Івано-Франківськ

Депутати облради Прикарпаття просять 5% податку на роботу районних рад: проголосували за Звернення до Президента

За Звернення проголосували - 69, утрималося - 10, не голосував - 1.

fa4fb197 259e 452e 8ae8 87a8b087b423 scaled

У вівторок, 19 лютого, відбулася четверта сесія Івано-Франківської обласної ради.

Депутати облради схвалили звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо незабезпеченості коштами на утримання районних рад області, повідомляє ПІК.

У зверненні йдеться про те, що депутати стурбовані критичною ситуацією, що склалася із забезпеченістю та фінансуванням районних рад.

«Недостатність обсягу коштів для фінансування діяльності районних рад за рахунок джерел доходів, що визначені Бюджетним кодексом України, унеможливлює здійснення районними радами повноважень, що регламентовані діючим законодавством України», – наголосив заступник голова облради Микола Палійчук.

Бюджетним кодексом України в частині затвердження нового складу доходів районних бюджетів визначено, що основним бюджетоутворювальний податок для наповнення бюджету є надходження від орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності, засновником яких є районні ради.

Виходячи з таких «прогнозів», у 2021 році доходи загального фонду районних бюджетів області складуть: Верховинського – 112,2 тис. гривень, Калуського – 87,7 тис. гривень, Коломийського – 101,0 тис. гривень, Косівського – 400,0 тис. гривень, Надвірнянського – 425,0 тис. гривень, Івано-Франківського – 120,0 тис. гривень.

Водночас тільки на утримання апарату шести районних рад Івано-Франківської області необхідні видатки в сумі 40,0 млн гривень, з яких 90 відсотків (36,0 млн гривень) – це видатки на оплату праці з нарахуваннями, при тому, що дохідна частина цих бюджетів на 2021 рік передбачається у розмірі 1,2 млн гривень або лише 3 відсотки до необхідної суми.

Незабезпеченість коштами по Верховинському районному бюджету складе 4,7 млн гривень, Калуському – 6,8 млн гривень, Коломийському – 7,0 млн гривень, Косівському – 3,8 млн гривень, Надвірнянському – 7,4 млн гривень, Івано-Франківському – 9,0 млн гривень.

«Сьогодні районні ради функціонують виключно за рахунок фінансового резерву залишків коштів, що утворилися на 01 січня 2021 року, які не є постійним джерелом доходів, а норми законодавства щодо формування їхньої ресурсної бази аж ніяк не відповідають принципам бюджетної системи України в частині обґрунтованості, справедливості і неупередженості розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами», – йдеться у зверненні.

Відтак, депутати завертаються з вимогою внести зміни до Бюджетного кодексу України в частині зарахування податку на доходи фізичних осіб у таких пропорціях:

  • до державного бюджету – 20 відсотків,
  • обласних бюджетів – 15 відсотків,
  • районних бюджетів – 5 відсотків,
  • бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад – 60 відсотків.

На думку народних обранців з Прикарпаття  завдяки таким змінам у бюджетному законодавстві до районних бюджетів області буде додатково залучено понад 312,0 млн гривень, в тому числі до Верховинського – 3,5 млн гривень, Івано-Франківського – 160,6 млн гривень, Калуського – 65,7 млн гривень, Коломийського – 46,6 млн гривень, Косівського – 8,0 млн гривень, Надвірнянського – 27,6 млн гривень.

За – 69, утрималося – 10, не голосував – 1

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено