Івано-Франківськ

Куди піти на Прикарпатті: національні природні парки (ФОТО)

Прикарпаття не дарма вважають "зеленим" регіоном, адже природні багатства області відомі у всій Україні і далеко за її межами.

Куди піти на Прикарпатті: національні природні парки (ФОТО)

Куди піти на Прикарпатті: цієї п’ятниці ПІК пропонує нашим читачам познайомитися із дивовижними природними надбаннями Івано-Франківської області – парками. Саме на Прикарпатті і на Херсонщині зосереджена найбільша кількість національних природних парків в Україні (по 5) і один заповідник.

  • Парк – це місце, яке прекрасне у будь-яку пору року, це улюблене місце і дорослих, і малих, – куди хочеться повертатися знову, і знову…

 Національний природний парк “Карпатський”

Немає опису.

Це перший та один з найбільших в Україні природних парків, який був створений у 1980 році в географічному центрі Гуцульщини – Чорногорі та Горганах. До того ж, він ще й один найвідоміших та найбільше відвідуваних туристами, адже на його території сконцентрована велика кількість визначних природних об’єктів. Це і найвища в Україні гора Говерла, і високогірні озера Несамовите та Марічейка…

У сучасних межах Карпатський національний природний парк включає 12 паркових лісництв, земельний фонд селянських спілок, а також землі селищних та сільських рад: Яремча, Микуличина, Кремінця, Ворохти, Яблуниці. Загальна площа парку – 50,3 тис. га. Тут нараховано 1105 видів рослин, 95 з яких занесені до Червоної книги України. Фауну представляють 48 видів ссавців, 110 видів риби, 10 земноводних та 6 плазунів. Тут можна зустріти бурого ведмедя, дикого кабана, благородного оленя, рись, горностая та інших тварин.

 Особливість цього парку –  джерела з мінеральною водою двох типів: хлоридно-гідрокарбонатно-натрієвою та слабкомінералізованою гідрокарбонатно-натрієвою з підвищеним вмістом органічних речовин. З цими об’єктами тісно пов’язані рекреаційно-лікувальна та рекреаційно-туристська діяльність національного парку. У парку створено 48 туристичних маршрутів, які можна долати пішки чи на велосипеді. Одним словом – в цьому парку Ви забудете про час, а просто будете отримувати насолоду від побаченого.

Розташування: місто Яремче, вулиця Стуса 6.

20150918172241 scaled

1520

1519

Національний природний парк “Галицький”

Створений 9 серпня 2004 року. Парк знаходиться у межах Галицького району Івано-Франківської області, на стику Опілля, Галицької улоговини та Передкарпаття, а також вздовж річки Дністер та пониззя її приток.  Завдяки такому розташуванню для цієї території характерне ландшафтне та біологічне різноманіття, парк багатий пам’ятками історії та культури і має потужний рекреаційний потенціал.

Галицький національний природний парк має всі передумови для водного туризму на річках Дністер і Лімниця. Особливої привабливості та цінності йому придають унікальні букові ліси на лівому березі Лімниці з численними карстовими скелями і печерами вапнякового походження, 80-річні урочища дуба звичайного, заболочене урочище «Корчова» та глибоководне карстове озеро «Сімлин».  Площа земель парку – 14684,8 га.

У найцікавіші куточки парку ведуть еколого-пізнавальні стежки (“На Касову гору”, “По Діброві”) та туристичні маршрути (“Ворониця — Сімлин”, “До Галичинських печер”, “До Подільських печер”, “Княжа криниця — Музей природи”; орнітологічні — “Вздовж Бурштинського водосховища”, “На стави”).

Крім того, на території парку працює Центр реабілітації диких тварин і птахів, які потрапили в біду, і не можуть самостійно вижити в природі без допомоги людини. Центр є улюбленим місцем відпочинку відвідувачів Парку, особливо дітей. Галицький НПП – це найкращий відпочинок, поєднаний з природою.

Розташування: місто Галич, вулиця Галич-Гора 1.

12 1

1617703211 363

На зображенні може бути: тварина та природа

Національний природний парк “Гуцульщина”

На зображенні може бути: сердечко та просто неба

Створений 14 травня 2002 року  у мальовничій лісистій частині Покутсько-Буковинських Карпат (Косівський район Івано-Франківської області).  Площа парку — 32248 га. Значну частину території парку займають ліси. Найчастіше тут трапляється бук, дуб, граб і смерека. Наразі в парку виявлено 874 види вищих судинних рослин, понад 60 видів занесено до Червоної книги України (арніка гірська, шафран Гейфеля, сосна кедрова, тис ягідний та інші).Тваринний світ парку представлений теж досить широко: понад 50 видів ссавців, близько 172 видів птахів, 14 видів земноводних тощо. Зустрічаються такі рідкісні хижаки, як ведмідь бурий, рись, кіт лісовий. Найвищою вершиною «Гуцульщини» є гора Ґреґіт (1471 метр).

Крім дикої природи, “Гуцульщина” приваблює туристів колоритом і культурними надбаннями,  стародавніми промислами й ремеслами. Одним із них є гуцульська кераміка, що здобула популярність далеко за межами України. 

Територією парку проходять туристичні маршрути загальнодержавного та місцевого значення, прокладено еколого-пізнавальні стежки (“На гору Клифу”, “На Рокиту”, “На гору Михалкову”, “На хребет Каменистий”, “На хребет Брусний”, “Дубина” та ін.). Тут популяризуєтсья зелений, кінний туризм, етнотуризм, велосипедний туризм, функціонують гірськолижні траси. Є навіть древні святилища, наприклад, із центром на Лисині Космацькій з астрономічною обсерваторією чи Терношорське святилище зі скульптурою вагітної жінки.

Тут неповторна природна краса поєднується з етнічними та історико-культурними надбаннями гуцулів, і це прекрасно.

Розташування: місто Косів, вулиця Дружби, 84.

На зображенні може бути: птах та природа

Національний природний парк «ГУЦУЛЬЩИНА» на 0342.ua

Національний природний парк “Синьогора”

Немає опису світлини.

Створений в 2009 році на Богородчанщині, в околицях села Гута. Парк оберігає 10866 га гірського масиву Горган з різнобарвними квітами, запашними травами, дзвінкими голосами птахів та довірливими поглядами тварин. А гірські краєвиди “Синьогора”, наче і справді кличуть у синю даль. Тут суворо охороняють природу і, водночас, створені можливості для відвідувачів споглядати красу гір. Цікаво, й те що парк знаходиться на території Президентської резиденції.

Розташування: село Гута, вулиця Зарічна, 4.

Резиденція Синьогора

У Державній організації «Резиденція «Синьогора» відпочивають ветерани АТО з родинами | Державне Управління Справами

Національний природний парк “Верховинський”

Немає опису світлини.

Створений у січні 2010 року на території Голошинської та Зеленської сільських рад в межах Верховинського району Івано-Франківської області.  Площа парку понад 12 тисяч га. Верховинський НПП є єдиним парком в Українських Карпатах, де на поверхню виходять найдавніші метаморфічні утворення, перекриті осадовим палеозойським та мезозойським чохлом. На території  парку зростають понад 700 видів, що складає третину судинних рослин Українських Карпат. Також тут перебуває майже 3 000 видів тварин.

На території парку прокладено ряд еколого-пізнавальних маршрутів (“Кляуза Лостун”, “Скала Баби”, “Перкалаба-Пробійнівка”, “Чемірне”, “Стежками Лесі Українки”, “Монастирський”, “Цісаревича Рудольфа”). Їх протяжність складає від 13 до 25 км.

Національний парк в найвисокогірнішій частині Верховинщини — це можливість врятувати від цілковитого винищення, у першу чергу, тих звірів, які вже занесені до Червоної книги України (наприклад, бурого ведмедя, благородного оленя).

Розташування: село Верхній Ясенів, присілок Печіще, 3-а.

unnamed 2 3

unnamed 3 2

Немає опису світлини.

 

verhovynskyj npp

4 3

Національний заповідник “Горгани”

Gorgany Dovbushanka scaled

Створений 12 вересня 1996 року Указом Президента України на території Надвірнянського району. До складу заповідника входять ландшафтні заказники загальнодержавного значення «Джурджі» та «Садки», заповідні урочища «Черник», «Гниляк», «Новобудова», «Ельми», «Довжинець», «Столи». Площа “Горган” – 5344,2 га.

Унікальним також є те, що у заповіднику збереглося 67,5% пралісів, які відрізняються високою стійкістю і стабільністю. Флора представлена 1743 видами вищих і нижчих рослин та грибів.  Також на території заповідника обліковано 1294 види фауни.

Заповідник «Горгани» є еталоном аутентичної недоторканої природи Українських Карпат. Це єдиний природоохоронний об’єкт IUCN категорії Ia в Українських Карпатах, один із найчисельніших осередків пралісів в Карпатах (понад 65% площі заповідника). Одним з найважливіших його завдань є збереження єдиного у Європі та світі масиву пралісу релікту ранньоголоценового періоду – сосни кедрової європейської (Pinus cembra).

В зв’язку із великою вразливістю рідкісних видів флори та фауни туристичні маршрути по території заповідника заборонені. Оглянути природоохоронні об’єкти Ґорґан можна тільки з науковою метою та з дозволу керівництва заповідника у супроводі відповідальних працівників.

Розташування: місто Надвірна, вулиця Комарова, 7.

Містичні Ґорґани | Новини | Туристична компанія «ТамТур»

Містичні Ґорґани | Новини | Туристична компанія «ТамТур»

Дивовижна краса прикарпатських парків вражає…Якщо Ви ще тут не були, то не втрачайте можливості зблизитися з природою рідного краю і отримати нові враження!

  • У природи немає нічого досконалого і водночас все ідеальне.
  • Природу неможливо побачити очима, її можна лише зрозуміти розумом і відчути серцем.

Немає опису світлини.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено