Івано-Франківськ

“Літай”: поранений на війні прикарпатець Максим Веприк вчиться пілотувати дрони

Ветеранів ЗСУ, які отримали поранення або ампутації, вчитимуть пілотувати дрони.

ae148761690e2576 scaled

Проєкт, який впроваджують в одному із реабілітаційних центрів на Львівщині, називається “Літай”. Реалізовують його за підтримки благодійників та українського ветеранського фонду Мінветеранів.

Як розповіла керівниця напрямку реабілітації благодійного фонду “Із янголом на плечі” Христина Хлопіцька, проєкт є частиною реабілітаційної програми для поранених військовослужбовців, пише ПІК із посиланням на Суспільне.

У реабілітаційному центрі на Львівщині обладнали кабінет для навчання ветеранів як керувати дронами. Тут інструктори розповідають і показують роботу безпілотників.

Вирішив навчитись керувати дроном Максим Веприк з Івано-Франківщини. У чоловіка потрійна ампутація після поранення поблизу Соледару. Зараз він на реабілітації на Львівщині. До цього, каже, пробував керувати дроном кілька разів, але не у бойових умовах.

“Для мене такі навички — це більше для власного розвитку, тим більше, що був лівша, а тепер в мене робоча рука і взагалі єдина ціла кінцівка — це права. А це корисно для дрібної моторики. По друге, це спосіб відволікання. І коли ти концентруєшся на керуванні дроном, це допомагає часто з фантомним болям“, – розповідає Максим Веприк.

Проводять заняття інструктори двічі на тиждень. Спершу лекції, опісля хлопці спробують працювати на симуляторах і далі – реально вчитимуться підіймати дрони на певних локаціях, розповідають пілот навчального центру Максим Дробот.

b3f4a5164cc3e4ba

Навчання для поранених хлопців та дівчат є безплатним, проєктом опікуються благодійники, розповідає керівниця напрямку реабілітації благодійного фонду “Із янголом на плечі” Христина Хлопіцька. Також таке навчання є частиною їхньої реабілітації.

“Зараз є дуже багато проєктів, навіть багато освітніх проєктів, у школах можна бути інструкторами, або навчати когось в інститутах. Також агропромисловість потребує пілотів дронів. Коли наші хлопці керують дронами, в них є координація рухів, це дуже класний момент реабілітації”, — каже керівниця напрямку реабілітації.

За словами Христини Хлопіцької, надалі проєкт планують розширювати, щоб вчити ветеранів пілотуванню у реабілітаційних відділеннях у різних областях України.

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено