Чим корисні ці ягоди, як їх збирати та зберігати й що вигідніше, купити чи зірвати ягоди й зробити домашні варення, компоти, желе тощо, чи купити все готове у магазинах, з’ясовувала журналістка ПІК, використовуючи власний досвід.
Я особисто маю удома невеличкий малинник, з якого цьогоріч зібрала аж 30 літрів ягід. Це багато. Тому частину я з сином щодня їм, додаю у випічку, частину заморозила на зиму, а частину пересипала цукром та закрила у півлітрові банки та поставила у погребі. Менше маю чорної та червоної (яку в нас називають порічки) смородини, а аґрусу та шовковиці ніколи у саду та біля хати не садили.
Та це не проблема, можна все придбати. За літр шовковиці та аґрусу на ринках Прикарпаття просять від 45 до 60 гривень. Цих ягід мені багато не треба, тому цілком вистачить 5 літрів, аби смакувати ними до весни наступного року.
Мінімально на ці ягоди я витрачу 450 гривень. А ще сюди слід додати кілограм 15 цукру, який я витрачу на закрутки. Цукор можна купити дешевше у соціальних магазинах, по 30 гривень за кілограм. Отож на цукор витрачу 450 гривень. Потрібні мені будуть й металеві кришки. Їх можна купити за 120 гривень за упаковку 50 штук. Скляні банки маю удома від минулорічних закруток.
Отож підсумовуємо витрати: на все потрібно 1020 гривень, можливі будуть і якісь непередбачені витрати, тому округлюю все аж до 1200 гривень.
Якщо ж у когось немає малини та смородини, то їхня вартість на ринку зараз 35-45 гривень за літр. Якщо брати на родину в середньому по 10 літрів малини та по 5 літрів чорної й 5 літрів червоної смородини, то до зазначеної суми треба додати ще слід сюди додати від 700 до 900 гривень. Заокруглюємо до 2000. Враховуючи теперішні ціни це небагато. В результаті ви матимете домашні солодкі ягідні смаколики та заморожені свіжі ягоди. Кому що до вподоби.
Тепер порівняємо: у супермаркетах 350-грамова банка смородинового та малинового варення коштує від 65 до 90 гривень. На ринку ціна півлітрової банки від 80 до 120 гривень Узимку буде значно дорожче. Отож однозначно вигідніше зробити все власноруч, навіть, якщо купувати ягоди. Та й удома кожна господиня чи господар знають, що і як вони робили. І ще можна виявляти різну фантазію, використовуючи родинні домашні рецепти, або ж експериментувати з інтернет переписами. Аби лише було бажання потішити смачненьким себе та рідних.
Сабіна Ружицька
Фото авторки та з доступних інтернет джерел
Про цілющу силу ягід:
Шовковиця покращує рівень цукру, стабілізує рівень гемоглобіну, захищає від ішемічного стресу, має протипухлинну дію. Ягода корисна людям, які страждають хронічним набряком через неправильну роботу нирок або серця. Ягоди шовковиці можна сушити, як родзинки, або заморожувати.
Малина: має протигарячкову дію, нормалізує згортання крові, завдяки саліциловій кислоті, що міститься в ягодах, малина дуже довго здатна зберігати свої лікувальні властивості. Малину використовують для лікування простуд, грипу, ГРВІ, при загостренні болю в суглобах, радикуліті, невралгії. Фолієва кислота у складі малини має хороший вплив на підготовку жіночого організму до вагітності й в період виношування. Також малина має кровоспинну та антитоксичну дію. Завдяки великому вмісту міді, яка входить до складу багатьох антидепресантів, малина корисна людям, що переживають нервові напруження і стреси.
Чорна смородина лікує тонзиліти, покращує зір, корисна при гастриті. Людям похилого віку вона корисна тим, що лікує подагру, знімає болі в суглобах. Ця ягода виводить з організму солі сечової кислоти й таким чином добре діє на нирки, налагоджуючи солевий обмін. У ній є лимонна, бурштинова кислоти, залізо, вітаміни, які не зустрічаються в інших ягодах, — всі життєво важливі елементи.
Червона смородина нормалізує гормональний фон завдяки йоду, який впливає на щитовидну залозу. Вона не навантажує підшлункову залозу, тому червону смородину рекомендують діабетикам.
Читайте також: