Івано-Франківськ

Оцінка експерта: Чому на Прикарпатті все частіше народжуються двійні та трійні

На Прикарпатті у 2020 році народилися 168 двієнь та одна трійня. За шість місяців 2021-го – 66 двієнь та три

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 1 scaled 1

На Прикарпатті у 2020 році народилися 168 двієнь та одна трійня. За шість місяців 2021-го – 66 двієнь та три трійні, повідомляє ПІК.

Чому в останні роки багатоплідні пологи трапляються частіше, ніж колись?

Експертну оцінку надає Оксана МАКАРЧУК– завідувачка кафедри акушерства та гінекології післядипломної освіти Івано-Франківського національного медичного університету. Доктор медичних наук. Професор. Працює на клінічній базі кафедри, якою є Івано-Франківський обласний перинатальний центр.

243827159 546986973269447 8831917130499002680 n scaled

– Збільшення кількості багатоплідних пологів є не тільки на Прикарпатті. Це загальносвітова тенденція. Я аналізую ці моменти та можу сказати, що причин є дуже багато.

Основна когорта матусь, які народжують двійні та трійні – це пацієнтки, подаровані нам новим напрямком у медицині, напрямком репродуктології, яка займається лікуванням безпліддя. Вона часто дає ось цей продукт багатоплідності. Це пов’язане з медикаментозними засобами та технологіями, які використовуються у репродуктивній медицині.

Проте збільшився й відсоток пацієнток з багатоплідністю, які завагітніли природним шляхом. Часто це зумовлено генетикою, коли у родинах вже були двійні чи трійні.

І є ще один момент, що стимулює багатоплідні вагітності – це сучасне харчування. Саме так. Наше меню дуже змінилося у порівнянні з тим, яке ми мали 20-30 років тому.

Ми споживаємо дуже багато їжі, яка не є органічною. Вона містить і антибіотики, і гормональні складники. І я вважаю, що це є такий ендогенний внутрішній фактор стимуляції функції яйників на багатоплідні вагітності.

До слова, були у моїй практиці й четверні. Зокрема, четверо діток народилося у сім’ї відомого франківського бізнесмена. Забігаючи наперед скажу, що зараз всі вони радують своїх батьків. Народилися ж малюки передчасно, дуже маленькими. Ми це прогнозували, адже одномоментний розвиток четвірні в утробі матері – це складний процес.

На той час у нашому центрі ще не було достатніх можливостей для виходжування таких маленьких діток, тому ми порадили батькам поїхати до Києва. Вони так і зробили.

Зараз у нашому центрі створене одне з найкращих у західних областях України відділення другого етапу виходжування недоношених дітей. Він оснащений якнайкраще тією апаратурою, яка дає можливість діагностувати і проводити профілактику можливих ускладнень у новонароджених.

Раніше була у моїй практиці й сумна історія з четвірнею. В тій ситуації, за медичними показаннями мами, ми нічого не могли вдіяти. У мене й зараз стоїть перед очима надзвичайно лабільний емоційний стан породіллі, адже вона розуміла, що втрачає діток.

Це був і глибокий шрам на душах лікарів, бо такі історії ми пропускаємо через серце, через своє життя. На щастя, надалі у цієї жінки таки наступила вагітність і вона народила дитину. Зараз вона щаслива мама.

До слова, за сім місяців цього року в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі народилися 45 двієнь та три трійні.

012

На завершення хочу зазначити, що багатоплідна вагітність належить до граничних станів в акушерстві. Тому виявлення у вагітної жінки близнюків, трійні або навіть четверні– це явище цікаве, але воно також може принести додаткові турботи та проблеми для жінки, її сім’ї.

А тому, якщо майбутня матуся очікує більше однієї дитини, важливо, щоб вона була вчасно і добре підготовлена до змін, які очікують її як під час вагітності, так і після народження немовлят.

Фахівці Івано-Франківського обласного перинатального центру готові надати кожній жінці необхідну підтримку та допомогу, – наголосила професорка Оксана Макарчук.

Читайте також: 

Люди Прикарпаття: історії що надихають – професорка медицини Оксана Макарчук (ВІДЕО)

На Прикарпатті вперше в цьому році народилася трійня (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено