Івано-Франківськ

Ретро Франківськ: як місто-фортеця перейшла до молодого спадкоємця Вінцента Потоцького (ФОТО)

Наприкінці лютого 1761 року помирає Олена Потоцька, дружина Станіслава Потоцького, тож місто-фортеця за розподілом переходить до її сина Вінцентія.

Vintsent Pototskyj

Коли померли Станіслав Потоцький (08.02.1760) та його дружина Хелена Замойська (20.02.1761), спадкоємці (Юзеф, Францішек і Вінцент) здійснили попередній розподіл маєтностей. Це відбулось у Бродах в 1761 році.

Зокрема, Станиславівська фортеця дісталася наймолодшому – Вінценту, але він був маленьким, тож право опіки над містом перейшло до Катерини Коссаковської, доля якої майже 30 років буде тісно пов’язана зі нашим містом.

Katarzyna Kossakowska

Катерина Коссаковська

У 1764 році вона взяла активну участь у магнатський конфедерації проти короля Станіслава Понятовського, якого підтримувала сама російська імператриця Катерина ІІ.

Російські війська тоді захопили Станиславів, а заколотниця втекла до Волощини. Також її позбавили права опіки над Вінцентом, яке перейшло до його старшого брата Юзефа Потоцького (очолював місто-фортецю з 1964 по 1970 рр.).

J zef Potocki 1735 1802

Юзеф Потоцький

Але не встиг Юзеф тут освоїтись, як у 1768 році, під час чергової громадянської війни, Станиславів знову захопили росіяни. Через рік вони повернулись і залишились надовго, використовуючи фортецю як провіантську базу для війни з турками.

Наляканий цими негараздами Йосип Потоцький 2 листопада 1771 року продав фортецю вже добре знайомій родичці Коссаковській за… 1 148 000 злотих.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено