Ще два тижні тому більшість картоплі на ринках була здебільшого з інших областей, зазвичай з Тернопільщини та Закарпаття. А тепер майже вся бульба на базарі — з місцевих господарств.
На центральному продуктовому ринку в Івано-Франківську, а також на ринках Коломиї, Надвірної, Калуша та Долини за кілограм картоплі просять від 30 до 65 гривень. У Тисмениці, Городенці, Тлумачі, Галичі та Богородчанах кілограм бульби коштує від 25 до 50 гривень.
Ціна залежить від розміру та сорті. Найбільше просять за доволі велику картоплю, а найменше за «горошки». Так називають дуже дрібну картоплю, яку навіть не чистять, коли варять чи смажать: готують лише «у мундирах».
«У мене картопля рання сортів «Лідер» та «Рів’єра». Вона росте від 50 до 60 днів. Ямки я вибивав уручну. На дно кожної вкидав добриво: напівсухий коров’ячий перегній, до якого додав деревний попіл та перепріле листя горіха»,— розповідає Роман Левко з Коломийщини.
На усе це зверху чоловік виливав 2-3 літри води, аби утворилася кашка. Таку суміш чоловік кидав у кожну ямку, трохи чекав, і коли вона ледь підсихала, садив попередньо пророщену картоплю.
Через кожні 5-6 рядків картоплі у пана Романа росте ряд часнику. Господар каже, що ця пахуча зелень відганяє колорадського жука. Ранню картоплю Роман Левко збирає у 10 числа червня. Викопує не всю одразу, а потрохи. Викопане споживає родина чоловіка, а решту він виносить на ринок. Картоплю господар теж вибирає вручну, з допомогою сапи, а коли земля суха, підкопує лопатою. Із одного куща чоловік має 8-12 бульбин.
Марія Гринишин з Тлумаччини продає картоплю сорту «Імпала», який виведений в Голландії. В Україну сорт завезли понад 15 років тому. Бульбу пані Марія висаджує там, де попередньо росли квасоля та кукурудза. Ще з осені господиня удобрила ділянку паід «Імпалу» коров’яком.
«Запорука доброго урожаю — відстань. Я саджу бульбу на глибину 6-8 сантиметрів, ширина між рядками не менше 60 сантиметрів, а відстань між кущами в ряду – 25-30 сантиметрів. І хоча в нас картоплю садять густіше, я прислухалася до моїх родичів з Хмельниччини, досвідчених городників, які саме так радили робити», — ділиться таємницями господиня.
Жінка анітрохи не пожалкувала, що так «рідко» посадила, бо картопля вродила славно. Через три тижні після висаджування жінка вперше підгортала молоді пагони, а ще через два — зробила це вдруге. Достигла «Імпала» через 50 днів після висаджування. Урожайність в «Імпали» чималенька: на одному кущі може бути 10-15 бульбин. Кожна картоплина важить в середньому 80-150 грам, має гладку тонку шкірку. А якщо розрізати картоплину, то всередині вона кремово-жовта. Але при цьому має мало крохалю, тому не розварюється. Через це картоплю сорту «Імпала» добре смажити, додавати до супів, салатів.
Порада від авторки
Авторка статті теж садить ранню картоплю сорту «Рів’єра», яку ще називають сорокаденною, бо, мовляв, вона дозріває за 40 днів. Але це, зазвичай, під агроволокном. У мене вона росте 50 днів, «Сорокаденку» саджу наприкінці березня, а коли ще холодно, то в 10 числах квітня. Перед висаджуванням виношу її з погребу, перебираю. Те, що садити, кладу в маленькі ящики, ставлю в тепле місце на 7-9 днів.
Коли картопля виростає на 5-10 сантиметрів, підгортаю. До речі, підгортати краще після невеличкого дощу, коли земля волога. Город у мене підгортають кіньми. Якщо бадилля слабке або мале, то підживлюю органікою, але коли восени землю підживити, то все буде добре. Цьогоріч 15 червня я почала збирати перший урожай. Бульбини ще маленькі, зате свої.
Загалом продавці прогнозують, що протягом літа та осені ціна на картоплю буде зменшуватися. Але жодних, навіть приблизних прогнозів, скільки буде коштувати кілограм «другого хліба» у час війни, ніхто не дає. Продавці лише кажуть, що все буде залежати від ситуації в країні, погоди, урожайності.
Сабіна Ружицька Фото авторки
Читайте також у ПІК:
- Чи вигідно утримувати козу: що про це думають газди та газдині з Прикарпаття
- Літній грибний сезон на Прикарпатті: скільки коштують лісові смаколики?
- На Прикарпатті стартував сезон лісових суниць: де збирають, по чому продають
- На прикарпатських ринках — розпал торгівлі розсадою (ФОТО)
- У карпатських селах триває масова стрижка овець: як це відбувається (ФОТО)
- Не черствіє понад місяць: космацька паска прикрашена давньоукраїнськими символами (ФОТО)
- Не я б’ю, верба б’є: скільки коштують передвеликодні атрибути на Прикарпатті
Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram
Читайте нас у тг