Івано-Франківськ

Від 38 хвилин до 18 днів: ТОП-10 найкоротших воєн у світі (ФОТО)

Людство завжди воювало – за природні ресурси, їжу, корисні копалини, за владу, території тощо.

Від 38 хвилин до 18 днів: ТОП-10 найкоротших воєн у світі (ФОТО)

За всю історію людства було понад п’ятнадцять тисяч воєн, які забрали життя понад три мільярди людей. Були довгі війни, які тривали десятки і навіть сотні років. А були й ті, що закінчилися, не встигнувши до ладу початися. Приводом яких були релігія, трон і навіть футбол, пише ПІК.

ТОП-10 найкоротших воєн у світі

  • Англо-занзібарська війна (1896, 38 хвилин)

16 palacz zanzibarskogo sultana pislya obstriliv scaled

Ця війна тривала 38 хвилин і увійшла до Книги рекордів Гіннесса як найкоротша за всю історію людства. Британській Імперії не сподобався новий правитель Занзибару — Халід ібн Баргаш, який захопив владу після смерті свого дядька султана.

Йому поставили ультиматум з вимогою передати владу британському протеже Хамуду ібн-Мухаммаду. У разі відмови британці погрожували почати обстріл султанського палацу, але той таки відмовився.

Єдиний корабель Занзібарського флоту було потоплено, султанський палац перетворився у палаючі руїни. Новоявлений султан Занзібару втік, а на напівзруйнованому палаці залишився майоріти прапор країни. Зрештою прицільним пострілом його збив британський адмірал. Падіння прапора за міжнародними нормами означає капітуляцію.

За пів години сутички загинули близько 570 захисників Занзібару. Серед британців лише один офіцер дістав легке поранення.

  • Португало-індійська війна (1961 рік, 36 годин)

16 bb2b750ff12404db87dd1bbe25ca0e07

Війна розгорнулася 18 грудня 1961 року, коли Індія вторглася військовими діями в португальську колонію на півдні півострова Індостан. Португалія досі вважає, що Індія на них напала, а та, у свою чергу, вважає це не вторгненням, а визволенням.

Так індійська армія менше ніж за дві доби поклала край португальському правлінню в ексклавах на території індійського субконтиненту.

Бойові дії тривали 2 дні й велися з трьох сторін – територію бомбили з повітря, у затоці Мормуган три індійські фрегати розбили нечисленний португальський флот, а на землі в Гоа вторглися кілька дивізій. Під час боїв загинули 22 індійці й 30 португальців. Португалія офіційно капітулювала 19 грудня 1961 року, через півтори доби після початку війни.

  • Вторгнення США в Гренаду (1983, 3 дні)

grenada scaled

Офіційним приводом для початку війни стало «відновлення стабільності в регіоні й захист американських громадян».

Гренада – маленький острів у Карибському басейні, в основному його населення складається з темношкірих християн. Острів колонізований спочатку Францією, потім Великою Британією, а у 1974 році отримав незалежність.

Під час операції загинуло 19 американських військових, 45 гренадських і 25 кубинських, яких залучили до оборони.  Інфраструктура острова серйозно постраждала. Через місяць США виплатили Гренаді $110 млн компенсації.

  • Агашерська війна (1985, 6 днів)

Прикордонний конфлікт між Малі та Буркіна-Фасо, що стався 1985 року. Об’єктом суперечки стала багата на природний газ і мінерали Агашерська смуга. Бойові дії питання не вирішили. За рік ООН постановила поділити спірну територію навпіл.

  • Футбольна війна (1969, 6 днів)

1567256637 guerra del futbol 1 scaled

Свою назву конфлікт отримав через те, що Сальвадор і Гондурас розпочали війну одразу після відбіркового матчу до чемпіонату світу 1970 року.

Іскра спалахнула і спричинила в Гондурасі хвилю нападів на сальвадорців. Країна розірвала із Сальвадором дипломатичні відносини, і почався збройний конфлікт. Менше ніж за тиждень бойових дій з обох сторін загинуло від 2000 до 6000 людей, переважно мирних жителів.

За фактом у цій війні немає переможця, адже постраждали обидві країни як з економічного боку, так і щодо людських жертв.

  • Шестиденна війна (1967)

image 4 scaled

Чергова війна розгорнулася у 1967 році між Ізраїлем та його суперниками: Єгиптом, Іраком, Сирією, Йорданією та Алжиром. Конфлікт, що став одним із найдраматичніших у новій історії Близького Сходу, тривав з 5 по 10 червня. Все почалося з того, що Гамаль Абдель Насер, лідер Єгипту, закликав знищити єврейську націю, причому заявив це публічно.

Під час цієї війни Ізраїль втратив 679 убитими, 61 танк, 48 літаків. Арабська сторона втратила близько 70 000 осіб убитими та величезну кількість військової техніки. За підсумками Ізраїль почав контролювати територію, яка більш ніж утричі більша за його довоєнну площу.

Восени 1980 року було ухвалено Закон про Єрусалим, який свідчить, що Східний Єрусалим тепер є суверенною територією Ізраїлю.

  • Сербсько-болгарська війна (1885, 14 днів)

Сербсько-болгарська війна (1885, 14 днів)

У листопаді 1885 року король Сербії оголосив війну Болгарії. Причиною конфлікту стали спірні території – Болгарія приєднала маленьку турецьку провінцію Східна Румелія. Посилення Болгарії загрожувало впливу на Балканах Австро-Угорщини й імперія зробила сербів маріонеткою для нейтралізації Болгарії.

За підсумками цього миру формальною переможницею оголошена Болгарія. Переділу кордонів не було, проте де-факто об’єднання Болгарії з Східною Румелією таки визнано.

За два тижні війни загинуло близько двох із половиною тисяч людей, а дев’ять тисяч отримали поранення.

  • Третя індо-пакистанська війна (1971, 13 днів)

o 1g8inaeg44m411inn4b1ln617vr38 scaled

У грудні 1971 року Індія втрутилася у громадянську війну, що розгорнулася у Східному Пакистані, жителі якого бажали незалежності. Через загострення конфлікту та важку обстановку стався великий наплив пакистанських біженців до Індії.

Індії це коштувало 3843 загиблих, втрати Пакистану — 9 тисяч людей. За неповні два тижні бойових дій індійські війська домоглися запланованих цілей, а Східний Пакистан отримав статус незалежної держави (нині – Бангладеш).

  • Російсько-грузинська війна (2008 рік, 14 днів)

f47e4c9 georgia war 1200 scaled

7 серпня 2008 року Росія напала на Грузію. Ця війна стала першою на пострадянському просторі, де росія відкрито напала на сусідню країну. Щодо самої Грузії, то частина країни так і залишається окупованою, Тбілісі не контролює Південну Осетію та Абхазію. Держава отримала заморожений військовий конфлікт, наслідки якого не береться спрогнозувати ніхто.

Російські військові в серпневій війні 2008 року втратили 67 осіб, з грузинського боку було 170 загиблих. Загалом жертвами конфлікту сталои близько 850 людей, поранення отримали близько двох. До 30 тисяч грузин вигнали з Південної Осетії й вони досі не можуть повернутися до своїх домівок.

  • Війна Судного дня (18 днів)

Війна Судного дня (18 днів) Війна Судного дня (Жовтнева війна) тривала з 6 до 23 жовтня 1973 року. Це був військовий конфлікт між Ізраїлем та коаліцією арабських держав. До речі, це четвертий конфлікт на Близькому Сході, де брав участь Ізраїль. Перші два дні перевага була на боці арабської коаліції, але потім ізраїльські війська перейшли у контрнаступ. На час підписання мирної угоди вони вже підійшли на відстань у 101 км від Каїра, столиці Єгипту. Втрати ізраїльської армії склали 2,5 тис. загиблих, з боку коаліції арабських країн — 18,5 тисяч. Суть військових дій полягала у поверненні земель, які привласнила єврейська держава під час шестиденної війни. Коаліція Сирії та Єгипту детально готувалася до нападу, обравши для цього релігійне свято Ізраїлю – Судний день. На час цього свята юдеї моляться цілий день, а також намагаються утриматися від їжі. На жаль, тривалість війни ніяк не пов’язана ні з її кровопролиттями, втратами, ні з тим, як вона в подальшому вплине на життя всередині тої чи іншої держави і в усьому світі. Однак війна – це завжди трагедія для суспільства, яка залишає незагойні рубці в історії кожної людини, країни, культурі та свідомості людей.

Війна Судного дня (Жовтнева війна) тривала з 6 до 23 жовтня 1973 року. Це був військовий конфлікт між Ізраїлем та коаліцією арабських держав. До речі, це четвертий конфлікт на Близькому Сході, де брав участь Ізраїль.

Перші два дні перевага була на боці арабської коаліції, але потім ізраїльські війська перейшли у контрнаступ. На час підписання мирної угоди вони вже підійшли на відстань у 101 км від Каїра, столиці Єгипту.

Втрати ізраїльської армії склали 2,5 тис. загиблих, з боку коаліції арабських країн — 18,5 тисяч.

Суть військових дій полягала у поверненні земель, які привласнила єврейська держава під час шестиденної війни. Коаліція Сирії та Єгипту детально готувалася до нападу, обравши для цього релігійне свято Ізраїлю – Судний день. На час цього свята юдеї моляться цілий день, а також намагаються утриматися від їжі.

На жаль, тривалість війни ніяк не пов’язана ні з її кровопролиттями, втратами, ні з тим, як вона в подальшому вплине на життя всередині тої чи іншої держави і в усьому світі. Однак війна – це завжди трагедія для суспільства, яка залишає незагойні рубці в історії кожної людини, країни, культурі та свідомості людей.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено