Івано-Франківськ

Зміна без змін: про Авакова, Верховну Раду та народні протести

Проєкт постанови про відставку міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова - не розглянули ще досі.

Правоохорониий комітет Верховної Ради України досі не спромігся розглянути проєкт постанови про відставку міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. Про це повідомляється в інстаграм-каналі партії Голос, яка вносила згаданий проєкт постанови, інформує ТСН. Члени комітету заявили, що це зараз не важливо. Основна причина, вважають в партії, бюрократична.

«У нашій нібито діджиталізованій державі документ про відставку міністра не зміг за 6 днів подолати відстань у 200 метрів — від будівлі парламенту до будівлі комітетів. Дивує, як правоохоронний комітет розставляє свої пріоритети», – каже юрист та член команди “Голосу” Андрій Осадчук.

Відставки Авакова вимагають не вперше. Міністр, який дивним чином залишився на посаді чи не єдиний з усіх, хто працював в уряді ще за каденції президентства Петра Порошенка, далі продовжує працювати. Попри те, що Володимир Зеленський, ідучи на вибори, обіцяв «нові обличчя», і попри те, що претензій до роботи міністра і його підлеглих і в громадськості, і в політикуму багато.

Минулого тижня по всій Україні пройшли акції протесту проти міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. Учасники акцій вимагали відставки міністра із займаної посади. Передували цьому кілька гучних скандалів у структурі МВС.

Про найбільш відомі з них нагадав організатор організатор акції протесту в Івано-Франківську, Олег Саїк: «Міністр завжди в епіцентрі усіх скандалів. Кілька простих фактів: справа Катерини Гандзюк, справа Шеремети – виникає враження, що взагалі гальмується; справа, яка пов’язана із сином Авакова (справа про «рюкзаки Авакова» — корупційний скандал довкола Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та його сина Олександра Авакова – прим. ПІК). Із цією справою взагалі був пов’язаний міжнародний конфлікт. Справа у Кагарлику, ну і остання справа у Франківську – це відлуння недореформованої правоохоронної системи. Той факт, що 93% правоохоронців, які були звільнені під час правоохоронної реформи, оновились через суди. Ми бачимо – реально зміни ніякі не відбулися… Практично вся кар’єра Авакова базувалася на таких речах. І мені, звичайно, не подобається той факт, що міністр не володіє державною мовою».

Варто зазначити, що це вже не перша, і, вочевидь, не остання акція протесту проти Авакова.

Його відставки вимагали волонтери і ветерани АТО у 2018 році, його звільнення вимагали після вбивства п’яними поліціянтами 5-річного Кирила Тлявова, акції протесту пройшли у грудні 2019 року під офісом президента Зеленського, і ось найсвіжіша – 4-5 червня 2020 року.

До речі, напередодні цієї акції протесту, наче на підтвердження претензій протестувальників до методів роботи поліції, відбулися кілька гучних скандалів, пов’язаних із діяльністю підлеглих Авакова: зґвалтування і побиття свідка у Кагарлику, знущання над затриманими у відділку поліції Івано-Франківська. І хоч винуватців у обох випадках відсторонено від роботи, а декого звільнено з посад, головна проблема – провал реформи поліції – зі слів активістів та експертів, нікуди не поділася.

Під час акції протесту в Івано-Франківську з мітингувальниками зустрівся в.о. заступника начальника ГУНП в Івано-Франківській області Остап Білейчук. Він не коментував претензії учасників акції щодо відставки міністра, оскільки каже, що міністр є політичною фігурою, а поліція поза політикою. Натомість відповів на претензії щодо реформування поліції. Остап Білейчук, який сам себе називає людиною старої системи, пройшов атестацію, не поновлювався в судах, вважає, що реформування поліції пройшло успішно.

«Якщо порівняти 10 років назад, та система була зовсім іншою і контролю не було ніякого. На даний момент контроль і реакція є миттєвими. Ніхто нікого не прикриває. Начальники поліції колись не спілкувалися з журналістами, громадськістю. Коли пройшов Майдан, система змінилися. Патрульна поліція, яка зараз, реагує. Навіть в районах покращилося реагування патрульної поліції, створеної з працівників, які пройшли атестацію. Я вважаю, що на даний час всі ці кроки, які зроблені, пішли вперед, я це відчув на собі. Крім того, реформи продовжуються: оперативних служб, кримінальної поліції. Наскільки великими кроками – не говоритиму, але вони відчутні. В нас з’явилося пальне, службові автомобілі, особовий склад набирається за конкурсом, а не по блату. Але є випадки, коли і в поліції є негідники, люди не на своєму місці», – говорить Білейчук.

Також є моніторинг, який контролює працівників поліції, є інспекція, внутрішня безпека, але не завжди є можливість прослідкувати за кожним. Йдеться про випадок у міському відділку на Бельведерській 30 травня цього року, коли двоє працівників поліції повели себе некоректно із затриманими, за що було звільнено двох і притягнуто до дисциплінарної відповідальності інших поліцейських: «Це людський чинник. І керівництво робить все, щоб їх виявляти і неодмінно виганяти з лав поліції», – говорить Христина Максимчак, керівниця сектора комунікації ГУНП Івано-Франківської області. Не у всіх патрульних поліцейських, які працюють в районах є нагрудні камери – додає вона. З них можна було б отримувати інформацію про те, як себе поводять громадяни та поліцейські під час роботи. Хоча, в поліційних відділках камери спостереження встановлено, додає Остап Білейчук, і відповідальні особи мають змогу бачити, що відбувається у відділках, і реагувати, що, власне і було зроблено по відділку на Бельведерській.

Реформи поліції не було зовсім. Так вважає експерт інституту політичної освіти Мирон Дмитрик.

Перейменування міліції у поліцію, зміна форми, погонів, назв підрозділів, переатестація, – це не реформа поліції, – говорить він. Про більш-менш нормальну реформу, стверджує Мирон Дмитрик, можна говорити в патрульній поліції, яким стала ДАІ, створення сервісних центрів замість МРЕВ. А в самій кримінальній поліції, в так званих колишніх підрозділах ВДСБС, УБОЗ, і тд. – реформи не відбулося.

І справа не в переатестації, – пояснює свою позицію Мирон Дмитрик. Адже ті люди, які були звільнені у відділку на Бельведерській в Івано-Франківську чи у Кагарлицькому відділенні, також були переатестовані. А дехто із тих, хто не пройшов переатестації, поновився через суди. І таких випадків, каже експерт, багато.

«Переатестація – це не просто здача іспиту на знання законодавства. В першу чергу має бути психологічна і психіатрична експертиза людей. Професійні психологи здатні виявити приховані схильності кандидата на службу в поліції зокрема. Будьмо відвертими, багато таких агресивних людей йдуть в поліцію, оскільки більше не мають де себе реалізувати», – говорить М. Дмитрик.

Якщо говорити про конкретні випадки в Кагарлику чи Івано-Франківську, має бути інакша система відеоспостереження. Адже камери спостереження у відділках є. Але з огляду на ті факти порушення прав людей, які там відбулися, робота такої системи неефективна. Кошти – на тлі фінансування МВС – не такі вже й великі, переконаний М. Дмитрик. (На 2020 рік в держбюджеті на МВС заклали 93 млрд. грн. При уточненні бюджету у квітні 2020 року МВС додали ще 195 мільйонів, а днями уряд виділив МВС майже 3 млрд. грн. на «боротьбу з коронавірусом», – прим. ПІК). Однак працювати система має інакше – копії записів мають надходити у ті структури, які здійснюють контроль за діяльністю поліції, а чергові у самих відділках мали б реагувати на подібні випадки, побачивши на відео – яке має транслюватися онлайн – що діється беззаконня.

Однак, це лише один із елементів. Реформа, вважає експерт інституту політичної освіти, має відбутися на законодавчому рівні. Наразі ж тільки прийняли нову редакцію закону про поліцію, а саму систему не реформували. Тому відставка міністра Авакова, хоч його, на думку Мирона Дмитрика звільнити варто, нічого не змінить. Бо в нереформовану систему прийде інша людина і все буде, як раніше.

Варто зазначити, що наразі відставка Авакова вкотре провалилися. Сама процедура звільнення міністра не врегульована Конституцією, – такий висновок дав  парламентський комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Виявляється, ініціювати звільнення міністра може лише сам міністр своєю заявою чи своїм поданням прем’єр-міністр. Звісно, що подавати заяву від себе Аваков наміру, вочевидь, не має. Також окремі депутати зі Слуги народу (більшість їх взагалі проти відставки Авакова) заявляють, що міняти міністра можна тільки під час зміни всього уряду – пакетом. Так, як пакетом їх і призначають. До речі, опозиційній ЄС закидають відсутність підписів під проєктом постанови про відставку Авакова. Однак там заявили, що готові дати голоси «За», якщо питання буде винесено на голосування в Раді. Наразі ж цього не було.

«ЄС підтримає голосування за відставку будь-якого міністра, але зі свого боку вимагатиме і готуватиме відставку уряду в цілому. І, на відміну від інших опозиційних фракцій, не буде підігрувати владі в договорняках щодо кадрових голосувань», – написав на своїй сторінці Володимир Ар’єв.

Ну і останнє, напевно. Володимир Зеленський на тлі всіх гучних скандалів у структурі МВС все ж вважає, що «кращого міністра внутрішніх справ, ніж Аваков, немає». І він залишиться на посаді, доки не доведе до кінця справу про вбивство журналіста Шеремета…

 

Автор Орест Борисікевич 

 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено