Івано-Франківськ

10 вулиць Івано-Франківська, названих на честь відомих жінок (ФОТО)

Мова йде про сильних та харизматичних жінок, які у свій час творили історію.

10 вулиць Івано-Франківська

З Прикарпаттям була пов’язана доля багатьох видатних жінок, які уславили своє життя непересічною творчістю, громадською діяльністю, внеском у культурне та суспільне життя не лише нашого міста та області, а й усієї України.

Іменами цих видатних діячок були названі вулиці міста, про які ПІК сьогодні хочемо розповісти.

Вулиця Софії Галечко 

На честь кого названа: українська військова діячка, хорунжа Легіону Українських Січових Стрільців. Випускниця філософського факультету університету м Граца (Австрія). Активна учасниця руху Січових Стрільців на Галичині. З 1914 року була санітаркою, розвідницею, стрільцем, потім – хорунжою УСС. У 1914-1915 рр. відзначилася в боях у Карпатах, за що була нагороджена медаллю за хоробрість. У 1917-1918 рр. служила в запасний частини Легіону УСС Коша Українських Січових Стрільців.

woman b

Локація: вулиця названа на честь Галечко від 1993 р. Вона розташована в дільниці, що з давніх часів називалася Дібровою. Нині вулиця перпендикулярно відгалужується від вулиці Чорновола (навпроти стадіону «Рух») і йде вглиб кварталу, де безіменною перемичкою з’єднується із вулицями Волошина і Карпатської Січі. 

Вулиця Ольги Дучимінської

На честь кого названа: українська письменниця, поетеса, літературний критик, перекладачка (з чеської, німецької, російської), журналістка, народна вчителька, культурно-освітня діячка, одна з активних організаторок жіночого руху в Галичині, дослідниця фольклору, етнографії та мистецтва Гуцульщини й Бойківщини.

551347a7397eea0da3c8971231f40845 scaled

Локація: вулиця названа на честь Дучимінської від 1993 р. Розташована у східній частині міста, в межах колишньої дільниці «Гірка». Це прямолінійна вулиця, що сполучає Вовчинецьку і вулицю Миру.

Вулиця Олени Кисілевської

На честь кого названа: Українська письменниця, журналістка, редактор і видавець, громадсько-політична діячка. Проживаючи та навчаючись в Станіславові долучилася до жіночого руху в Галичині, вступивши у “Товариство руських жінок”, яке заснувала у 1884 р. Н. Кобринська. Згодом стала діяльним членом і засновником перших жіночих товариств у Станіславі, Коломиї, активно працювала у Львівській жіночій громаді.

20190915114611 3153 scaled

Локація: вулиця названа на честь Кисілевської від 1995 р. Знаходиться за залізницею, простягаючись від вулиці Деповської в загальному напрямку на схід до вулиці Угорницької. Пролягла межею між колишніми дільницями Княгинін-Гіркою та Майзлями.

Вулиця Ольги Кобилянської

На честь кого названа: українська модерністська письменниця, рання учасниця феміністичного руху. Майстриня драматичної повісті та оповідань на теми утиску українського жіноцтва, кризового становища села. Порушувала питання етики та моральної досконалості людини в умовах насильства та соціальної несправедливості. Авторка повістей «Людина» (1886), «Царівна» (1895), «Ніоба» (1905). Соратниця Лесі Українки, Наталії Кобринської.

1ea5e6b33966b17f136f208759b9ba80

Локація: вулиця названа на честь Кобилянської із 1950 р. Вона простяглася від вулиці Тарнавського до вулиці Макогона на дільниці, що наприкінці ХІХ століття називалася Леонівкою (на честь міністра тодішньої Австро-Угорщини Леона Білінського). Свого часу вулиці починалася у місті, а закінчувалася у Княгинін-Селі. Тут оселялися залізничники та робітники фабрики дріжджів і спирту в Княгиніні.

Вулиця Наталії Кобринської

На честь кого названа: українська письменниця, журналістка, громадська діячка, ініціаторка заснування “Товариства руських жінок”. Засновниця жіночого руху в Галичині. В 1893–1896 роках Наталія Кобринська організувала видавництво “Жіноча бібліотека” і видала три книги альманаху “Наша доля”, де було надруковано літературні твори жінок, їхні літературні огляди, статті про жіночий рух, звернення до австрійського уряду про дозвіл жінкам навчатися в університетах.

Kobrynska Nataliya 1900 ti scaled

Локація: вулиця розташована у східній частині міста, в межах колишньої дільниці «Гірка». Це тупикова вулиця із вигоном починається від вулиці Каменярів.

Вулиця Уляни Кравченко

На честь кого названа: учителька, українська письменниця, активістка українського жіночого руху, перша на західній Україні поетеса, чиї твори стали популярними. Критики віддають їй належне як майстрові інтимної та пейзажної лірики (“Моє кохання”, цикл “В бескидах”). Окремі її вірші 1920–30-х роках пройняті містичним настроєм. Залишила помітний слід у прозі.

mail big

Локація: вулиця розташована у східній частині міста, в межах колишньої дільниці «Гірка». Це пряма вулиця, яка починається від вулиці Каменярів до вулиці Миру.

Вулиця Соломії Крушельницької

На честь кого назва: українська оперна співачка, педагог. За життя Соломію Крушельницьку визнали найвидатнішою співачкою світу.[1] Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй». В сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

83542

Локація: невеличка вулиця розташована в центральній частині міста. За часів Австрії та Польщі носила ім’я Фредра. Простяглася в межах сучасних вулиць Мельничука до площі Міцкевича.

Вулиця Марії Підгірянки

На честь кого назва: відома галичанка, українська поетеса та освітянка. Ціла низка віршів Марійки Підгірянки була покладена на музику. Окремі вірші писала на відомі мелодії народних пісень, щоб їх могли наспівувати діти. Знавець німецької, чеської, польської та інших мов, поетеса успішно займалася перекладацькою діяльністю. На схилі літ Марійка Підгірянка багато писала для внуків: лічилки, загадки, вірші-задачки, казки, а підписувалася «бабця Клапця».

Pidgiryanka

Локація: вулиця назва на честь Підгірянки від 1991 року. Простяглася від Залізничної до Незалежності. Існує від другої половини ХІХ ст. Була межею між місто і Княгиніном-Колонією, поки це пердмістя не 1925 року не влилося до міста.

Вулиця Слави Стецько

На честь кого назва: українська політична діячка (1920-2003), журналістка, співорганізатор Червоного Хреста УПА, жіночої мережі і юнацтва ОУН, Антибільшовицького блоку народів (АБН). Дружина Ярослава Стецька. Голова ОУН(б) (1991—2001). Перший лідер партії Конгрес українських націоналістів (КУН). Депутат Верховної Ради України другого, третього і четвертого скликань.

unnamed 6

Локація: вулиця назва на честь Стецько тільки в 2003 році (раніше була відома як С.Тудора) Вулиця сполучає сучасні вулиці вул. Є.Коновальця та С.Бандери.

Вулиця Лесі Українки

На честь кого назва: українська письменниця (1871-1913), перекладачка, фольклористка, культурна діячка, Співзасновниця літературного гуртка «Плеяда». В сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України. Писала в жанрах поезії, лірики, епосу, драми, прози, публіцистики, розвинула жанр драматичної поеми в українській літературі. Працювала в галузі фольклористики (наспівала 220 народних мелодій) і активно долучалася до процесів українського національного відродження.

Lesya

Локація: вулиця має ім’я видатної поетеси з 1945 року. Розташована в центральній історичній частині міста, поблизу площі Ринок, сполучає вулиці Галицьку і Вітовського. Раніше – була частиною єврейського кварталу і мала назву Тильна Жидівська, а згодом – була частиною вулиці Потоцького.

Вулиця Дарії Цвєк

На честь кого назва: українська кулінарка (1909-2004). Авторка низки популярних книг з рецептами, серед яких «Солодке печиво» та інші.

o 1d8ocd02d15q6mgv1pdg17up1gk21k scaled

Локація: вулиця назва на честь Д.Цвєк у 2010 році. Невеличка вилиця, розташована неподалік залізниці, від вул.Сагайдачного до вул. Квітки-Основ’яненка. Свого часу була сформована після 1866 р., коли через Станіславів була прокладена залізниця.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено