим сирим буряком. На один коренеплід середнього розміру треба склянку просіяного борошна, 3 жовтки, 100 цукру, пакетик ванільного цукру, розпушувач, 100 г сметани і 50 олії. Випікаємо звичайним способом. Корж втрачає буряковий колір, тож важко здогадатися, що тут він взагалі є. Зате корисно.
Зверху на тісто можна викласти сирну масу. Для цього використано 3 білки яєць.
Отож не ігноруйте червоні буряки та урізноманітнюйте раціон стравами з цих простих і доступних овочів!
Людмила Стражник. Фото авторки.
Читайте також:
- Рецепт на вихідні: Делікатеси зі слив (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: десять вишуканих страв з кабачків (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: Фруктово-ягідна пастила замість цукерок (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: Запечена скумбрія як смачна окраса столу
- Рецепт на вихідні: повітряні налисники та варіація начинок (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: Натуральне фруктово-молочно-горіхове желе (ФОТО)