Івано-Франківськ

У Відні знайшли могилу воєначальника Української Галицької армії

Зараз поховання військового офіцера та його дружини потребують порятунку.

У Відні на Мацлайнсдорфському лютеранському цвинтарі австрійські пластуни відшукали могилу начальника штабу корпусів Української галицької армії Фердинанда Льонера, повідомляють Стожари, пише ПІК.

818ba45 216.2 st.lo ner ferdynant foto mykytyuka t

3 32 1

Варто зазначити, Фердинанд Льонер (1886-1956) – за походженням австрійський німець. Він добровольцем вступив до Української Галицької армії, дуже швидко вивчив українську мову. Був одружений з українською націоналісткою Іреною Вахнянин (1898-1978), подругою розвідниці УВО Ольги Басараб. Брав участь у поході на Київ і боях з армією Котовського під Житомиром. У 1930-х роках працював у Москві – військовим аташе Австрії та Німеччини. Писав спогади про українську визвольну боротьбу.

«Вихованець львівського Пласту Тарас Піняжко, тепер – віденський архітектор, буквально за кілька годин розшукав могилу, керуючись отриманою від мене інформацією. Могила Льонера в стадії ліквідації із 1999 року (не проплачена). Поховання знаходиться на Мацлайнсдорфському лютеранському цвинтарі, що у 10-й дільниці Відня. У цій же могилі упокоєна також й дружина – Ірина Вахнянин», – пише історик Юрій Юзич.

Для врятування поховання українського офіцера і його родини історик просить звертатись на адресу Пласту у Австрії.

На фото: могила Фердинанда Ленера і його дружини Ірини Вахнянин. Джерело: www.plast.or.at

Читайте також:

Було-стало: пам’ятник Адаму Міцкевичу в Івано-Франківську на площі його імені

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено