Івано-Франківськ

Сьогодні Міжнародний день лялькаря. Цікаві факти

21 березня - Міжнародний день лялькаря.

21082825

Ідея відзначати у всьому світі Міжнародний день лялькаря прийшла до відомого діяча лялькового театру Дживадо Золфагаріхо (Іран).

У 2000 році на XVIII Конгресі УНІМА в Магдебурзі він виніс цю пропозицію на обговорення. Традицію Свята лялькарів усього світу відкрив день 21 березня 2003 року. Саме в цей день всі професіонали та прихильники театру ляльок святкують Міжнародний день лялькаря.

00

Цікаві факти:

1. У Стародавньому Єгипті ляльки, що зображують богів, були обов’язковими гостями на релігійних церемоніях. Носити їх дозволялося виключно жінок-жриць, а дітей до подібних уявлень не допускали. Чому? Та тому що там були зовсім не дитячі…

2. Не обходилися без ляльок-маріонеток (щоправда, саме слово «маріонетка» з’явиться набагато пізніше – приблизно в 17 ст.) і містерії індіанських племен Північної Америки. Кожен представник племені з їх допомогою міг «заглянути в душу» своїх предків через дверцята, що знаходиться в грудях ляльки.

3. А ось в Таїланді ляльки взагалі не брали участі в уявленнях, а з’являлися тільки за сумних обставин – на похоронах.

4. Титул лялькової Мекки негласно відданий Іспанії. Одним із найвідоміших колективів донині є театр Либелула, причиною появи якого стало бажання влади підвищити культурний рівень дітей у сільській місцевості.

5. Знаменитого французького Полішинеля (родича Петрушки) з його гострими пародіями на вистави театру Комеді Францез сьогодні, напевно, з руками та ногами забрали б у якесь «камеді-клабовское» шоу. Але, з’явившись на сцені ярмаркового театру в кінці XVI століття, він прославився не тільки пародіями й паскудними жартами, а і викриттям злободенних тем.т

6. Неможливо говорити про театр ляльок і не згадати про японського Бунраку. Це особливий вид вистав, має власну дивовижну історію і традицію. Раніше його подання тривали по 8-9 годин, відрізнялися великою кількістю відрубаних голів і містили сцени ритуального самогубства – харакірі.

7. Існує понад 12 видів ляльок.

8. Якщо когось з вас здивувала тривалість постановки японського Бунраку, знайте: це не межа. Сицилійці пішли ще далі. Опера деї Пупі, заснована на французькому героїчному епосі, гралися з вечора у вечір і розтягувалися на цілий рік! Цикл Орландо фуриозо складався з 394 вистав, а щоб у глядачів не пропадав інтерес, спектакль переривався на півслові в самому цікавому місці.

9. Сергій Зразків. Це ім’я неодмінно потрібно знати всім, хто хоча б трохи цікавиться театром ляльок і його історією. У своїх спектаклях Божественна комедіяДон ЖуанНоїв ковчегНіч перед Різдвом Зразків переніс на лялькову сцену принципи роботи системи Станіславського. Це його Незвичайний концерт, поставлений в 1946 році, занесений в Книгу рекордів Гіннесса як спектакль, який дивилася найбільша кількість глядачів у світі. А годинник на фасаді театру Образцова в Москві по праву вважаються одним з самих незвичайних символів лялькового театру.

10. Ширма у театрі ляльок приблизно 1,70. Тому зазвичай високих у театр не беруть.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено