Івано-Франківськ

В яких умовах живуть люди похилого віку у світі – інфографіка

Міністерство соціальної політики прогнозує, що за десять років кожен п'ятий українець буде пенсіонером.

630 360 1522861527 2355

Стрімке старіння населення – це, в принципі, головна глобальна демографічна тенденція: в ООН очікують, що до 2050 року у світі буде 1,6 мільярда людей старше 65 років (порівняно з 0,76 млрд в 2021-му).

Умови життя літніх людей різняться не тільки у залежність від регіону (що розвинена країна, то краще), а й у залежність від статі, йдеться в інфографіці “Слово і Діло”. 

Згідно з дослідженням, опублікованим ООН, більшість жінок і чоловіків віком 65 років і більше продовжують жити у своїх будинках – одні, з партнером, дітьми чи іншими членами сім’ї.

У більш розвинених країнах і регіонах, наприклад, у Європі, Північній Америці, Австралії та Новій Зеландії, люди похилого віку найчастіше живуть одні або з партнером (тобто у своєму будинку і без інших членів сім’ї).

Так, наприклад, у Швейцарії 90% людей похилого віку живуть одні або з партнером, у США – 75%, у Греції – 74%. Як зазначає ООН, жити незалежно у такому віці їм дозволяють програми соціального захисту (зокрема, пенсійне та медичне забезпечення) та накопичені активи.

Детальніше дивіться у інфографіці:

pobutovi umovy litnix lyudej u sviti ru origin

На глобальному рівні жінки у віці 65 років і більше вдвічі частіше, ніж чоловіки старшого віку, живуть одні – 22% проти 11%.

“Така тенденція пов’язана з тим, що жінки в середньому живуть довше за чоловіків. Отже, жінки похилого віку частіше, ніж чоловіки, вдовіють, рідше після цього виходять заміж, а значить, частіше живуть на самоті. В ООН наголошують, що ці три фактори сприяють їхній економічній незахищеності, якщо розглядати це питання з демографічної точки зору”, – йдеться у поввідомленні.

У країнах, що розвиваються, більшість літніх чоловіків і жінок зазвичай живуть зі своїми дітьми або в розширених сім’ях (з онуками, племінниками, родичами партнера). Це характерно, наприклад, для Азії, Африки, Латинської Америки та країн Карибського басейну.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено