Івано-Франківськ

27 березня: цей день в історії Прикарпаття

Про те, які події відбулися цього дня у минулому на Прикарпатті, хто сьогодні іменинник та інше читайте у ПІК.

Сьогодні – Міжнародний день театру (відзначається з 1961 року)

Станиславів міжвоєнного періоду пишався своїми театрами: українським стаціонарним театром ім. І. Тобілевича, польським стаціонарним театром О. Фредри (з 1928 року – театр ім. С. Монюшка, з 1935 року – Воєводський театр подольсько-покутський), діяло також два аматорських єврейських театри.

Відвідування театру було потребою не тільки міської інтелігенції, а й ремісників, студентів і навіть селян із приміських сіл.

12 лютого 1911 року в Станиславові з постановки «Наталки-Полтавки» І. Котляревського в залі Д. Єгера на вул. Газовій (тепер Дністровська) почав діяти Український народний театр імені Івана Тобілевича, який спочатку був аматорським гуртком. Упродовж 1911-1914 років театр відіграв понад 50 популярних п’єс народної та історичної тематики.

Але Перша світова війна перервала творчу діяльність театру аж до 1918 року, коли він відновив роботу в Коломиї. Найбільший успіх мали вистави «Мартин Боруля» та «Чумаки» І. Тобілевича, «Ой не ходи, Грицю» М. Старицького, «Перехитрила» М. Кропивницького за участю прекрасних акторів – Осиповичевої, Юрчакової, Балевича та Балевичевої.

У січні 1919 року театр гастролював у Станиславові. Тут же в 1921 році було оголошено про відновлення його постійної діяльності в місті. Управа театру тепер складалася з голови Дмитра Дем’янчука, режисера Лісової та адміністратора Євгена Шепаровича. Крім галичан, акторами були і наддніпрянці, які опинилися в еміграції.

ПОДІЇ:

– 27 березня 1922 р. за старанням ювілейного комітету відбулося Шевченківське свято в залі музичного товариства ім. Монюшка у Станиславові. З доповіддю про Т.Шевченка виступав професор Кисілевський, а з декламаціями його творів – професори Бойцун і Гаврилова. Успішно виконала соло на фортепіано піаністка Н. Цибрівська.

– 27 березня 1991 р. – відновлено видання всеукраїнського греко-католицького часопису «Нова Зоря».

ІМЕНИНИ: Ростислав, Михайло, Феодосій, Венедикт, Фронтина

ЦІКАВО:

– 27 березня 2000 року суд Сан-Франциско зобов’язав компанії Philip Morris і R. J. Reynolds виплатити 20 мільйонів доларів Леслі Уайтлі, котрий звинуватив виробників сигарет у тому, що їхня продукція спричинилася до розладів його здоров’я.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено