Івано-Франківськ

ПТРС, залежності та загострення хвороб: як війна вплине на здоров’я українців (ІНФОГРАФІКА)

Вплив війни матиме не лише очевидні ризики на кшталт контузій та травм, а й про довгострокові наслідки.

2744692

Наслідки війни для України нині найчастіше оцінюються через призму економічних збитків, руйнувань інфраструктури та кількості загиблих. Але війна впливає також і на здоров’я громадян.

Для психічного здоров’я українців  це будуть критичні наслідки, повідомляє Слово і Діло з посиланням на Міністерство охорони здоров’я.

Через війну, за словами Віктора Ляшка, професійна допомога знадобиться близько 15 мільйонам громадян, причому 3-4 мільйонам потрібно буде призначати медикаментозне лікування. «Навіть на тих, хто зміг стійко перенести перші місяці війни, чекає ментальне виснаження, адже звикання до постійного перебування в умовах війни також може негативно вплинути на психічне здоров’я», – зазначив Ляшко.

На цей час за допомогою до психологів та психіатрів звернулися 650 тисяч українців. При цьому, згідно з даними опитування, озвученими Ляшком, близько 71% громадян відчували останнім часом стрес або сильну нервозність, половина опитаних відчувають тривожність і напругу.

Також, за даними МОЗ, у 20-30% осіб, які пережили травматичні події, може розвинутись посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Крім того, через 5-7 років у МОЗ прогнозують посилення та зростання кількості наркотичної, алкогольної та інших залежностей.

vplyv vijny na zdorovya ru large 2

Через психоемоційну напругу, спричинену війною, українці постаріють на 10-15 років.

«Йдеться не про зовнішній вигляд, але хвороби, які мали якусь вікову структуру, будуть зустрічатися на 10-15 років раніше, ніж це було до війни», – пояснив Ляшко.

Найчастіше зустрічатимуться серцево-судинні захворювання, діабет, артрити, астми, онкологічні захворювання. Щодо останніх: через пандемію, а тепер і через війну, українці почали рідше звертатися до лікарів у профілактичних цілях, як результат зростає кількість онкологічних хвороб, виявлених на пізніших стадіях, що значно впливає на ефективність та тривалість лікування.

Внаслідок пошкоджень медичної інфраструктури, відсутності води та електрики українцям загрожують також інфекційні захворювання. Найбільшу загрозу становлять холера, COVID-19, кір, поліомієліт, дифтерія та гепатит А. Ситуація ускладнюється тим, що війна негативно впливає на темпи імунізації населення.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено