Івано-Франківськ

Народилося дитя вагою 550 грамів. Що далі?

А далі буде життя на радість батькам, якщо маля з’явилося на світ під опікою спеціалістів-неонатологів КНП «Івано-Франківський обласний перинатальний центр».
  • Чим цей медичний заклад відрізняється від класичного пологового будинку?
  • Породіллі та новонароджені з якими особливостями є його пацієнтками?
  • Яким має стати центр у найближчій перспективі?

Про ці та супутні моменти функціонування закладу розповідає у розмові з журналістом ПІК генеральний директор Івано-Франківського обласного перинатального центру Юрій Павлушинський.

P1160493.00 06 59 07.Still003

– Юрію Миколайовичу, нагадаємо читачам, що в березні цього року ви приступили до своїх обов’язків, як переконливий переможець відкритого конкурсу на посаду. До цього чотирнадцять років працювали у Богородчанській районній лікарні, останні три роки яку очолювали і мали справу з хворими різних категорій та віку. Чому дійшли до крихіток?

– Я й раніше від них не відходив. За спеціальністю я акушер-гінеколог. Будучи керівником медзакладу в районі, тим не менше приймав пологи та робив усі види операцій.

А ще під час навчання у вузі та пізніше мав потужних наставників, які вчили мене багато і якісно працювати, і не переставати вчитися. І це правильно, бо фахівець, який каже, що він уже все знає і вміє, це ще не фахівець.

Сьогодні я задоволений тим, що в обласному перинатальному центрі, в якому працює майже 460 людей, маю спільну мову з колективом кваліфікованих спеціалістів, які прагнуть до самовдосконалення та осучаснення самого закладу.

– Кажуть, що ви його «декомунізуєте», тобто, осучаснюєте. Яким бачите центр через рік-два?

– Наша прерогатива – оснащення сучасним обладнанням відділень інтенсивного профілю: відділення інтенсивної терапії новонароджених і  відділення  анестезіології з ліжками інтенсивної терапії, та створення нового відділення – другий етап виходжування новонароджених.

Враховуючи важливість закладу для всього регіону і те, що працюємо у конкурентному медичному просторі, ми маємо бути кращими в усьому – відповідно до статусу і тієї високої відповідальності, яка на нас покладена.

Знаю, як рухатись до створення справді сучасного перинатального центру, покладаючись не тільки на державну підтримку. У баченні задуманих перетворень підтримує нас голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів. Обговорюємо робочі питання центру кожні два тижні. Якби не епідемія коронавірусу, протидія якій забирає значні кошти з бюджетів усіх рівнів та у меценатів, ми б уже зробили набагато більше, ніж вдалося на цей час.

– А що таки вдалося?

– Закупили більше, ніж на 1 млн 200 тисяч гривень обладнання для реанімаційного відділення. Придбали 15 функціональних ліжок. Через Червоний Хрест отримали з Києва два монітори, апарат ШВЛ, гематологічний аналізатор. Не втрачаємо надії, що за сприяння керівництва області відділення інтенсивної терапії Центру отримає до кінця року обладнання екстракласу вартістю до 3 мільйонів гривень.

P1160493.00 00 04 16.Still002 1

– Ви кілька разів сказали про відділення інтенсивної терапії, і це одразу напружує…

– Але у нас відділення інтенсивної терапії – доконана необхідність. Адже місія перинатального центру – це обслуговування жінок з високим ступенем ризику через складні хвороби та ускладнений перебіг вагітності. Йдеться, зокрема, про важкі форми цукрового діабету, бронхіальної астми, гінекологічні та серцево-судинні патології. Як наслідок – передчасні пологи, дітки з екстремально малою вагою. Їх ще називають «діти-поспішайки». І маємо мати умови та можливості для проведення ускладнених пологів у таких жінок, виходжування новонароджених таким чином, щоб після наданої допомоги малята їхали додому життєздатними, не на біду, а на радість батькам.

– І скільки таких щасливих подій маєте вже цього року?

– Пролікували та виходили 150 діток вагою менше, як 2,5 кілограма. Усього народилися в центрі 1,5 тисячі хлопчиків та дівчаток. Тобто, 10% новонароджених потребували інтенсивної терапії. При цьому ж у відділенні інтенсивної терапії не було жодної доношеної дитини. Це свідчить про якісну роботу медиків у період спостереження за вагітними та під час пологів.

Минулого року було 3,5 тисячі пологів. Проліковано 378 діток. Знову ж таки, не так вже й багато, враховуючи те, що обласний перинатальний центр – це єдиний заклад області, який бере на себе виходжування новонароджених з вагою від 500 грамів.

– До слова, пологові відділення лікарень Прикарпаття іноді направляють новонароджених з низькою вагою в реанімаційне відділення обласної дитячої лікарні…

– Наші фахівці, а також вчені, з якими тісно співпрацюємо, аргументовано застерігають від таких транспортувань навіть у сучасному реанімобілі. Адже дорога для недоношеного маляти – це неймовірний стрес, який провокує агресію, неврологічні розлади, крововиливи, погіршує стан дитини. Натомість, коли дитя у повному спокої перебуває у кювезі поряд з мамою, постійно під наглядом лікаря, воно швидше адаптується до нових умов життя, набирає вагу, приходить до норми. У нашому Центрі для цього є все.

– Хто фінансує виходжування крихіток, які поспішно народилися, критично не набравши належної маси?

– Держава. Скажу так: виходжування такого малюка – це неймовірні переживання для батьків, це медична проблема для лікарів, це дороговартісна стаття витрат для держави.

Щоб виходити дитину з малою вагою, в залежності від стану її організму, діагнозу – потрібно від 30 000 до 100 тисяч гривень. І як би сьогодні не критикували українську владу, ці кошти надходять з державного бюджету у повному обсязі.

P1170504.00 00 03 04.Still009

  • Двійнятам з мамою затишно у центрі. Сумлінні медики постійно поряд.

P1170504.00 00 55 21.Still014

– Юрію Миколайовичу, на момент нашої розмови скільки передчасно народжених з малою вагою виходжують у перинатальному центрі?

– Маємо три двійні – хлопчики, а днями виписали трійню – одного хлопчика та дві дівчинки.

– Як зазначає доктор медичних наук, професор Оксана Макарчук – завідуюча кафедрою акушерства та гінекології післядипломної освіти Івано-Франківського національного медичного університету, кількість багатоплідних вагітностей в останні роки зросла на Прикарпатті з 3% до 7% у диспансерній групі. Ви це відчуваєте?

– Безумовно. І це великий відсоток. Тим більше, що, як правило, йдеться про недоношених дітей, які потребують надзвичайної уваги. До слова, знаю, що за тридцять років практики Оксани Макарчук вдалося виходити 27 трієнь!

Взагалі, наука нас доповнює, підсилює, вона впроваджує нові технології і міжнародні стандарти, які сприяють головному – здоров’ю пацієнтів.

P1170504.00 28 15 10.Still011

– Здоров’я людини – це дуже тонка матерія, особливо зараз, коли чи не кожного підстерігає не вивчений, підступний COVID-19…

– Через це і в перинатальному центрі був прикрий, трагічний випадок: у результаті блискавичного перебігу «ковідної пневмонії» 30 березня померла породілля. Медицина була безсилою.

Не приховуємо, що в березні у нас були й випадки інфікування медиків, як у більшості інших лікарень. Але завдяки безпрецедентним епідеміологічним заходам, які ми впровадили для захисту пацієнтів і медпрацівників, вже понад два місяці заражень серед працівників перинатального центру немає.

– Але ж заклад приймає хворих на коронавірус, тому люди побоюються сюди звертатися.

– Задля об’єктивності ситуації зазначу, що зараз обласний перинатальний центр розділений на два потоки прийому хворих. Один – для людей, які не мають підвищеної температури чи інших ознак інфекційного захворювання. Другий – для тих, у кого температурні та інші ознаки є. Для них відкритий автономний вхід. Пацієнтів обслуговують окремі бригади лікарів, які не пересікаються між собою.

Кожна людина, яка переступила поріг нашого закладу і не має попереднього обстеження на «COVID-19», обов’язково проходить дослідження шляхом ІФА-діагностики або експрес-тестування. За останні два місяці ми провели близько 700 тестувань. На це не шкодуємо жодних коштів.

І якщо десь не проводять таких досліджень і кажуть, що у них не було і нема коронавірусу, то це безвідповідальність. У нас безпека медиків та пацієнтів – на першому плані.

Розмову вела Марія Палюга.

Читайте також:

Анонс інтерв’ю з Юрієм Павлушинським – генеральним директором КНП «Івано-Франківський обласний перинатальний центр Івано-Франківської обласної ради» (ВІДЕО)

Як поблизу Франківська лікують укусами бджіл та сном на вуликах

У Львові вперше провели операції з пересадки серця та нирок

Ваш гороскоп на тиждень: з 6 до 12 липня

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено