Івано-Франківськ

В села Прикарпаття повернулися люди з-за кордону

Громади напружені, люди бояться «уханської» хвороби.

t 1 e5e98092ce918fd7 24534

З Європи, де  коронавірус вже забрав сотні тисяч життів, масово повертаються наші заробітчани і мимоволі несуть потенційну загрозу страшної інфекції. Скажімо, за попередню добу кількість заражених коронавірусом тільки в Великобританії збільшилася на 1,5 тисячі осіб, а померлих на 43.

Журналісти ПІК вирішилили розпитати людей, що живуть в прикарпатських селах, наскільки напружена там атмосфера.

В селі Блюдники, що в Галицькому районі, мешканка не хоче виголошувати своє ім’я, але поділилася своїм  хвилюванням:

«Троє земляків-заробітчан приїхали додому, в наше село. З різних країн. Свідомо сидять на самоізоляції. Хвалю. Але ж домочадці, які живуть разом з ними в одних оселях, ходять собі до магазину за продуктами, не уникають розмови з перехожими. Хіба це добре? Це небезпечно!», – розповіла вона.

До слова, загалом до п’яти сіл Блюдниківської сільської ради приїхало 10 заробітчан. Всі вона зареєструвалися в сільраді, їм вручили письмові нагадування про самоізоляцію.

Інша співрозмовниця кореспондента ПІК – Галина з села Козарі Рогатинського району, зізнається, що вже тиждень не виходить за межі подвір’я. Вона знає, що деякі односельці повернулися з заробітків, а тому намагається уникати будь-якої загрози зараження.

«Я нічого не маю проти тих людей, що приїхали з-за кордону. Всі ми люди. Але вони можуть переносити інфекцію. Я вже немолода, і боюся підчепити ту китайську заразу. Ще на моїй пам’яті такого не було, щоб вводили карантин на стільки часу. Мені страшно. І за себе і свою родину. Молю Бога, аби все обійшлося», – каже жінка.

На жаль, подібні ситуації виникають зараз чи не в усіх містах та селах України.

В Івано-Франківській області ситуація щодо коронавірусу вже  ускладнилася, і, мабуть, стане ще гіршою. Зрозуміло чому. Станом на 25 березня на Прикарпаття повернулося з держав ЄС понад 500 заробітчан.

Сьогодні-завтра потік тільки посилиться, адже вчора  міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков закликав українців, які ще не повернулися на Батьківщину, або прибути в країну протягом двох днів, або залишатися за кордоном.

“Літаки будуть до нас прибувати до п’ятниці (27 березня). В ніч з п’ятниці на суботу будь-які авіасполучення буде зупинено. Як і сполучення поїздами”, – сказав глава МВС в середу в коментарі журналістам Інтерфакс-Україна.

Нагадаємо, що  ще тиждень тому міністр охорони здоров’я Ілля Ємець виступав за впровадження в Україні надзвичайного стану.

Коментуючи його пропозицію, користувачі соцмереж запитували: «Чому десятки громадян з Уханя були загрозою, а тисячі з Європи спокійно розгулюють своїми містами і селами, часто, навіть без масок? Робіть же щось!».

Але що робити владі, коли люди самі не дотримуються елементарних вимог щодо самозахисту і захисту оточуючих  від можливого COVID-19?

Нагадаємо, що за даними Центру громадського здоров’я МОЗ, станом на 22:00 25 березня, в Україні було 145 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. При цьому із 32 нових випадків, 11 припало на Івано-Франківську область. Сьогодні, 26 березня,  МОЗ повідомив уже про 156 випадків коронавірусної хвороби в Україні. На щастя, нових випадків на Прикарпатті сьогодні наразі не зафіксовано.

Читайте також на сторінці ПІК:

COVID-19: страшна доба на Прикарпатті

Карантин: у вас ще не закінчились гроші?

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено