Івано-Франківськ

Куди дівати 25 копійок: від сьогодні в магазинах України їх не прийматимуть

Від 1 жовтня 2020 року монети у 25 копійок та банкноти старих зразків до 2003 року перестають бути грошима.

Куди дівати  25 копійок з 1 жовтня – не єдине запитання. Адже вилучають цілу низку банкнот – номіналом від 1 до 200 гривень зразків до 2003 року, пише ПІК з посиланням на НБУ.

Banner 25 kop 2020 09 30

Від 1 жовтня 2020 року монети у 25 копійок та банкноти старих зразків до 2003 року перестають бути грошима. Національний банк України раніше попередив, що ці гроші перестають бути платіжними засобами та будуть вилучені з готівкового обігу.

“Усі магазини, ресторани, заклади сфери побуту не прийматимуть їх під час готівкових розрахунків за товари та послуги, а залишки таких монет і банкнот до 16 жовтня 2020 року мають здати до кас банків України для зарахування на їхні розрахункові рахунки”, — зазначили у НБУ.

Національний банк України заспокоює

Протягом трьох років українці можуть безкоштовно обміняти ці монети та купюри на платіжні обігові монети та банкноти всіх номіналів у сумах, кратних 10 копійкам:

  • в усіх відділеннях українських банків – упродовж першого року від дати вилучення їх з обігу, до 30 вересня 2021 року включно;
  • у Національному банку та уповноважених банках (АТ “Ощадбанк”, АТ КБ “ПриватБанк”, АТ “Райффайзен Банк Аваль”, АТ “ПУМБ”) – упродовж трьох років від дати вилучення їх з обігу, до 30 вересня 2023 року включно.

В НБУ також зазначають…

Монети номіналом 25 копійок зараз не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, що відбулося торік. Вилучення їх з обігу вирішить цю проблему.

Водночас воно не матиме впливу на інфляцію, оскільки за відсутності монет номіналом 25 копійок під час готівкових розрахунків можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари, роботи чи послуги (до сум, кратних 10 копійкам), що діють в Україні вже два роки, з 1 липня 2018 року.

Банкноти старого зразка, введені в обіг до 2003 року, майже не виконують свою функцію платіжного засобу. Зараз у обігу їх залишається близько 1,8% від загальної кількості банкнот у обігу (близько 50 млн штук).

Упродовж трьох останніх років їх обсяг в обігу майже не змінився. Тобто громадяни ними майже не розраховуються. Ці банкноти не інкасуються і до банків не надходять. Їх вилучення з обігу не завдасть незручностей громадянам, водночас бізнесу та державі принесе користь.

Читайте також:

6 районів та 62 ОТГ: розроблено Атлас адміністративно-територіального устрою Івано-Франківщини(КАРТА)

Став відомий розклад ЗНО-2021: першою буде хімія, останньою – географія

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено