Івано-Франківськ

У прикарпатських селах та містечках людям докучають лисиці та дикі свині

Чому ж звірі так близько підходять до людських осель, і яку шкоду можуть завдати господарствам і людям зокрема?

370056636 335434015576343 3515926526168853145 n

Про те, що в місті Тлумач ходять околицями кабани нещодавно писали в соцмережах, і навіть виставила світлини одна з мешканок міста. Але, на жаль, через злобні коментарі, видалила їх, кажучи, що не має ані сил, ані бажання читати оте все.

Чому така реакція на проблему, наразі невідомо. Так само у середу та суботу, дні, коли  Тлумачі триває  великий сільськогосподарський базар, люди із сіл Озеряни, Грушка, Локітка, Попелів жалілися на те, що до їхніх обійсть підступають лисиці і дикі свині.

Люди радилися між собою та із працівниками ветеринарної аптеки, що робити. Та якихось конкретних порад не було. Потерпають від диких свиней і лисиць жителі громад Богородчанщини, Калущини, Рогатинщини, Тисмениччини…  То чому ж звірі так близько підходять до людських осель, і яку шкоду можуть завдати господарствам і людям зокрема?

370341758 331889875847168 8964017879511917224 n

Досвідчені мисливці зазначають, що  кабани, на жаль, щорічно спустошують городи, які неподалік лісів. Іноді заходять і дальше Картопля, кукурудза, біб, кабачки, буряки смакують кабанам настільки, що рити для себе смаколики звірі  ходять цілими табунами. Щоправда самець ходить один, а свиня з поросятами ходить. Біля неї може бути 10-12 малят. Коли ще є дощова погода, і неподалік городів є великі калюжі, то лісові непрохані гості і в болоті купаються, і їдять.

Після них залишаються великі  ями. Наразі, аби врятувати врожай, люди вдаються до дідівських методів: прив’язують поближче до городів собак, ставлять опудала. Ще донедавна люди палили вогні з чотирьох боків городів, спалювали і старі колеса, бо неприємним запахом кожна відлякати тварин. Та зараз  палити вогні  заборонено, бо вогонь може наробити біди. Доводиться…терпіти та чергувати біля городів, аби не втратити залишки врожаю.

Щодо лисиць, то коли  на подвір’я та до стаєнь, кролівників і пташників приходять рудохвості, то це означає, що для них у лісі бракує харчу. І домашня птиця та пухнасті вухані стають добрим обідом для лисиць. Але не лише це є причиною появи лисиць. Ці лісові мешканці  можуть селитися на городах, чи на подвір’ях закинутих сільських хат. Таких, на жаль, у багатьох селах, не бракує.

370025509 809871680881644 3196337311429810721 n scaled

Часто ці подвір’я заростають, туди зрідка хтось приходить, і рудо хвості навіть народжують на тій території малят. Через такий стан справ, кількість лисиць збільшується і перевищує допустимі ветеринарно-санітарні норми.

Наразі  боротися з хижаками складно. Колись проводився відстріл. Робили так тому, що лисиці є переносниками збудника сказу. Це дуже небезпечно для домашніх тварин, зокрема котів та собак, птиці та людей. У  час війни будь-які постріли категорично та суворо заборонені. А зловити лисицю на сильце чи голіруч — справа непроста.

Мисливці радять людям, аби не потерпати від рудохвостих, щодня ретельно слідкувати за господарствами, щільно огородити подвір’я та господарські будівлі, зачиняти клітки з кроликами та…прислухатися до гавкоту собак, які неодмінно реагують на появу диких звірів.

Сабіна РУЖИЦЬКА. Фото з доступних інтернет-джерел

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено