Який цьогорічний урожай картоплі, та скільки можуть заробити сезонні картоплезбирачі, з’ясовувала журналістка ПІК.
«Село Завалля, на Снятинщині, звідкіля я родом, здавна славилося багатими урожаями та різноманітними сортами картоплі. До 2000-их в села приїздили оптові покупці і везли картоплю на чернівецькі оптові ринки. Також їздили люди й самі торгувати, урожай возили потягом «Червона рута». Приїжджали за картоплею і зі східних та південних областей України. Цьогоріч закупівельників ще не багато», – розповідає господиня Тетяна Вовк.
Її батько, Сильвестр Вовк, додає, що в їхній родині, як і десятках господарств односельців, теж з року в рік садять картоплю. Цьогоріч засадили 12 арів. Садили сорти: «Слов’янка», «Белла роса», «Рів’єра», «Львівська», «Невська». Із одного ара зібрали в середньому по 150 кілограм. Це середня урожайність. Були роки, коли картоплі було значно більше, а було й менше.
За словами Тетяни Вовк, картоплю вибирають тоді, коли вже всохло бадилля. В середньому треба робити так: якщо овоч посадили від середини квітня до початку травня, то брати можна з середини серпня-до початку вересня. Це оптимальний термін дозрівання більшості сортів картоплі. Також можна викопати один кущик та подивитися на картоплини і шкірку на них.
Якщо картоплини легко відділяються від коріння і мають тверду шкірку, то можна збирати урожай. Для копання картоплі, зараз, зазвичай, використовують міні-тракторці, хтось розорює стежки з допомогою коней. Зрідка копають лопатами або вилами.
57-річна Галина Василюк з Тлумаччини також садить картоплю. Її двоє дітей з онуками — закордоном, чоловік — помер. Жінка живе самотою, але утримує господарство, має 20 сотих городу та ще клаптик землі біля хати. На 10 сотих садить картоплю, якою годує двох свиней, кролів, кури і качки. Деколи частину урожаю — продає. Пані Галя каже, що їй одній важко, тому щороку наймає помічників.
«Аби зібрати картоплю з 10 сотих, треба найняти на 1-2 дні 2-3 фізично витривалих людей, які працюватимуть з 09.00 до 15.00, з годинною перервою на обід»,— розповідає пані Галина.
Чому так довго? Бо після того, як урожай зібрали, треба ще один день, аби вже розорані стежки сапами «перебити». Якщо цього не зробити, то на городі залишається чимало картоплі.
Далі жінка розказує, що зазвичай, на осінні городні роботи зголошуються жінки віком 35-60 років. Працювати на чужих городах йдуть ті, які не мають роботи, не їздять на заробітки та швидко справилися зі своїми наділами, або їх не мають. За день роботи найнятим робітникам платять 300-350 гривень та годують обідом. Коли люди беруть обід з собою, то це ще плюс 50-70 гривень оплати.
До речі, зараз збирання картоплі стало…сучасним, і оголошення про найми публікують в різних інтернет чатах та групах сіл чи містечок, зрідка про свої «послуги» сповіщають через газети безкоштовних оголошень, або розклеюють інформацію з номерами телефонів на автозупинках чи дошках оголошень.
Найбільше замовлень припадає на п’ятницю-суботу, бо ж чимало людей працюють та приїжджають на городи до родичів чи на дачі якраз у ці дні. Але чим більше збирачів картоплі, тим менше заробляють наймані працівники.
До речі, збирати картоплю в тому чи іншому господарстві можуть і безкоштовно або за взаємовигідним «обміном робочою силою», коли власники городів відпрацюють у тих, хто трудився у них. Ще в деяких селах на городах самотніх жителів місцева влада організовує толоки — безкоштовну спільну працю.
До допомоги також закликають і священики місцевих храмів, які організовують парафіян для допомоги самотнім людям похилого віку, родинам загиблих вояків, людям з інвалідністю.
Сабіна Ружицька. Фото Тетяни Вовк
Читайте також у ПІК:
- На Прикарпатті з ініціативи греко-католицького священника відкрили соціальну пекарню (ФОТО)
- У прикарпатських селах та містечках людям докучають лисиці та дикі свині
- На Прикарпатті розпочався сезон цукрової кукурудзи
- На Прикарпатті триває ягідний сезон: про вигоду домашніх рецептів
- Пасічники Прикарпаття розповіли, чи будемо цьогоріч з медом
- В Карпатах цвіте червона рута: чим унікальна оспівана у відомій пісні гірська квітка (ФОТО)
- “А липи цвітуть”: на Прикарпатті масово збирають липовий цвіт
- Гроші із запахом афини: на Прикарпатті розпочався чорничний сезон
Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram
Читайте нас у тг