Івано-Франківськ

В Італії відбулася презентація книги, яку надрукували в Івано-Франківську

Третього жовтня у Римі відбулася презентація книжки «Слово тілом стало» владики Діонісія Ляховича, апостольського візитатора для українців-католиків в Італії. 

010

Унікальна збірка проповідей вийшла друком у видавництві Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ «Нова Зоря» напередодні 75-річного ювілею її автора, пише ПІК з посиланням на Івано-Франківську УГКЦ.

Сам єпископ так сказав про книжку:

«Сказане піде за вітром, а написане залишиться. Ця книга – збірник проповідей, писаних під час моєї апостольської місії як візитатора для українців в Італії. Одночасно я думав про проблеми людей і прагнув через Слово Боже відповісти на них».

Презентація книги відбулася за участю представників курії екзархату: о. Теодосія Греня, протосинкела, о. Петра Голінея, канцлера, о. Анібала Соутуса, судового вікарія, та о. Марка Семегена, ректора собору.

Зокрема, отець Теодосій Грень розповів про структурованість видання.

«У виданні ієрарха вміщено його життєвий досвід, те, що він навчився, пережив і, найважливіше, перемолився. Адже ці проповіді були виголошені за різних нагод протягом років його життя і служіння», – розповів душпастир.

А отець Петро Голіней підкреслив у презентованій збірці висвітлення життя української діаспори в Бразилії. Він пригадав присутнім, як наприкінці XIX століття українці мігрували до Бразилії в пошуках кращої долі.

“Їм було тяжко, але, будучи  на чужині, українці зберегли свою ідентичність. У цьому їм допомогла УГКЦ, зокрема через служіння отців василіан. Там, виростаючи в українському середовищі, владика до семи років не знав португальської мови. Тож бачимо приклад того, як у родині зберігався дух предків, народу і віри. Цікаво, що і дідо, і тато владики Діонісія були народжені вже в Бразилії. В  одинадцять років він навчався в Малій семінарії отців василіан, у якій хлопці здобували середню освіту, далеко від рідного дому. Так формувався майбутній слуга Христовий”, – розповів о. Петро.

Після цього майбутній єпископ Діонісій Ляхович вступив до Чину святого Василія Великого. Далі були студії в Римі, а після виходу із підпілля УГКЦ – від’їзд до України і викладацька праця.

Канцлер екзархату Анібала Соутуса згадав відомі наукові богословські праці єпископа:

  • «Історія спасіння. Дорога спільноти і Причастя», у якій вперше підіймається питання сопричастя, як єдність з Богом і ближнім.
  • «Любитимеш Господа Бога твого. Психологія зустрічі із Богом».
  • «Лекції з метафізики», яка присвячена богослов’ю і філософії.

Особливим відкриттям стала праця «Хроніка», яку владика продовжує писати і сьогодні, починаючи із тих днів, коли був іменований єпископом.

«Це – цінне джерело для майбутніх історичних досліджень становлення  нашого екзархату, де вписана кожна наша спільнота в Італії і багато імен людей, з якими владика зустрічався протягом свого єпископського служіння. І нинішня днина теж буде в цій хроніці», – завершив Канцлер екзархату Анібала Соутуса.

Особливістю цього видання є те, що воно надрукована на екологічно дружньому папері, який не завдає шкоди навколишньому середовищу.

Вона складається з 5 розділів та 600 сторінок.

У першому розділі, починаючи від неділі про Закхея, можна знайти роздуми проповідника над недільними євангеліями впродовж року.

У другому розділі єпископ ділиться роздумами з нагоди Господських празників, а в третьому подає проповіді на Богородичні свята.

У двох завершальних розділах владика Діонісій розмірковує над важливістю постатей святих, на яких варто взоруватися в духовному житті, щоб чути Боже слово, ним жити і Його втілювати у власному житті та покликанні.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено