Івано-Франківськ

Якою є роль Франківська в Україні під час війни: розмірковували відомі містяни (ФОТО)

Панельна дискусія "Рік війни. Роль Франківська в Україні" пройшла в Католицькому ліцеї святого Василія Великого.

Роль Франківська в Україні та сучасній війні

В річницю повномасштабного вторгнення російських військ в Україну у франківському Католицькому ліцеї святого Василія Великого пройшла актуальна панельна дискусія «Рік війни: роль Франківська в Україні. Економіка, безпека, ідентичність, культура, суспільство» в межах проєкту «Стратегія Івано-Франківська», розповідає ПІК.

В дискусії взяли  участь міський голова Руслан Марцінків, член правління БАІФ Віктор Вінтоняк, письменник Тарас Прохасько, художник і музикант Ярема Стецик та директорка «Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics”» Ольга Максимович. Модерував дискусію – Євген Глібовицький.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих героїв, що віддали життя за свободу України.

Роль Франківська в Україні та сучасній війні

Хвилина мовчання

Спікери підіймали актуальні теми, відверто відповідали на запитання модератора, окреслюючи роль і важливість Франківська та  його мешканців у новітній історії України.

Роль Франківська в Україні та сучасній війні

Спікери готові до розмови

Модератор Євген Глібовицький є експертом з довготермінових стратегій, автором популярних навчальних розробок із PR та медійних комунікацій, викладачем Києво-Могилянської Бізнес Школи. Він акцентував дискусію на тому, що саме Франківськ вносить в український мікс регіонів країни, як саме виглядає його роль для України, в якій іпостасі він буде виглядати в подальшому на українській мапі.

Роль Франківська в Україні та сучасній війні

Євген Глібовицький, модератор дискусії

На запитання модератора активно відповідали спікери, викладаючи для слухачів своє бачення.

DSC 0016 scaled

Руслан Марцінків, міський голова:

“Сьогодні дуже символічний день, 24 лютого – рік повномасштабного вторгнення. Війна триває, тому наше місто відіграє дуже важливу роль, в тому числі й в обороні країни. 11-ть тисяч Франківців воювали та воюють зараз у військових лавах. На базі нашого міста сформовано  ряд частин, які  беруть участь в обороні країни,  місто має потужний волонтерський рух, який дуже плідно працює. Ми обладнали повністю одну повноцінну військову бригаду: машинами, тепловізорами, дронами, бронежилетами, формою та взуттям, тощо”.

Роль Франківська в Україні та сучасній війні

Руслан Марцінків та Ярема Стецик

На запитання про роль Франківська у життєдіяльності країни міський голова відповів:

“Івано-Франківськ має унікальну безпекову роль. Адже поруч з іншими містами України є одним з найбезпечніших. Перед нами постають нові можливості – оборонна промисловість, наприклад. Ми прийняли дуже багато внутрішньо-переміщених осіб -96 тисяч людей знайшли другу домівку у нашому місті, релоковані підприємства та різноманітні бізнеси працюють  зараз у Франківську. Тому, ми відіграємо велику роль безпечного тилового міста, яке вносить великий вклад в перемогу України”.

Наступне питання модератор адресував Яремі Стецику.

Роль Франківська в Україні та сучасній війні

Легкий гумор Яреми викликав посмішки у присутніх

DSC 0024 scaled

Франківська культура: як вона впливає на країну, як формується система духовної допомоги,  здатної загояти травми війни?

Ярема Стецик:

“Я точно знаю, що Франківськ дуже крутий в творчому, мистецькому плані. Це трохи глибше, ніж культура, загальна і офіційна. Ми маємо власну, франківську, планку якості і вона стоїть дуже високо, бо в нас є своя “Перкалаба”, бо по наших вулицях ходить живий Тарас Прохасько, бо ми є містом “станіславського феномену”. Дуже багато людей, які приїхали до нас з початком війни, познайомилися з Франківськом ближче, завдяки заходам, які ми для них проводили, пізнавальним екскурсіям, лекціям-концертам і відкрили для себе місто, де сучасність поєднується з самобутністю. Від того воно лише виграє в очах наших гостей”.

Далі Євген Глібовицький звернувся до Ольги Максимович, яка очолює цілу групу дослідників, які в своїх роботах дають нам розуміння, яким є Франківськ станом на довоєнний момент та на зараз.

Роль Франківська в Україні та сучасній війні

Ольга Максимович, науковець

DSC 0030 scaled

“Хочу сказати, що ми побачили велику зміну в ментальності містян. Ми нарешті позбулися фаталізму, що часто присутній у нашій свідомості. Ця соціальна зміна підкреслила характерний гонор франківців, вони стали відкритіші, сміливіші і впевненіші у майбутньому. Це рік іспитів, які ми здаємо. Він створює для українців галактичний шлях прискорення нашого розвитку.  Як науковці, ми виділили для себе ключові слова, характерні для Франківська. Так от до війни у нашому соціумі переважало слово “економіка”. Зараз це слово – “Україна”. Гадаю, це те, що найкраще характеризує теперішніх світогляд Франківська”.

На питання про економічний розвиток Франківська відповідав голова бізнес асоціації міста Віктор Вінтоняк:

Роль Франківська в Україні та сучасній війні

Віктор Вінтоняк, голова БАІФ

“Якщо говорити про бізнес та економіку, то зміна є неймовірною, бо частка Франківська виросла в економіці країни. Звісно, велику роль в цьому відіграли релоковані підприємства, що запрацювали в місті. Тому цього року нашим завданням було знайти конценсус та внутрішню синхронізацію цих бізнесів з нашими. І тут вже є дуже цікаві напрацювання та ідеї щодо індустріальних майданчиків, освітніх, культурних програм. Треба сказати, що бізнес Франківська з першого дня війни відгукнувся на закриття потреб військових і тероборони. Це було системно і стабільно і продовжується до цих пір”.

Тарас Прохасько коментував тему, яка стосувалася самоідентифікації франківчан, їх впливу на проникність українськості у свідомість нашого народу:

Роль Франківська в Україні та сучасній війні

Тарас Прохасько, письменник

DSC 0047 scaled

Франківськ належить до таких міст, де домінує галицька традиція демократичності, толерантності. Тут маємо свої закони співжиття різних людей з різними поглядами і уявленнями про Україну. Якщо говорити про гіперукраїнськість Франківська, то можна казати, що вона сформувалася остаточно протягом останніх десятиріч, як одна з течій життя. Найголовніше, що ця давня традиція несе в собі засади демократичного спілкування з дотриманням своєї гідності і вмінням порозумітися і співіснувати.  Ця модель зараз стала притаманна і всій Україні та виявилася набагато ефективнішою, ніж совіцькі авторитарні методи, які нам насаджували довгі роки”.

Дискусія виявилася жвавою, викликала багато гострих питань в присутніх і підтвердила, що місто активне у всіх своїх проявах, небайдуже до долі гостей та своїх мешканців та націлене на динамічний розвиток.

Руслана Гочіяєва Шевчук. Фото автора

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено