Івано-Франківськ

Пандемія COVID-19 піде нарешті на спад? (ФОТО)

Актуальна розмова про ситуацію з коронавірусом, превентивні методи запобігання та вакцинацію в умовах світової пандемії COVID-19.

9a539ad hbqiqfzh

Два роки світ живе в складних умовах, коли тотально шириться пандемія COVID-19. В цих умовах стає надважливим не захворіти, або швидше одужати і не померти від цієї хвороби. Тож кожен із нас чекає, коли нарешті пандемія відступить?

З цього приводу розмова журналістки ПІК  з Наталею Ковбасюк – з лікарем-епідеміологом, начальником Центру превентивної медицини Державної установи «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Івано-Франківській області».

Пандемія COVID-19 піде нарешті на спад?

Наталя Ковбасюк, лікар-епідеміолог

– Пані Наталіє, Якою зараз є епідемічна ситуація в Україні та у Івано-Франківській області зокрема?

– За даними Центру громадського здоров’я станом на 11 лютого 2022 року в Україні зафіксовано всього 4 462 970 підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 ( за добу – 41229).

Це дуже серйозні цифри і до них треба ставитися відповідально, бо за весь час пандемії в країні померли 102 403 людей ( за добу – 236). А вилікувалось – 3 713348 (за добу – 17 063 людей). В нашій області від початку пандемії зареєстровано 173 259 випадків коронавірусної хвороби, померли  – 3 343 (за добу – 10, днями було за добу й 20 летальних випадків) та вилікувались 137 542 людини (за добу – 1 618).

Пандемія COVID-19 піде нарешті на спад?

Комісія медичних спеціалістів

– Зараз світом стрімко шириться новий штам. Що ви скажете про нього?

– Новий варіант коронавірусу «Омікрон» дуже швидко поширюється. Основні симптоми нового штаму більше схожі на сильну застуду – головний біль, біль у горлі, нежить, втома, чхання, при яких особи повинні звернутись за медичною допомогою.

Слід зазначити, що новий штам «Омікрон» може перебігати безсимптомно,  тому люди, які не відчувають себе погано, але знають, що перебували в контакті із захворівшим, можуть інфікувати інших та піддавати їх ризику. Дані останніх досліджень показують, що більшість випадків передачі коронавірусної хвороби відбувається за 1–2 дні до появи симптомів, а також у наступні 2–3 дні після їх появи.

До того ж штам «Омікрон» має значно менший інкубаційний період у порівнянні з іншими варіантами вірусу. Крім того, для «Омікрону» характерні віддалені наслідки ковіду, наприклад, у вигляді неврологічних розладів. І не слід забувати, що він так само призводить до летальних випадків.

Пандемія COVID-19 піде нарешті на спад?

П.Наталя власним прикладом показує важливість вакцинації.

– Всі хочуть знати, чи йде на спад цьогорічна епідемія?

– Прикро, але станом на сьогодні зберігається тенденція до зростання кількості інфікованих і помірної кількісті госпіталізацій. За таких умов основний удар у цій хвилі беруть на себе лікарі та працівники первинної медичної допомоги.

Тому Міністерство охорони здоров’я України скоротило тривалість лікування безсимптомних пацієнтів з COVID-19 до 5 днів. Це дозволяє зменшити термін перебування під медичним наглядом пацієнтів, які мають легкий перебіг хвороби.

Хто має найбільш ретельніше слідкувати та прислухатися до свого організму?

Ми знаємо, що вірусом можуть інфікуватись люди будь-якого віку, але є певні категорії людей, які найбільш схильні до ураження коронавірусом. До них належать люди похилого віку, хворі на артеріальну гіпертензію, рак та діабет, особи з серцево-судинними захворюваннями та хворобами дихальних шляхів, люди, які мали прямі контакти з хворими на COVID-19 та медичні працівники. Тому, треба бути уважними один до одного та дбати про безпеку і здоров’я.

Пандемія COVID-19 піде нарешті на спад?

Наталія Ковбасюк з колегами

– Який прогноз щодо захворюваності на коронавірусну хворобу (COVID-19).

– Рівень захворюваності по Івано-Франківській області ще залишається високий з тенденцією до стабілізації епідситуації. Слід наголосити, що триває епідсезон грипу/ГРВІ і одночасно можна захворіти і COVID-19, і грипом. Це поєднання інфекцій доволі небезпечне і має назву Флурона (ангілйською flurone) .

Вони додають «масла в вогонь одне одному», і тяжкість перебігу вища. Імунологи наголошують, що є досить невтішні висновки нових досліджень, які показують, що ризик смерті при Флуроні зростає майже вдвічі, в порівнянні з «чистим» коронавірусом чи «чистим» грипом. І тому необхідно обов’язково вакцинуватись від сезонного грипу та коронавірусної хвороби, що полегшує перебіг захворювання. У таких обставинах вакцинація дає той індивідуальний захист, якого потребує кожен з нас.

– Які заходи профілактики ми можемо вживати щодо коронавірусної хвороби?

– Основні заходи вже давно відомі. Це дотримання фізичної дистанції, уникання людних місць, закритих приміщень з поганою вентиляцією, носіння маски, часте провітрювання приміщень, чистота  рук, своєчасне звернення за медичною допомогою.

Але найефективніший механізм захисту є вакцинація будь-якою вакциною проти коронавірусної хвороби, оскільки вона мінімізує тяжкі наслідки захворювання. Вакцинація є критично важливою для стримування пандемії.

Нагадайте, які вакцина використовуються для щеплення?

В Україні проводиться щеплення вакцинами  CoronaVac/Sinovac Biotech, Comirnaty /Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca. Усі вакцини, схвалені для використання ВООЗ, мають високу ефективність, безпечність у запобіганні важкому перебігу захворювання, госпіталізації і смерті.

Вакцинація від COVID-19 є безоплатною та добровільною. Тестуватися на антитіла чи антигени до COVID-19 перед чи після вакцинації не потрібно, адже немає такого поняття, як захисний титр антитіл. Також в Україні дозволена і рекомендована вакцинація проти коронавірусу для дітей віком від 12 до 18 років.

Пандемія COVID-19 піде нарешті на спад?

– Зараз активно проводять вакцинацію бустерною дозою. Трішки про це для наших читачів.

Як і в інших країнах світу так і у нас схвалено введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих осіб віком від 18-ти років. Оптимальний термін ревакцинації – через 6 – 9 місяців після завершення повного курсу вакцинації  незалежно від того, якою вакциною щеплена особа попередньо.

ведення бустерної дози вакцини проти посилює імунну відповідь та ефективність проти різних актуальних варіантів коронавірусу SARS-CoV-2.

Розповідаючи про бустерну вакцинацію п.Наталя уточнює:

Для бустерної дози використовують вакцини – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Максимальний рівень захисту досягається через три-чотири тижні після введення вакцини, коли формуєтьсяповноцінний імунітет. Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270-ть діб з дати її введення. За даними МОЗ України вакциновані від COVID-19 мають легший перебіг захворювання на коронавірус, зокрема на штам «Омікрон», ніж ті, хто щеплення не отримав.

– Вище ви сказали про небезпеку накладання двох вірусів – «Омікрону» та сезонного грипу. Якою вакциною можна захистити себе від цих ризиків?

– Особливістю епідемічного сезону 2021–2022 років ГРВІ році є те, що він припав на час пандемії коронавірусної інфекції. Тому, найефективнішим способом мінімізувати ризик захворіти на грип та уникнути ускладнень (в тому числі летальних) є щорічна вакцинація, яка захищає від усіх актуальних штамів грипу і є безпечною та ефективною.

Завдяки вакцинації ймовірність важкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%,  ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%, а частота госпіталізацій – зменшується приблизно на 50%.

124339116 2861362977521081 1378716207425349989 n scaled

– Коли слід починати вакцинацію проти сезонного грипу?

– Найефективніший час для проведення вакцинації проти грипу — напередодні епідемічного сезону (у вересні), проте якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і рекомендовано впродовж усього епідемічного сезону, адже імунітет після щеплення від грипу формується у людини упродовж двох тижнів. Щодо вакцин, то в Україні офіційно зареєстровані вакцини проти грипу від трьох виробників, а саме «Ваксігрип Тетра», «Інфлувак Тетра» та «Джісі Флю Квадривалент».                  Треба тпкож знати, що за рекомендаціями МОЗ України вакцини проти грипу та вакцини проти COVID-19 можна вводити в один день, але у різні ділянки тіла.

Але ж є і протипокази до вакцинації. Які вони?

Так, дійсно,  існує перелік протипоказів, а саме:

– гострі захворювання з температурою вище 38°C. Вакцинацію можна відкласти на термін до 2-х тижнів від початку захворювання;

– лікування моноклональними антитілами або реконвалесценткою плазмою. Вакцинація може бути проведена через 90-то днів після закінчення терапії.

-введення вакцин проти інших інфекційних хвороб. Вакцинація від COVID-19 може бути проведена через 14-ть днів після введення вакцини проти інших інфекційних хвороб, за винятком інактивованої вакцини проти грипу.

– перенесене захворювання на COVID-19. Вакцинаці. може бути відтермінованj на 3-ри місяці від часу перебігу COVID-19, або здійснена раніше, але не раніше, ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу “COVID”

Пандемія COVID-19 піде нарешті на спад?

Слід зауважити, що протипоказання до вакцинації може встановлювати лише сімейний або лікуючий лікар. За потреби, лікар направляє пацієнта до профільного спеціаліста, за висновком якого остаточно приймає рішення про вакцинацію, чи відтермінування її до певного часу.

Розмову вела Руслана Гочіяєва-Шевчук.

 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено