Івано-Франківськ

Військовий облік для жінок з медичною освітою: що зміниться з першого жовтня

Постановка на військовий облік не дорівнює мобілізації, а облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків в державі. 

Військовий облік для жінок з медичною освітою: що зміниться з першого жовтня

Вимога стати на військовий облік з першого жовтня 2023 року актуальна для жінок-медиків та жінок-фармацевтів, які з певних причин там ще не перебувають. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я, пише ПІК. 

“Всі жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту чи працюють за такими спеціальностями: лікар, стоматолог, акушер, сестра медична, фармацевт та провізор, науковий співробітник, керівник підрозділів в охороні здоровʼя тощо, вже мають перебувати на військовому обліку”, – йдеться у повідомленні.

Ця норма не нова та діє ще з 1992 року. Тому більшість жінок-медиків та жінок-фармацевтів вже перебуває на військовому обліку.

“Проте, на жаль, весь цей час норма щодо постановки на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів працювала не досконало, через що частина медиків в ньому не врахована. Аби стати на військовий облік, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, матимуть 3 роки – до 31 грудня 2026 року “, – додають у МОЗ.

Водночас (починаючи із січня 2023 року) жінки, які навчаються на медичних або фармацевтичних спеціальностях, ставляться на військовий облік одразу по закінченню навчання. Заклад освіти за 2 місяці до завершення навчання подає списки випускниць до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

До слова, речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко зазначив, що з 1 жовтня жінки-медики підлягатимуть обов’язковому військовому обліку. Але до них, на відміну від чоловіків, застосовувати обмеження на виїзд за кордон поки що не планують.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено