Івано-Франківськ

Облітеруючий атеросклероз: в чому небезпека та як лікувати

При своєчасному зверненні до лікаря, на ранній стадії захворювання, вдається досягти значного успіху консервативними методами лікування.
1 16

Консультація у судинного хірурга в ЛДЦ «Мед-Атлант»

Облітеруючий атеросклероз — небезпечне захворювання з хронічним перебігом, за якого на внутрішніх стінках судин та артерій формуються холестеринові бляшки. Через ці відкладення просвіт артерії звужується, її стінки ущільнюються, втрачають еластичність, й все це зрештою призводить до порушення кровообігу. У більшості випадків цей процес відбувається у судинах нижніх кінцівок, але загроза ураження актуальна для всіх великих артерій. 

Захворювання розвивається повільно та спочатку непомітно, проте з часом виникають симптоми, що заважають нормальному життю: кульгавість при тривалій ходьбі, відчуття похолодання в ногах, нічні болі тощо. При перших ознаках хвороби необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.

2 13

“Судинні хірурги ЛДЦ «Мед-Атлант»: Іван Михайлович Гудз, д. мед. наук, професор та Олексій Іванович Гудз, к. мед. наук, доцент”

В чому небезпека захворювання?

Хвороба виникає внаслідок порушення ліпідного та білкового обміну, що призводить до скупчення холестерину в просвіті судин. До групи ризику входять люди старше 40 років, а до того ж, чоловіки більш схильні до атеросклерозу судин саме нижніх кінцівок, ніж жінки. 

Серед факторів ризику виникнення цього стану зазначають:

  • паління;
  • не корисне харчування;
  • ожиріння;
  • артеріальна гіпертензія;
  • постійний стрес;
  • тяжкі травми кінцівок;
  • малорухливий спосіб життя;
  • спадкову схильність.

В нормі кров вільно тече судинами, забезпечуючи транспортування кисню та поживних речовин у тканини, але при атеросклерозі кровообіг порушується через холестеринові бляшки. Що більше ліпідних відкладень — то суттєвіші зміни відбуваються у кровообігу та сильніше проявляються симптоми захворювання. 

Першою тривожною ознакою при атеросклерозі судин нижніх кінцівок стає переміжна кульгавість — стан, що супроводжується болем та втомою в ногах під час ходьби. Достатньо зупинитися та перепочити, як дискомфорт минає, але знову повертається з початком руху. Якщо не звернутися за допомогою своєчасно – стан буде погіршуватися. 

З часом просвіт уражених судин ще більше звужується і це призводить до небезпечних ускладнень. Атеросклероз судин ніг потенційно загрожує:

  • гострою ішемією, коли судина закупорюється та кров перестає поступати у кінцівку;
  • трофічними виразками, що виникають внаслідок дефіциту кисню та поживних речовин через порушення кровообігу;
  • гангреною — патологічним процесом, за якого відбувається відмирання тканини.

Все це – гострі стани, що потребують невідкладної допомоги та можуть призвести до втрати кінцівки. 

Слід зауважити, що облітеруючий атеросклероз є системним захворюванням. Нижні кінцівки страждають першими через особливості кровообігу, але без належного лікування хвороба може вражати також інші артерії та судини, що призводить до ще більш складних наслідків. 

Коли звернутися до лікаря?

Облітеруючий атеросклероз вимагає пильної уваги та своєчасного лікування, у протилежному випадку може призвести до тяжких незворотних змін. Слід звернути увагу на такі симптоми:

  • хронічні рани на нижніх кінцівках;
  • переміжна кульгавість;
  • блідість та синюшність шкіри ніг;
  • біль в гомілках під час руху;
  • ослаблення пульсу на периферичних артеріях.

Переміжна кульгавість — одна із перших ознак. Спочатку виникає відчуття дискомфорту в одній кінцівці, й людина починає кульгати під час ходи, але неприємні відчуття минають після короткого відпочинку. При самостійному візуальному огляді можна помітити, що шкіра однієї ноги значно блідіша за другу. 

Дуже важливо не відтягувати візит до лікаря, адже з часом патологічний процес може погіршитись.

Як лікувати облітеруючий атеросклероз?

Лікування залежить від тяжкості порушення кровообігу, що виникло внаслідок формування холестеринових відкладень в судинах тіла. 

При своєчасному зверненні до лікаря, на ранній стадії захворювання, вдається досягти значного успіху консервативними методами лікування. Для цього призначають медикаментозну терапію та зміну способу життя.

У складних випадках призначають хірургічне лікування. В залежності від тяжкості перебігу хвороби, це може бути хірургічне видалення бляшки, розширення просвіту судини зсередини стентуванням або шунтуюча операція з прокладанням обхідного шляху кровотоку. 

Консультуйтесь у судинних хірургів вчасно, ще при перших неприємних симптомах. Це дозволить уникнути операції взагалі.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

+38 (095) 00 38 452
+38 (095) 00 38 45
+38 (097) 41 13 133

  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

ПРОМО 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено