Івано-Франківськ

Як майстер з Верховинщини створює музичні роги для колядників (ФОТО)

Дмуть у ріг під хрестом, що біля храму, на початку та наприкінці коляди.

271712193 3157233144498606 2726442234381076014 n scaled

Про таємниці виготовлення музичних рогів та як з ними колядують, Роман Бортейчук (на фото нижче) – майстер-різьбяр з Кривопілля, що на Верховинщині, розповів журналістці ПІК.

 

«З дитинства  я любив музику. У шкільні роки грав у духовому оркестрі на трубі та виготовив з дерева електрогітару, на якій грали учасники шкільного ансамблю», — розповідає Роман Бортейчук.

Проте основним фахом чоловіка є різьба по дереву. Різьбити він почав ще з шести років. Згодом навчався у Косівському технікумі народних та художніх промислів на факультеті художньої обробки деревини, де був найкращим студентом.

Далі працював у Косівській художній майстерні. У 1984 році прийнятий до Спілки художників України. Зараз майстер – голова громадської організації “Спілка художників та майстрів декоративно-прикладного мистецтва Верховинщини”, трудиться у місцевому краєзнавчому музеї .

«Коли я вирішив виготовляти музичні роги, то поєднав мої захоплення музику та різьбу», — каже співрозмовник.

Та додає, що про використання рогу  у Карпатах відомо  з кінця XVII — початку  XVIIІ сторіччя. Вирізняють 3 види цього музичного інструменту — пастуший, колядницький та дитячий.

“Пастушим рогом користувалися вівчарі, які віками випасають отари овець у Карпатах. Звуком рогу вони попереджували своїх товаришів і тварин про небезпеку. Скажімо, про напад вовків чи ведмедів на отару. Причому, колись користувалися не дерев’яними інструментами, а рогами волів, яких у нас не бракувало. Тепер цих тварин дуже мало», — каже  Роман Бортейчук.

271407422 349197800378349 4120814648383306509 n scaled

Щодо колядницьких рогів, то їх використовують під час зимових свят. Колядують з рогами і трембітами чоловіки. Група з 12 – 16 осіб називається «колядницька» партія, керує нею «береза».

Кожна «партія» повинна мати 9 або 12 рогів та 1-3 трембіти. Дмуть у роги під хрестом, що біля храму, на початку та наприкінці коляди. Також тричі трублять у роги перед кожним входом  та виходом на і з подвір’їв, до яких прямують колядники.

Дитячі роги, що менші за розмірами, також використовують малі колядники.

– Як ви виготовляєте ці особливі роги?, — запитую майстра.

«Насамперед треба вибрати дерево.  Роги роблять з кореня, смереки, вільхи, берези або явора. Дуже гарний звук у інструмента, що з коріння дерева, яке росте на скелі. З-під каміння я беру «закочену клявуку» (викривлене коріння). А ще як в те коріння влучила блискавка, то звук в такого рогу буде соковитим, гучним, практично  ідеальним», — пояснює чоловік.

Коріння Роман Бортейчук обрізає та кілька місяців сушить. Час сушки залежить від стану деревини. Він триває від 2 до 12 місяців.

Далі майстер зрізує кору, надає деревині форму рогу та знову ставить на кілька тижнів просушитися. Згодом розколює наполовину, із кожної половини стісує зсередини деревину, аби залишилися «стінки» завтовшки  3 міліметри.

Потім чоловік збирає з деревини смолу-живицю, якою змащує половинки майбутнього інструменту та намотує на усе це смужки з березового лика. Їх, за словами Романа Бортейчука,  треба брати лише навесні, коли дерево пускає сік, проварити та обмотувати ріг, наче ізоляційною стрічкою.

Унизу кожного рогу майстер робить наконечник, а зверху — мундштук, в який дмуть. Мундштук виготовляють, зазвичай, зі сливи та явора. У цій частині рогу головним є отвір, який треба робити під певним нахилом.

Авторською новацією інструментів  Романа Бортейчука є те, що зверху на рогах є два невеличкі хомутики, на які натягується пасок. Його можна закидати на плечі та носити ріг.

Завдовжки музичні роги від 70 сантиметрів до 1 метра, у діаметрі знизу 10, а зверху — 3 сантиметри. Дитячі інструменти завдовжки  — від 50 до 55 сантиметрів. У горах трубіння рогу чути в радіусі 5-7 кілометрів.

Злата Леміш.

Фото надане Романом Бортейчуком.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено