Івано-Франківськ

На Франківщині щороку загоряються одна-дві церкви

Коштів для збереження культурних пам'яток та святинь не виділяють.

На Франківщині числиться понад 4000 пам’яток культури, архітектури, сакрального мистецтва. Понад сотні з них присвоєно статус національного значення, решта – місцеві пам’ятки. Про це йшлося сьогодні, 31 серпня на щотижневій нараді голови Івано-Франківської облдержадміністрації Світлани Онищук, пише ПІК.

narada onishchuk 30 08 2021 1

Для збереження пам’яток культурної спадщини області необхідні чималі кошти. 

“Із державного бюджету останніми роками фінансування не відбувається. Однак в області практикується співпраця із міжнародними грантовими фондами, які спільно з місцевими громадами відновлюють культурні об’єкти”, – розповів начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак.

 За словами начальника головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України в Івано-Франківській області Володимира Чернецького, щороку на Івано-Франківщині загоряються одна-дві церкви.

“В основному це трапляється через порушення експлуатації електроустановок. Окрім того, храми не оснащені протипожежними системами, не завжди матеріали, з яких побудовані святині, оброблені вогнетривкими розчинами, подекуди відсутні системи водопостачання. Все це, у підсумку, стає причинами для легкого займання споруд, через що культурна спадщина втрачає унікальні пам’ятки”, – сказав начальник ДСНС області.

Очільниця Прикарпаття Світлана Онищук зазначила, що варто скоординувати спільні дії влади із відповідними службами та органами, щоб не допустити руйнування храмів і зберегти їх для майбутніх поколінь.

narada onishchuk 30 08 2021 5

Читайте також у ПІК:

В Долинському районі горіла церква (ФОТО)

Жахливі місцеві дороги Прикарпаття: договорняки щодо їх ремонту уже не працюють (ОНОВЛЕНО)

Куди піти на Прикарпатті: топ-10 найдавніших дерев’яних храмів (ФОТО)

Шанс на життя: 10-річній Ані з Калущини потрібна допомога небайдужих (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено