Івано-Франківськ

Ковбаса на столі в українців

Українські традиції виготовлення домашньої ковбаси збереглися і донині в українських селах, але на столі у міських жителів така страва з’являється

Серед пересічного населення побутує думка, що ковбаса – це страва на свято. Так склалося історично, адже з давніх-давен на новорічні свята в Україні щедрувальникам господарі поважно класи у щедрувальну чи засівальну торбинку зроблене власними руками смачне запашне кільце ковбаси.

Виробляли ковбасу із свинячого м’яса і сала із додаванням солі, цибулі, часнику і натуральних спецій. Перемелене м’ясо і сало із додатковими інгредієнтами заправляли у свинячу «кишку» оболонку і запікали у печі. Цією смакотою ласували і дорослі, і діти. І ніколи такий продукт не викликав порушень шлунково-кишкового тракту чи алергії навіть після переїдання.

Українські традиції виготовлення домашньої ковбаси збереглися і донині в українських селах, але на столі у міських жителів така страва з’являється все рідше. Хоча в супермаркетах продовольчі полиці рясніють різноманітними ковбасними виробами, в тому числі і домашньою ковбаскою. Але чомусь споживачі не в захопленні від цієї продукції. Натомість почали користуватися популярністю ковбасні вироби на електронних полицях магазинів їжі, до прикладу вегетаріанські ковбаси в Пан-і-Веган. У чому справа? Звичайно, таємниць тут немає.

64647a339990f.webp

Виробництво ковбас

Популярний у харчовому раціоні українців продукт – ковбаса – виготовляється багатьма виробниками. Майже у кожному місті є компанії, які займаються цією справою професійно і зазвичай конкурують між собою. Свою діяльність компанії з виготовлення ковбасних виробів здійснюють відповідно до чинних державних стандартів і санітарно-гігієнічних вимог. Тобто, виготовляють ковбасу із свіжого м’яса забитих здорових тварин. Всі процеси технології виготовлення контролюються і підтверджуються документально. Але мало хто із виробників гучно говорить про свої виробничі «секрети», а саме, − додавання у фарш:

  • тваринних і рослинних жирів;
  • борошна, крохмалю, води;
  • ненатуральних прянощів, смакових інгредієнтів, консервантів.

Хоча, звичайно, на кожному виробі склад продукту вказується. Та мало хто із споживачів читає цей надрукований дуже маленьким шрифтом текст. Адже всі знають, що навіть у дорогих ковбасних виробах, сирокопчених та сиров’ялених, які вирізняються найсучаснішою складною технологією і використанням, до прикладу, глибокого вакууму при виробництві відсоток натуральних компонентів не стовідсотковий. Ковбаса виходить ненатуральна, а смак їй придають смакові добавки. І як не борються виробники за створення безпечного для здоров’я людини виробу, але отримують − ТАК! смачний і привабливий на вигляд продукт, який під час транспортування і зберігання не псується на прилавках магазинів, АЛЕ! – не такий, як виготовляли наші предки. От тому й виходить, що ковбасу бажано їсти не щодня, а тільки на свята.

Щоб дізнатися, у чому перевага веганських ковбас над цією продукцією, відкрийте в інтернеті сторінку магазину хорошої їжі Пан-і-Веган і поцікавтесь, з чого вони виготовляються, скільки коштують.

На замітку тим поціновувачам ковбас під назвою «московська»!

Довгий час на столі в українців саме нарізка із «московської» ковбаси завжди була святковою стравою. Гострий приємний смак, невеликі шматочки сала, висока ціна – це основна характеристика продукту. Хоча її технологію виробництва часто фальсифікували, але якість продукту завжди була на рівні.

Із початком російської агресії московська ковбаса почала зникати із прилавків, а натомість з’явилася «Бандерівська», «Державна», «Київська». Це пов’язано із тим, що українці не хочуть нічого російського у своєму домі, на своїй землі. Ініціативу багатьох виробників підтримав Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості (УкрНДНЦ).

Смачного! Слава Україні!

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено