Івано-Франківськ

Ретро Івано-Франківськ: як 126 років тому місто відвідала всесвітньовідома актриса (ФОТО)

У 1894 році до Станіславова завітала дуже шанована акторка польської сцени, знана також в Америці та Англії, Гелена Моджеєвска.
Ретро Івано-Франківськ

Ретро Івано-Франківськ

Зірка сцени, відвідуючи це периферійне місто, виконала дуже важливу місію. Вирішила „безкоштовно зіграти на дохід театру і гарячим словом заохотити публіку підтримувати третю в краї польську сцену (після Кракова та Львова)”.

Саме 3-го грудня 1894 року вітали Моджеєвску на вокзалі в Станіславові.

З’ївши у вокзальному салоні борщ, вона поїхала… приготованою для неї каретою, з двома вбраними кракусами на козлах, до готелю Імперіал” – так писали в пресі.

За кілька годин відбувся вечірній виступ, що став справжньою сенсацією дня. Театр „вщерть заповнила публіка” зі Станіславова та околиць, і навіть гості з Коломиї прибули навмисно з тієї оказії.

Моджеєвска зіграла Амелію в драмі „Мазепа” Словацького. Кожен її виступ зустрічали гучними оплесками, а після четвертого акта зірвалася овація, яка тривала безконечно довго.

Teatr2 2 scaled

Рецензент писав:

Вражає шляхетна декламація, надзвичайну граційність видно в кожному рухові, кожному погляді актриси, а також позбавлену тривіальності нейтральність і чистий як сльоза ліризм“. 

Після спектаклю представники Товариства шанувальників музики і Товариства ім. Монюшки – на знак вдячності – вручили їй гарні букети квітів.
Подяку висловив також директор театру Антонєвскі. Моджеєвска не забула про те, з якою метою прибула, і, стоячи на сцені, звернулася з проханням до публіки підтримати театр в Станіславові, а потім на додачу: „підтримуйте бідного директора!”.

611bd7c4de6b8b450e751a50aea526db

Далі на Моджеєвску та запрошених гостей чекала менш офіційна частина вечора. В Міському казино під звуки військового оркестру для них організували бенкет. Тости та промови, які там промовляли, продовжували миті перебування у товаристві великої актриси, проте час був невблаганним.

Наступного дня, 4 грудня Гелена Моджеєвска поїхала зі Станіславова так, наче її ніколи там і не було. Той короткий, але дуже важливий епізод надовго увійшов в історію польської сцени того периферійного міста та надовго залишився у пам’яті мешканців.

За матеріалами Центру польської культури та діалогу в Івано-Франківську.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено