Івано-Франківськ

Куди піти на Прикарпатті: топ-10 найгарніших водоспадів (ФОТО)

Неймовірна краса, яка відкривається не кожному - це шумні, мальовничі скарби Прикарпаття - водоспади.

Куди піти на Прикарпатті: топ-10 найгарніших водоспадів (ФОТО)

Куди піти на Прикарпатті: ПІК продовжує відкривати для любителів мандрівок цікаві місця Івано-Франківської області від яких перехоплює подих. Цього разу дійшла черга до водоспадів. Для того, щоб побачити карпатський водоспад, треба подолати довгий шлях. Деякі з них – неподалік гірських сіл чи містечок. А деякі водоспади ховаються високо в горах. Щоби їх побачити, треба пройти кілометри, і здебільшого вгору, але воно того варте…

Водоспади – одні із найсимпатичніших і вражаючих творінь природи. Вид води, яка вільно падає в повітрі і розбивається на землі в хмарі бризок, створюючи гримлячий рев – дійсно, одне з прекрасних переживань у житті.

Говерлянський (Прутський) водоспад

Розташований в Надвірнянському районі. Загальна довжина падіння води – 80 метрів. Водоспад складається із шести каскадів, найвищий з яких 12 м. Вода тече до низини між двома горами – Говерлою та Бребенескулом. Саме звідси і починається стежина, яка приведе Вас до найвищої точки українських Карпат – Говерли. Тож збираєтесь на Говерлу, не забудьте про цей водоспад. Гарних вражень, а вони точно будуть!

Куди піти на Прикарпатті: Прутський водоспад

Куди піти на Прикарпатті: Прутський водоспад

 Як добратися до водоспаду: можна доїхати автобусом чи приміським потягом із Івано-Франківська до населеного пункту Ворохта, а з Ворохти до Заросляка або скористатися послугами приватних перевізників чи сісти на попутний туристичний автобус.

Сріблясті (Шешорські) водоспади

Розташовані в Косівському районі. На річці Пістиньці, яка протікає у селі Шешори утворився каскад водоспадів, відомих як Великий(4-5 м) і Малий(2-3 м) Гук. Нижче по течії утворилося плесо, яке місцеві жителі називають “Синіплясо”. Незважаючи на те, що річка гірська, вода в ній прогрівається до 25˚С і влітку місцеві жителі та туристи влаштовують тут пляжний сезон. 

Вдаряючись об скелю, вода розсипається на мільйони краплинок, які виблискують та переливаються на сонячному промінні. Саме тому водоспади  і називаються сріблястими.

Куди піти на Прикарпатті: сріблясті водоспади

Куди піти на Прикарпатті: сріблясті водоспади

Як добратися до водоспаду: можна доїхати з обласного центру Івано-Франківська за дві години до села Шешори і там трохи піти пішки або ж поїхати власним транспортом.

Водоспад “Пробій”

Розташований у місті Яремче, на річці Прут. Пробій є одним з найповноводніших карпатських водоспадів, висота його складає 8 метрів.  Мабуть свою назву, водоспад отримав не через красу і навіть не через висоту, а через те з якою потужністю потік пробивається крізь скелі і спадає вниз. Водоспад немов «пробиває» шлях річки Прут серед гірських порід, скидаючи вниз величезну кількість води, звідси і назва – «Пробій». Над водоспадом побудований міст заввишки 20 м, з якого стрибають за гроші найсміливіші місцеві жителі. Нижче водоспаду розлога і глибока улоговина зі спокійнішою течією.

Куди піти на Прикарпатті: Пробій водоспад

Куди піти на Прикарпатті: Пробій водоспад

Як добратися до водоспаду: можна доїхати чи потягом чи автобусом з Івано-Франківська до Яремче, і там знайти вулицю Петраша, а далі милуватися красою водоспаду.

Бухтівецький водоспад

Розташований на річці Бухтівець, біля села Букове Надвірнянського району. Висота його складає майже 8 метрів, ширина – 1-2 метри, один каскад. У 1972 році водоспад було взято під охорону як гідрологічну пам’ятку природи місцевого значення. Місцеві люди кажуть, щоб бути здоровим цілий рік, необхідно босими ногами зайти у воду. Водоспад падає вниз розсікаючи надвоє скелю вузьким каньйоном, що дуже красиво і незвично.

Куди піти на Прикарпатті: Бухтівецький водоспад

Також поряд  із цим водоспадом є ще один десятиметровий Крапельковий водоспад. Утворився водоспад у місці, де невеликий гірський потічок падає з верху скельного масиву на дно каньйону річки Бухтівець. Потічок невеликий, тож у період посухи вода падає окремими краплями, звідси й назва. Водоспад можна обійти з іншого боку і побачити урочище через водяну стіну.

Куди піти на Прикарпатті: Крапельковий водоспад.

Тож  у Вас є можливість одразу насолодитися красою обох водоспадів та неймовірною природою, яка навкруги.

Як добратися до водоспадів: можна, як автомобілем, так і велосипедом, а можна й пішки, рухаючись дорогою від с. Пасічна до с. Букове. Дорога до нього є досить складною. Відстань від траси до водоспаду трохи більше 6 км.

Манявський водоспад 

Розташований на річці Манявка, поблизу села Манява на Богородчанщині. Висота водоспаду майже 20 метрів. Манявський водоспад є гідрологічною пам’яткою місцевого значення та одним із найвищих водоспадів Українських Карпат. У самого підніжжя водоспаду є невелике озеро з чистою гірською водою, в якому можна купатися.

Неподалік  водоспаду знаходиться православний старовинний монастир – Скит Манявський, заснований монахом Йовом Княгиницьким у 1606 році.

Куди піти на Прикарпатті: Манявський водоспад

Манявський скит

Як добратися до водоспаду:  можна доїхати з  міста Богородчани, від якого до села Манява приблизно 27 км, а потім потрібно пройтися 40 хвилин пішки.

Дзембронські (Смотрицькі) водоспади

Розташовані вони в селі Дземброня Верховинського району. Протяжність 15 мальовничих каскадних водоспадів сягає понад 100 м, в той час як найбільший водоспад із них висотою близько 10 м. Джерелом живлення Дзембронських водоспадів є потік Мунчель. Підйом до водоспаду не з легких – прийдеться подолати приблизно 900 метрів стежиною вверх. Та пройдений шлях в порівнянні з красою водоспадів нічого не вартий.

Куди піти на Прикарпатті: Дзембронські водоспади

Куди піти на Прикарпатті: Дзембронські водоспади

Як добратися до водоспадів: потрібно вирушити з села Дземброня у напрямку вершини Смотрич. А це приблизно 5 км, або 2 години. Але не потрібно зупинятися на першому побаченому каскаді. Адже довжина водограю 100 метрів, і його найцікавіші місця заховані від людського ока. Потрібно пробиратися не дуже зручним, часом ковзким шляхом вгору – проте результат точно не розчарує.

Водоспад “Женецький Гук”

Розташований на притоці  Прута Женець, біля села Татарів Надвірнянського району, на висоті 900 метрів над рівнем моря. ода вільно падає з висоти 15 метрів. Неподалік цього місця є резиденція колишнього президента України Віктора Ющенка.

Місцеві жителі назвали водоспад Гук через шум, гул, що доноситься від нього. Вода у водоспаді така холодна, що незважаючи на 30 градусну жару стояти біля неї холодно. На Гук можна дивитись як знизу, так і зверху — є видові майданчики. 

Куди піти на Прикарпатті: водоспад "Женецький Гук"

Як добратися до водоспаду: можна з с. Татарів чи с. Микуличин, звідки сісти на будь-який із рейсових автобусів та проїхати до повороту на Гук. Далі рухатися за вказівником до контрольно-пропускного пункту (КПП). Потім прямувати дорогою до водоспаду.

Водоспад “Салатручіль”

Розташований в урочищі Салатручіль Надвірнянського району, за 6,3 км на північний захід від села Бистриці. Салатручіль складається із двох каскадів. В свою чергу, нижній каскад розділений на два струмені. Загальна висота водоспаду складає 6 м. 

Куди піти на Прикарпатті: Водоспад "Салатручіль"

Як добратися до водоспаду: від центру Бистриці слід дійти до місця впадіння потоку Салатрук в Бистрицю-Надвірнянську, а далі йти дорогою вздовж цього потоку приблизно 6-7 км.

Мізунський водоспад 

Розташований на річці Мізунка, в селі Новий Мізунь на Долинщині. Водоспад складається із трьох каскадів, висотою близько 3 метри. Всі водограї абсолютно різні: вузенькі, широкі, пологі, прямовисні, великі чи навіть мініатюрні.  Добре оглянути Мізунські водоспади можна з вікна Карпатського трамвая. Його маршрут якраз пролягає через річку Мізунку. Водоспад є пам’яткою природи місцевого значення. 

Куди піти на Прикарпатті: Мізунський водоспад

Куди піти на Прикарпатті: Мізунський водоспад

Як добратися до водоспаду: доїхати сюди можна машиною або автобусом.

Красу прикарпатських водоспадів неможливо описати та передати словами, їх треба побачити на власні очі, відчути прохолоду та шум води. Кожен з них особливий по-своєму, малий чи великий – чарівний і неповторний. 

  • Вдалої Вам мандрівки і гарних фотографій!

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено