Івано-Франківськ

Освітня станція «Д» на Прикарпатті. Як дебати впливають на молодь?

Громадська організація «Інститут неформальної освіти» реалізовує молодіжний проект під назвою «Освітня станція “Д”».

Мета Освітньої станції Д полягає в тому, щоб задіяти молодь з малих міст Прикарпаття до обговорення соціальних проблем з якими стикаються всі люди, не залежно від статі, раси та місця знаходження, зокрема у цьому проекті робиться акцент на діалозі між активною молоддю західної, східної та південної України.

Один із воркшопів проходив у Долині. Ми вирішили порозмовляти із однією з учасниць, Евеліною Вовківською, та дізнатися чи вплинули на неї дебати.

Евеліно, розкажи, будь ласка, трішки про себе та як ти дізналася про «Освітню станцію “Д”»?

Наразі мені 15 років і я з міста Долина. Я секретар Молодіжної Ради нашого міста й голова новоствореного в ньому дебатного клубу “Debate Club Dolyna”.

У нас давненько була ідея створення Дебатного клубу у нашому місті і кожен слідкував за новинами спільнот. Один з наших кураторів ще й був знайомим з Василем Чорнопиським (один із організаторів воршкопу), який і поділився з нами звісткою про проект.

Тобто над створенням клубу ви лише роздумували чи вже клуб функціонував?  

До проекту була лише ідея, що взагалі клуб можливий. Після проекту ми активно почали працювати над пошуком приміщення і іншими формальностями. Наразі наші ігри проводились онлайн, а нещодавно відбулася перша гра офлайн.

Що ви взяли від проекту та чи виправдав він твої очікування?

Насправді, тут мало слів, щоб все передати, але я вважаю, що ці люди –організатори неймовірно багато вклали в цей проект, тому я кайфувала від кожного воркшопу спілкуючись з ними та іншими учасниками.

 Очікувала насправді моментами чогось банального, а часом і надзвичайного. Але зараз можу сказати впевнено, що звичного не було взагалі. Попри мою комунікабельність до проекту, я змогла відчути ще більше впевненості у спілкуванні, особливо, у аргументації й суперечці. Я відчуваю себе більш відкритою, впевненішою в обговоренні делікатних тем. І не лише під час дебатної гри, а будь-де, адже знаю як правильно, толерантно аргументувати, доносити свою думку, покладаючись на знання (яких завдяки дебатам теж побільшало) та критичний і аналітичний аналіз.

Загалом, я знайшла ще одну неймовірну справу, якою варто займатися і якою я справді насолоджуюсь.

Як ви вважаєте чому дебати сприяють?

Дебати сприяють постійному розвитку, вони спонукають до постійного пошуку інформації і думок, як же її застосувати в житті для власної переваги. Дебати змушують аналізувати і рухатись до цілі.

На твою думку дебати можуть допомагати співпраці між молоддю з різних регіонів?

От в цьому я переконана більше зі спостережень за іншими учасниками проекту. Практика дебатів однозначно дає нові можливості для успішної комунікації.

Безсумнівно можуть, особливо тісно між дебатними осередками. Більш ніж впевнена, що молодь наразі зацікавлена в спілкуванні, яке в певних варіаціях ефективно забезпечується дебатами. Дискусії щодо доволі серйозних тем ще й формують у молоді стійку позицію, а тут вже потрібні однодумці, з якими можлива її конкретизація, і знайти їх також можна за допомогою дебатів.

Зрозуміло, що на гуртування особистості, на її саморозвиток тощо, дебати впливають. Але окрім якісних показників чи є якісь кількісні, тобто чи є практичний вплив дебатів?

Раніше я була впевнена, що просто необхідні дискусії під час виступів дебатера, але наразі відмовлюся від цієї думки, адже в міру можливих незручностей це все ж таки більше – ніж +.

Щодо практичних показників, то на даний момент, можу до цього віднести те, що ми відкрили наш дебатний клуб. Для нашого міста це є досить вагома платформа, адже на її основні можна розвивати громадськість, говорити на важливі, «тонкі» теми.

Також дебати вплинули на мою роботу в Молодіжній Раді, адже я стала більш впевненішою та відкритішою до нових проектів, пов’язаних не лише з дебатами.

До слова, проект «Освітня станція «Д» » організовує ГО «Інститут неформальної освіти» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено