Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: помідори для душі (ФОТО)

Як вирощувати ці овочі без поливу та як вибрати плоди для свіжих салатів, в’ялення, соління і маринування.

IMG 20240825 105953 118 scaled

Дивишся на помідорову мозаїку, наче коралі, і мислиш собі: чи то справжні, чи якісь муляжі? Виявляється, мінітомати сорту Черрі мають багато кольорів, чим і привабливі на святковому та буденному столах.  

IMG 20240825 105953 240 scaled

Вирощування томатів як експеримент 

“Томати Черрі є не тільки круглі, а й продовгуваті, сердечком. Я й не рахувала, скільки в мене різних сортів помідорів на грядках. Побачу новинки на форумах і зразу виписую насіння. З останніх придбань — Сержант Пеппер (малиново-чорний з носиком плід), Смарагд, Лук Стар, Темна королева, Аметистова коштовність, Джаз, Ананасна зебра. Готову розсаду не купую, бо мені цікавий сам процес вирощування томатів. Експериментую для душі”, — розповідає мешканка Городенки Мирослава Романюк.

IMG 20240825 112847 902 scaled

Мирослава робить акцент на індетермінантних, тобто високорослих помідорах: рослини на шпалерах сягають 3-метрової висоти. Є салатні, що мають плоди з маленькими камерами, добре ріжуться колечками й накладаються на канапки та красиві в розрізі. А для консервування більше підходять невеликі томати. Навіть для тих споживачів, хто має алергію на червоний колір, є великий вибір сортів.

“Я за характером дослідниця. Мені цікаві нестандартні помідори, різноманітність. Прагну вирощувати щось незвичайне: томати різного кольору, смаку, консистенції м’якоті та з цікавим ароматом”, — додає Мирослава. 

IMG 20240825 105950 031 scaled

Господиня вирощує помідори без втомливого щоденного поливу. Для цього при закладанні розсади радить до ямки додати перегною і трошки міндобрива, влити 3 л води, пригорнути землею, зверху ще 2 л води, а тоді загорнути сухим ґрунтом. Таким чином не йде випаровування вологи, що дає можливість рослині прижитися. А трошки пізніше, коли прогріється земля, замульчувати рослини грубими пластами соломи. Бо помідори люблять, щоб зверху було сухо. Зате опісля економите на воді та виснажливій праці й захистите томати від фітофтори та борошнистої роси.  

“Як падає дощ, то крапельки води разом із зараженою водою (спорами в ґрунті) відбиваються від землі, потрапляють на листки і плоди та вражають їх, — каже Мирослава. — А мульча захищає від потрапляння спор. Рослини треба неодмінно пасинкувати. А далі, як уже перша китичка помідорів почервоніла, то всі листочки до цієї китички знизу знімаю. Це так само захист від хвороб”.

 

Пора заготівель

Помідори — улюблений овоч для консервування. Ще мамин рецепт маринування такий. Підготовлені томати закладаю в пропарені літрові скляні банки. Заливаю двічі окропом, зливаю воду, втретє — маринадом, закатую металевими кришками, перевертаю наверх денцем для перевірки, чи не просочується рідина або повітря, та укутую до повного охолодження.

Для маринаду до 1,5 л води додати кілька зерен чорного і пахучого перцю, лавровий листок, гвоздику, 2 ст л солі та 3 ст л цукру. Кип’ятити кілька хвилин, додати 2 ст л 9-відсоткового оцту і відразу залити помідори. 

Практикую для консервацій використання домашнього яблучного оцту або ж навіть плоди жовтої аличі чи гроно недостиглого винограду. 

IMG 20240825 105953 274 scaled

“Для квашення помідорів беремо плоди із твердою шкіркою. Заготовляємо зелень: листя і корінь хрону, листочки смородини, вишні, дуба, малини, суцвіття кропу. Підготовлені помідори закладаємо до половини ємності (відра чи бутлі), додаємо зерна гіркого перцю, зубчики часника, зелень. Докладаємо плоди доверху. Вкриваємо листям хрону”, — радить Любов Атаманчук, очільниця Угорницького старостинського округу Івано-Франківської МТГ.

На 3-літрову скляну банку треба 1,5 л холодної води, 2 повні столові ложки кам’яної солі, по 1 ст л цукру та порошку гірчиці, 50 г горілки. Заливаємо помідори, накриваємо капроновою кришкою і ставимо в холодне місце. Якщо треба малосольних помідорів, кришку не закриваємо і залишаємо в теплому місці (на кухні) на 7 днів, а далі ще на 7 днів у холодильнику.

Доволі популярними консерваціями останнім часом стають в’ялені зі спеціями помідори. Ними прикрашають канапки, додають як гарнір чи до салатів. Такий спосіб заготівлі зберігає корисні властивості томатів. Пригадується, вперше смакували такі страви під час волонтерки в селі Уніж.  

Помідори для в’ялення вибирають м’ясисті та з невеликими плодами. Якщо великі, то їх розрізають на дольки та видаляють насіння. Зверху посипають спеціями та подрібненою зеленню. Закладати на піддонах до електросушарок або духовок треба на 8-12 годин. Готові охолоджені томати складають до стерилізованих скляних банок, додають зубчики часнику, приправи та заливають рослинною олією. Для довшого зберігання закривають щільно кришками й тримають у холодильнику. 

Людмила Стражник. Фото Мирослави Романюк та авторки

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено