Івано-Франківськ

Ретро Івано-Франківськ: як 117 років тому місто відвідав видатний композитор (ФОТО)

9 грудня 1903 року проїздом зі Львова до Чернівців у Станиславові зупинився на три години видатний український композитор Микола Лисенко.

5332681566 0

До нашого міста Лисенко завітав транзитом, прямуючи зі Львова до Чернівців. Дорогою на Буковину він на три години зупинився у Станиславові, а потім – у древній Коломиї, столиці Покуття і Гуцульщини. У той рік Галичина і Буковина активно відзначали Лисенковий ювілею – тридцятип’ятиліття його музично-мистецької і громадської діяльності. 

На станиславівському вокзалі ювіляра вітали тисячі мешканців міста, члени українського спортивного Товариства “Сокіл”, представники різних станиславівських українських товариств і організацій, селянські хори з околиць міста – сіл Ямниця, Княгинин, Радча, Викторів та інших.

Хори по черзі співали пісень, а „соколи” шеренгами, у своїх строях, проходили повз ювіляра, виконуючи при цьому “Сокільський марш”. Крім того, відбулася урочиста зустріч з ним у філії товариства “Руська бесіда” (Вічевий майдан, 3).

stanislawow plac franciszka jozefa rrrr 42843125

Зворушливою була зустріч композитора з жителями Коломиї. На вокзалі були вишикувані ряди юнаків і юнок українського молодіжного спортивно-пожежного Товариства „Січ”. Коли Микола Лисенко проходив повз шеренги „січовиків”, з’єднані хори стоголосо вітали його співом гімну „Многая Літа!”.

1540636625 685

У коломийському „Народному Домі”, куди М. Лисенко прибув у супроводі членів Ювілейного Комітету, відбулася святкова вечеря з вітаннями і промовами, які супроводжувалися співами селянських хорів співочо-музичного Товариства „Боян”, зокрема, з села Балинці, декламаціями селянки Анни Ткачук з села Кийданча та Івана Бондаренка з селища Печеніжина. Тут же Микола Лисенко мав розмову з видатним громадсько-культурним діячем Галичини, засновником січового руху і товариства „Січ” Кирилом Трильовським (1864-1941).

А в кімнатах „Коломийського Бояна” через деякий час залунала музика. Микола Лисенко зачарував слухачів виконанням на фортепіано маршів „Гей, не здивуйте!”, „Славний козак Залізняк” і „Пливе човен”…

Lysenko Mykola

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено