Івано-Франківськ

“А липи цвітуть”: на Прикарпатті масово збирають липовий цвіт

Як правильно зривати,  сушити, зберігати та використовувати цілющий цвіт, що допомагає від багатьох хвороб, дізнавалася журналістка ПІК.

356468246 968716841035384 7920431670581146214 n scaled

 «Мені вже 78, а я щороку збираю, а згодо п’ю липовий чай та відвар. Давала його дітям, онукам і правнучці. Та й взагалі не люблю отієї лікувальної «хімії», лікуюся всім натуральним, що Бог дав людям на поживу й користь. А ще старюся хвороби не допускати, а якщо є не запускати», — каже Марія Олексюк з Тлумаччини.

Жінка добре знається на лікувальних травах, часто їх збирає, використовує сама, а іноді продає на місцевому ринку. За словами травниці-аматорки, липа цвіте недовго, в середньому 14-18 днів, і в цей час треба встигнути зібрати квітки.

Якщо їх зірвати завчасно, то вони не матимуть лікувального і загальнозміцнюючого ефекту. Навіть липовий чай не буде насиченого червонуватого кольору, а значно світліший. Якщо зібрати цвіт пізніше, то чай теж не даватиме  потрібного результату, а буде…звичайним напоєм із запахом. «Як же розпізнати, коли треба  збирати цвіт?», — запитую жінку.

«Це треба мати досвід, але варто поглянути на квітки липи, якщо бачите,що частина вже розкрилася, а частина е в батончиках, то можете спокійно зривати ті, що розкрилися, і вони будуть корисними. Вирушати за липовим цвітом найкраще в першій половині дня»,— пояснює Марія Олексюк.

За мить травиця застерігає, що треба пам’ятати про те, де саме збирати липовий. цвіт. Не таємниця, що липи садили і садять біля доріг, в парках, на вулицях, бо липова алея це гарно і пахучо. Але для цвіту цілком не корисно. Чому? Бо  липовий цвіт дуже вбирає всі шкідливі викиди з повітря.

Для самого дерева і цвіту це начебто й нічого, а для людей — замість цілющого чай, таблиця хімічних елементів. То вже краще таблетку спожити»,— мовить пані Марія. За порадою знавчині народної медицини, найкраще збирати липовий цвіт у лісі, гаю чи в парку, але подалі від дороги, де їздять автівки. Зривати треба не лише саму квітку, але й приквіток, світлий листочок, що біля цвіту. Найкраще рвати вручну, або обережно зрізати ножицями.

Після зривання, цвіт треба розкласти бажано на натуральній тканині, прикрити зверху марлею та поставити сушитися не під прямим сонячним промінням, а в затінку. Це роблять для того, аби під променями не  зникли цілющі речовини. Під час сушки кілька раз цвіт треба перевернути, щоб він з усіх боків швидко висох. Зберігають липовий цвіт у щільно закритих скляних банках або в тканинних мішечках у сухому прохолодному місці. Цілющі властивості цвіт не втрачає протягом 2 років.

354561810 1651380062047477 7252552854661429164 n scaled

Порада від авторки 

Із мого власного досвіду, скаже, що чай та відвар із липового цвіту  дуже смачний та допомагає при багатьох недугах. Насамперед я давала пити липовий чай своєму синові від 3 років. На жіль, він у холодні пори року, часто простуджується. І коли в дитини температура до 38 градусів, кашель та нежить, то перш, ніж давати таблетку, я даю йому липового чаю з медом.

Чай заварюю із 10 грам цвіту, який заливає 250 грамами окропу та настоюю 30 хвилин. Згодом проціджую. Чай син п’є по 2 рази в день, вранці та в обід. Якщо простуда не сильна і це є перші дні хвороби, то зазвичай, такий чай заміняє таблетки. Допомагає липовий чай при ангінах і бронхітах. Причому після його споживання. стає значно легше відкашлювати.

Марія Олексюк додає, що пити чай із пахучого світу треба й тим, хто має проблемах із шлунком, обміном речовин, бо він виводить токсини з організму, покращує травлення а ще сприяє схудненню. Чай із липового цвіту є добрим сечогінним, а ще він підвищує настрій та працездатність, усуває хронічну втому, знімає стрес. Пані та панянки можуть ще й використовувати насичений відвар і липового цвіту для косметичних процедур.

Особливо корисним він для пань 45+ як омолоджуючий засіб. А ще липовий цвіт додають у склад лікувальних зборів, він поєднується із ромашкою, чебрецем, м’ятою, шавлією. До речі, на ринках липовий цвіт продають за 35-40 гривень за 50-100 грам. За кілограм сушеного липового цвіту просять від 500 до 600 гривень.

Сабіна Ружицька. Фото з доступних інтернет джерел.

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено