Івано-Франківськ

Куди піти на Прикарпатті: топ-10 найдавніших дерев’яних храмів (ФОТО)

Церква - це не музей для святих. Церква - це лікарня для розбитих...

Куди піти на Прикарпатті: топ-10 найдавніших дерев'яних храмів (ФОТО)

Куди піти на Прикарпатті: кожне містечко чи село мальовничої Івано-Франківщини неможливо уявити без Божого храму, який не рідко є візитівкою того чи іншого населеного пункту. ПІК склала підбірку найдавніших  дерев’яних церков нашої області, які мають багату історію та щонеділі, а особливо у свята збирають десятки людей.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці у Тисмениці (вулиця Монастирська, 3)

Найдавніша архітектурна перлина Тисмениці, пам’ятка архітектури Національного значення побудована у 1736 році. Храм зведено з досить грубих дубових брусів. В середині церкви вишуканий іконостас, що складається з чотирьох рядів ікон народних майстрів. Неподалік від церкви знаходиться дерев’яна триярусна дзвіниця, зведення якої також датується 18 століттям.

Куди піти на Прикарпатті: церква Різдва Богородиці у Тисмениці.

Церква Різдва Богородиці у Ворохті

Будівлю завезено у 1780 році, але вік зведення точно невідомо. За переказами, церква використовувалась за призначенням ще в 1615 році. Храм належить до пам’яток архітектури національного значення  і є одним із найменших за своїми розмірами серед усіх сакральних гуцульських споруд. Неподалік від церкви знаходиться оригінальна дерев’яна дзвіниця. Тут влаштовано невеличкий музей.

Куди піти на Прикарпатті: церква Різдва Богородиці у Ворохті.

Церква Різдва Христового у Рожнятові (вулиця Січових Стрільців)

Побудована у 1900 році і є пам’яткою архітектури місцевого значення. Форма церкви чотирьохкупольна, стиль – гуцульська дерев’яна архітектура. Територію храму огороджено металевим парканом, з красивим входом через арку з білої цегли. Без сумніву варто відвідати улюблений храм мешканців селища.

Куди піти на Прикарпатті: церква Різдва Христового у Рожнятові

Церква Святого Духа у Рогатині(вулиця Роксолани, 10)

Найвидатніша пам’ятка Рогатина й одна з найгарніших дерев’яних церков України, внесена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. А ще одна з небагатьох церков України, зведених без жодного цвяха. Вчені дослідили дерево, з якого побудований храм, і датували його 1480 роком. Всередині церкви – також нетиповий для тих часів чотириярусний іконостас, який вважається одним із найстарших в Україні. Його спорудили львівські майстри 1650 року. Час тут завмирає…

Куди піти на Прикарпатті: церква Святого Духа в Рогатині

Церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці в Коломиї (вулиця Карпатська, 2)

Пам’ятка архітектури національного значення, зведена у 1587 році. Відноситься до найкращих зразків гуцульського сакрального будівництва.

Куди піти на Прикарпатті: церква Благовіщення Пресвятої Богородиці у Коломиї.

Церква святого Івана Богослова у селі Слобода (колишнього Галицького) теперішнього Івано-Франківського району

Храм зведений в 1870 р. (за іншими даними – в 1856 р., навіть фігурує дата – 1896 р.). Була парафіяльною до церкви в с. Коростовичі. Пам’ятка архітектури місцевого значення. Церква в користуванні громади УГКЦ. Храм не використовується, адже громада села збудувала новий мурований храм у 1997 році.

11 найдавніших і найкрасивіших дерев'яних храмів Прикарпаття. ФОТО 3

Дерев’яна церква Воздвиження Чесного Хреста (вулиця Княгині Ольги) у Надвірній

 Храм зі скатним дахом, покритим металом і великим куполом є зразком гуцульської народної архітектури. Церква була перенесена у 1793 році із Манявського монастиря. Тоді споруда носила ім’я Благовіщення Пресвятої Богородиці. У 1840 році її трохи перебудували. А в роки Першої світової війни храм згорів. Незабаром церкву відновили.

Церква Воздвиження Чесного Хреста УГКЦ - Надвірна

Церква Успіння Пресвятої Богородиці  у Яремче

Дерев’яний храм, що розташований неподалік автостанції, був збудований в 1904 р. на місці богослужбової каплиці Успення Пресвятої Богородиці, датованої 1898-м роком.

Куди піти на Прикарпатті: церква у Яремче

Вознесенська церква у Снятині ( вулиця Кобринська, 29)

Найстаріша дерев’яна церква на Снятинщині, що збереглася до наших днів. Споруджена вона у 1794 році, в 1838-у розширена і перебудована.

Куди піти на Прикарпатті: Вознесенська церква у Снятині

Церква Успіння Пресвятої Богородиці в селі Пістинь Косівського району

Село і храм стоять на різних берегах річки Пістеньки, які зараз з’єднані підвісним містком. Найдавніша дерев’яна церква Косівщини і одна з найстаріших сакральних споруд Прикарпаття, зведена у 1600 році. Недалеко від церкви є знаменита “Іванова криничика”. Її воду вважають помічною для хворих очей. Також біля церкви є джерело, яке ніколи не пересихає і впадає у потічок Йордан. Біля рукотворного джерела на подвір’ї церкви встановили скульптуру її покровителя – Івана Хрестителя та звели альтанку.

Найстаріша церква Косівщини з висоти птахів. ФОТО | Курс

 Кожен храм Івано-Франківської області особливий – це місце зустрічі з Богом і для місцевих жителів, і для туристів. Тут можна відчути історію, традиції та колорит того чи іншого міста чи села.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено