Івано-Франківськ

Воювало не одне покоління: найдовші війни в історії (ФОТО)

Протягом усієї своєї історії людство вело війни. Вони носили різний характер, мали свої причини й масштаб.

Незважаючи на те, що будь-які війни – це кров, руйнування і лиха, люди все одно не переставали їх знову і знову розв’язувати, сподіваючись з допомогою військової переваги досягти своїх політичних цілей.

Історія знає кілька прикладів довгих воєн, які обернулися для ворогуючих сторін досить тривалим протистоянням. В них нерідко доводилося брати участь не одному поколінню, пише ПІК.

Найбільш тривалі війни в історії людства

  • Тридцятирічна війна (30 років)

Тридцятирічна війна (30 років)

Тривала війна з 1618 по 1648 рік і торкнулася вона більшою чи меншою мірою майже всі європейські держави. Причинами війни були внутрішні суперечності в німецькому світі, су­перництво європейських держав, зокрема Франції з австрійськими та іспан­ськими Габсбургами.

Восени 1648 р. було укладено Вестфальський мир. Тридцятилітня війна спричинила значні зміни в Європі. Держави-переможниці Франція та Швеція посилили свій вплив у європейських справах.

Для Німеччини війна призвела до найтяжчих наслідків. На 200 років було закріплено її політичну роздробленість, населення скоротилося на 10 млн душ. У Чехії з 3 млн населення залишилося 700 тис.

Більшу частину міст було зруйновано, землі перетворилися на пустища, торгівля і промисловість занепали. Вплив Габсбургів у Європі значно послабшав. Австрійські Габсбурги обмежили свій вплив Австрією, а в Німеччині його повністю втратили. Іспанська монархія також втратила вплив на європейську політику.

  • Гватемальська війна (36 років)

Гватемальська війна (36 років)

Громадянська війна в Гватемалі, що відбувалася в 1960-1996 рр., представляла з себе серію спалахів збройного протистояння в Гватемалі.

Причиною для розв’язання даного конфлікту стало скандальне рішення президента Сполучених Штатів Ейзенхауер у 1954-му, яке спровокувало державний переворот.

Через військові дії кожен рік у середньому гинули майже 6 тисяч людей. Тільки у 80-х роках минулого століття було скоєно близько 669 масових вбивств, в результаті яких загинуло понад 200 тисяч людей, серед яких понад 80% були етнічними індіанцями-майя.

Завершилася війна висновком «Договору про міцний і тривалий мир», який захищав права 23 груп корінних американців.

  • Громадянська війна у Бірмі (64 роки)

Громадянська війна у Бірмі (64 роки)

Громадянська війна в Бірмі (М’янмі) велась урядом країни з комуністичною опозицією і етнічними повстанцями з 1948 до 2012 років. За назвою одного з народів (карени) цю війну також називають Каренським конфліктом.

За час найдовшої громадянської війни у новітній історії зафіксовано численні військові злочини бірманської армії, зокрема, вбивства цивільних та сексуальне насильство.

Стабілізації ситуації в країні сприяла лібералізація економіки та широка участь представників національних меншин в обговоренні Конституції у 2008 році. У січні 2012 року відбулось примирення уряду М’янми з Каренським національним союзом.

  • Голландська війна за незалежність (80 років)

Голландська війна за незалежність (80 років)

Вісімдесятирічна війна, також відома як голландське повстання, охоплювала 80-річний період між 1568 і 1648 рр. Період ознаменувався повстанням сімнадцяти провінцій в Нідерландах проти іспанського короля. До початку повстання цареві сили зуміли підкорити повстанців і придушити повстання. Проте повстання зміцнилося, і в 1572 році повстанці підкорили Брілле, довівши велику поразку Іспанії. Нарешті, у 1648 році сімнадцять провінцій здобули незалежність як Об’єднані провінції Нідерландів, інакше відомі як Голландська Республіка.

  •  Столітня війна (116 років)

Голландська війна за незалежність (80 років)

Столітньою війною прийнято називати серію збройних конфліктів між Англією з союзниками і Францією. У загальній складності військове протистояння тривало приблизно з 1337 року по 1453 рік.

Англійці прагнули повернути території на континенті, що раніше належали англійським королям. Також англійські королі висували претензії на французький престол через сімейні зв’язки з французькою династією Капетингів.

Французи прагнули витіснити англійців з Аквітанії. Також обидві держави прагнули володіти Фландрією.

Попри початкові успіхи Королівство Англія зазнало поразки у війні. На континенті у англійців збереглося лише одне володіння — порт Кале, його вони утримували до 1559 року.

  •  Візантійсько-османські війни (1265-1479; 214 років)

Візантійсько-османські війни

Візантійсько-османські війни були вирішальною серією битв, що тривали протягом 214 років між 1265 і 1479 роками. Ця війна в кінцевому підсумку пережила падіння Візантії та піднесення Османської імперії на колишніх візантійських територіях.

  • Арауканська війна (289 років)

Візантійсько-османські війни

Війна Арауко була однією з найдовших війн в історії світу, що тривала 282 роки з 1536 по 1818. У своїх спробах домінувати в Південній Америці іспанці намагалися неодноразово колонізувати народ мапуче, корінних жителів регіону. Свою назву отримала через іспанську назву племені мапуче — араукани.

Цей конфлікт тривав майже три століття – з 1536 року і до досягнення Чилі політичної самостійності в 1825 році. Протягом усього цього періоду бої велися зі змінною інтенсивністю, тому якщо говорити безпосередньо про збройне протистояння між сторонами конфлікту, то він зайняв приблизно 150 років.

Зрештою іспанці були змушені встановити з мапуче офіційні дипломатичні стосунки і навіть визнати незалежність Арауканії.

  •  Війна без пострілів (335 років)

Візантійсько-османські війни

Одна з найдовших і навіть дивних воєн у нашій історії, яка характеризується повною відсутністю боїв і кровопролиття, відома як триста тридцять п’ять років війни.

Так звана війна без пострілів між Нідерландами і архіпелагом Сіллі, який включений до складу Британії, почалася в 1651 році.

При відсутності мирної угоди між ворогуючими сторонами це протистояння тривало формально 335 років. Мирний договір був підписаний 17 квітня 1986 року, що завершило «фальшиву війну» між голландцями та островами Скіллі. Радує те, що в ході цієї війни не було зроблено жодного пострілу, що робить її війною з найменшими втратами в історії людства.

  •  Іберійські релігійні війни, Реконкіста (711—1492, 781 рік)

Іберійські релігійні війни, Реконкіста

Іберійські релігійні війни відбувались на Піренейському півострові. Вони почались вторгненням маврів-мусульман з Північної Африки і окупацією територій сучасних Іспанії і Португалії. У 722 році повстанням християн Астурії проти окупантів почалась Реконкіста, тобто відвоювання.

Кінцем Реконкісти стало падіння останнього арабського емірату Гранада у 1492 році. У 1469 році історичний шлюб між королем Фердинандом Арагонським і королевою Ізабеллою I з Кастилії ознаменував кінець вторгнення мусульман на Піренейський півострів, коли об’єднані сили Фердинанда і Ізабелли воювали проти маврів.

Вони були успішними у відновленні Гренади від них у 1492 році і тим самим припинили реконкісту.

  • Війна – це завжди трагедія для суспільства, яка залишає незагойні рубці в історії кожної людини, країни, культурі та свідомості людей.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено