Івано-Франківськ

Ретро Івано-Франківськ: 349 років тому з’явився перший опис міста-фортеці (ФОТО)

На початку січня 1672 у Станиславів приїхав французький резидент, абат де Пальм’є з секретарем Ульріхом фон Вердумом.

smm

У 1672 року в Станиславові почалися масові перебудови в архітектурі Станиславова. Це стосувалося не тільки освітніх, торгівельних та промислових споруд. Величезних змін зазнали захисні укріплення міста: основні фортифікаційні споруди були значною мірою укріплені, заново перемуровані дозорні башти. Таким чином, місто стало одним з найнадійніших населених пунктів, що числились у володінні Польської Корони.

Перший опис міста-фортеці зробив саме фон Вердум, який прожив тут декілька місяців, пише ПІК.

Він відзначив, що населення Станиславовав деякі мірі схоже на мурах, якщо спостерігати за ними зі стін фортеці. Тут, скоріше всього, малася на увазі незвичайна висота товстих захисних стін.

Він описує, що місто було збудоване всього за десять років. Будівничим, а очевидно, і автором проекту був француз Франсуа Корассіні з Авіньйону, підполковник пішої гвардії воєводи Андрія Потоцького. Укріплення складались з шести правильних земляних бастіонів, нижче яких був
частокіл з поставлених сторч цілих дубів.

4 GRAY

Крім того, Ульріх фон Вердум вказує, що воєвода ще збирався наказати викопати рови та забезпечити їх зовнішніми укріпленнями (тобто мали бути
реалізовані дві лінії укріплень – внутрішня і зовнішня),

Мандрівник також відмітив про ставлення до своїх будинків українців та вірменів. Перші, за словами фон Вердума, були дуже охайними, завжди знімали в коридорі свого та чужого житла взуття та верхній одяг. Вірмени ж були повною протилежністю українців. Їх основним способом заробітку було виробництво шкур. Після роботи на цехах та ринках, вони приходили в свої доми п’яними, лягали спати в тому одязі, в якому проводили увесь день.

Наприкінці 1672 року була закінчена перебудова іменного палацу роду Потоцьких. Більша частина його будівель збереглася в такому ж стані і до наших днів.

«Замок, у якому він (Потоцький) сам зараз живе, також лише дерев’яний, але вже завезено балки, цеглу й кам’яні плити для іншого замку, важкої будівлі, що має звестися в південно-східному кінці міста. Воєвода хоче забезпечити його вежами та іншими укріпленнями, як цитадель», – писав Вердум.

hystory 1 big scaled

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено