Івано-Франківськ

У Тлумачі кілька днів поспіль — опеньковий бум

Осінні гриби збирають у лісах довкола містечка, у парку, на подвір'ях і в садах.

received 795500341753334

Сьогодні опеньки масово винесли на місцевий ринок, бо в середу та суботу тут вирує торговиця.

«Учора назбирала відро опеньків у міському парку, а днем раніше була в лісі, то привезла звідти три відра. Тому учорашній «урожай» продаю», — каже Ольга Ковальчук та пропонує 10-літрове відро за 100 гривень.

Проте купляють люди небагато, бо опеньки збирають всюди.

«Я ніколи не думав, що в своєму саду за три дні я матиму 5 кілограмів опеньок. То все через рясні дощі та дуже вологу землю. Це ідеально для росту осінніх грибів. А ще я назбирав в саду трохи печериць та лисичок. Дивина та й годі, бо такого я й не пригадую», — додає Дмитро Сидорук.

received 386822280201550

Шукачів лісових дарів, що тепер «переселилися» всюди, можна від 08.00 бачити у Тлумацькому міському парку.

Люди ходять сюди з мішками та розгрібають траву під великими і старими деревами. Біля одного можна знайти і до 30 грибів одночасно. Особливо «полюють» за молодими маленькими опеньками.

received 638315757681569 scaled

Серед грибників багато дітей та підлітків віком від 6 до 16 років. Зазвичай це хлопці. Вони ходять гуртами, по 3-5 осіб.

«А чи знаєте, як відрізнити справжні опеньки від отруйних?», — запитую трьох хлопчаків, які наввипередки біжать однією з алейок парку та оглядають по боках землю поміж деревами.

«Я добре знаю, як виглядають «добрі підпеньки» ( так і містечку називають опеньки — авт.). Батьки розповідали і в Інтернеті я багато читав. Треба насамперед дивитися на колір шапочки, вона має бути світло коричнева, а під її низом — лусочки. Несправжні опеньки мають сірий, бурий, зеленуватий колір. Якщо я такий побачу, то ніколи брати не буду», — ділиться знаннями 13-річний Ростислав Стефанишин.

Хлопці ще розповідають, що опеньки повинні мати свій «грибний запах» а несправжні, мають неприємний затхлий, «гнилий» запах. Також під шапочкою, на початку ніжки, є біла або жовтувата «парасолька».

До речі, осінні опеньки — гриби постійні, і якщо хтось знайшов їх чимало грибів на одному місці, наприклад під певним деревом, то через кілька днів, якщо буде волога, можна знову сюди повертатися і збирати черговий «урожай». А ще опеньки завжди ростуть великими купками. Це значно полегшує збирання.

received 1465713123949308

До речі, саме осінні опеньки вважають найсмачнішими, їх можна консервувати, маринувати, сушити та готувати десятки смачнючих страв.

Збирати осінні гриби можна аж до кінця листопада. Зараз у Тлумачі ціна за купку почищених опеньків вагою 1-1,5 кілограми становить 25-35 гривень, 10-літрове відро можна придбати за 100-150 гривень, 12-15-літрові відра опеньок продають за 200 гривень.

Сабіна Ружицька

Фото з доступних інтернет джерел

Читайте також: 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено