Івано-Франківськ

Чи припинили українці слухати, дивитися та читати російське після року повномасштабної війни

Українці повністю не відмовилися, проте суттєво знизили використання російського контенту.

Чи припинили українці слухати, дивитися та читати російське після року повномасштабної війни

Через майже рік повномасштабної війни українці все ще дивляться російські фільми та слухають російських виконавців – проте, соцопитування фіксують зменшення споживання ворожого контенту, пише ПІК.

Зокрема, соціологічна група «Рейтинг» з’ясувала, що понад 40% опитаних українців припинили дивитися російські серіали, 25% ніколи їх і не дивилися, і лиш 15% продовжують дивитись, як і раніше.

Щодо музики – ситуація подібна: понад 40% опитаних взагалі припинили слухати російську музику, ще 18% не слухали раніше й зараз не слухають, тільки чверть – продовжують слухати, як і раніше.

Українські пісні є найпопулярнішою категорією серед українських користувачів більшості музичних платформ. При цьому близько 10-20% пісень у топ-100 прослуховувань серед українців складають російські композиції. Три російські виконавці увійшли до першу десятку популярності на кількох різних стрімінгах.

У січні 2023-го частка російського контенту складала 12-21% прослуховувань серед українських користувачів. Лише на платформі Deezer російська пісні складали мізерні 2% прослуховувань. Кількість російських виконавців на різних платформах або суттєво зменшилась: на 30% на Spotify, на 9% на Apple Music, на 2% на Youtube Music — або залишилась такою ж мізерною: 2% на Deezer. Лише на Shazam вона зросла на 1%.

Продаж книг російських авторів зведений нанівець: Держкомтелерадіо заборонив їхнє ввезення з лютого 2022-го. У 2022-му в Україні заборонили продаж літератури російською мовою, а російських та білоруських класиків виключили зі шкільної програми для українських дітей.

За опитуванням ПІК у Телеграм, більшість користувачів відмовилися від російських фільмів, музики, книг:

332918608 736335041407895 4876557901860297264 n

Як позбутися російського контенту в інтернеті: інструкція

У додатку на смартфоні або планшеті

  1. Натисніть на іконку профілю на головній сторінці.
  2. Клацніть «Керування профілями» і оберіть користувача, у профілі якого хочете змінити налаштування:
  •  щоб змінити мову інтерфейсу — перейдіть у розділ «Мова показу» та оберіть українську;
  •  щоб змінити мову, якою дивитеся фільми та серіали, — перейдіть у розділ «Мови звукових доріжок і субтитрів».

На комп’ютері

  1. Зайдіть у свій обліковий запис.
  2. Клікніть на іконку профілю того користувача, чиї налаштування хочете змінити (налаштування мов різних профілів у межах одного облікового запису можуть різнитися).
  3. Перейдіть у розділ «Мова», далі — виберіть бажаний варіант із випадаючого списку мов.

Не забувайте зберігати налаштування й оновлювати застосунок, щоб підвантажилися зміни.

Google

У розділі «Особиста інформація» вашого облікового запису

  1. Внизу сторінки знайдіть «Загальні налаштування в інтернеті».
  2. У випадаючому списку оберіть пункт «Мова», а далі — видаліть російську та вимкніть автоматичне додавання мов (інакше Google може знову додати російську).
  3. Очистіть кеш бравзера (зробити це можна у налаштуваннях бравзера у розділі «Конфіденційність і безпека»), щоб нові налаштування вступили в дію.

Безпосередньо під час пошуку

У вкладці «Інструменти» замість опції «Будь-якою мовою» оберіть «Відображати результати українською».

Пам’ятайте: якщо хочете врешті позбутися російського контенту у видачі — не клікайте на російськомовні сайти, які пропонуватиме Google.

skrin 1 scaled skrin 2 scaled skrin 3 scaled skrin 9 scaled

Instagram

У розділі «Пошук» намагайтеся не відкривати російськомовні дописи, а якщо вони трапляються, натискайте «не цікавить», щоб Instagram розумів, який контент пропонувати. Те саме можна робити з рекламою: обирайте «сховати рекламу» і «це неактуально», так алгоритми зможуть відслідковувати ваші вподобання.

Головна рекомендація для користування будь-яким сервісом: перевіряйте налаштування місцезнаходження та змінюйте мову інтерфейсу. Обирайте українську за замовчуванням і робіть свідомий вибір на користь українського контенту.

  • Відмова від російського контенту — крок до того, щоб Україна остаточно позбулася проросійських впливів і медіаатак. Свідомо змінюючи свої користувацькі звички споживання контенту, ви перестанете спонсорувати країну-агресора. Завдяки цьому з’являтиметься більше міжнародних продуктів українською та якісних проєктів від українців.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено