Івано-Франківськ

Жили окупанти: юрист пояснив, хто має платити за комуналку на деокупованих територіях

Окупанти вбивали, катували, а ще займали будинки українців, грабували і трощили їх. 

Жили окупанти: юрист пояснив, хто має платити за комуналку на деокупованих територіях

Тепер справжнім власникам почали приходити багатотисячні рахунки за газ, світло і воду, які треба сплатити. На деокупованих територіях люди, повернувшись додому, масово стикаються з цією проблемою. Ба більше, реальної допомоги від місцевої влади отримати не можуть, а комунальники кивають один на одного.  

То хто ж має платити за комуналку, якщо вдома жили окупанти, пояснює юрист Роман Чумак, пише ПІК.

“У випадку, якщо така територія була тимчасово окупованою, або людині послуги не надавалися, то відсутня необхідність і обов‘язок споживача сплачувати за ненадані послуги”, – каже він.

В обленерго кажуть: платіжки виставляють не вони, а енергозбут. Той відповідає: вони лише множать тариф на показники, які отримують від обленерго, — замкнене коло.

Виконавчий директор Асоціації енергоефективні міста України Святослав Павлюк відзначає, що ситуація парадоксальна.

“З одного боку, компанія, яка постачала цей ресурс, його поставила. І закон, і логіка говорить про те: щоб фірма працювала, її послуги мають бути оплачені, бо вона працювати не зможе”, — говорить він.

На думку експерта, проблему треба вирішувати на державному рівні. Це мають бути компенсації від уряду. Люди, які і так постраждали від окупації, не мають сплачувати за окупантів. Але і постачальники послуг якось мають працювати, інакше енергосистему очікуватиме колапс.

Міністр енергетики України Герман Галущенко наголошує:

“Є люди, яким несправедливо виставляли рахунки. Я та уряд згодні з цим. Тому ухвалили відповідне рішення: люди не платитимуть несправедливі рахунки”.

До слова, президент заборонив підіймати ціни на деякі комунальні послуги під час повномасштабного вторгнення, але під цю заборону не попадає електроенергія. 

Раніше ПІК писала, що уряд залишив пільгову ціну на світло для населення на ще один місяць.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено