Івано-Франківськ

Оцінка експерта: про небезпеку генераторів та переваги інверторів

Електрика вимикається - вмикаються генератори. Попри те, що ці прилади рятують від блекауту, вони ж і несуть загрозу.

foto Gekalo 2023 scaled

Минулорічний блекаут в Україні показав, що використання переносних джерел живлення у помешканнях, магазинах чи офісах призводило до численних випадків травмувань та навіть загибелі людей насамперед через порушення правил їх експлуатації. Зокрема йдеться про генератори, які працюють на двигунах внутрішнього згорання, розповідає ПІК.

Чим небезпечні генератори та на яке альтернативне рішення варто звернути увагу, розповів наш експерт, викладач Калуського політехнічного фахового коледжу, директор компанії  «Дім світла» Василь ГЕКАЛО.

3 5 scaled

«Використання генератора, як альтернативного джерела електроенергії, є дещо небезпечним. Насамперед, через те, що постійно треба поповнювати запас пального. Плюс, генератор треба обов’язково виносити на подвір’я, від нього – «тянути» переноски. Це також створює великі незручності. Окрім того, генератор може стати об’єктом небезпеки під час його обслуговування, зокрема, пожежної. Тобто, загалом, його використання створює великі незручності», – каже Василь Гекало.

Генератори небезпечний ще й тим, що можу вибухнути, а також своїми викидами. Адже знаємо про численні випадки, коли продукти горіння, які утворює цей прилад, наробили біди. Мова йде про чадний газ, який виділяється в процесі горіння палива в генераторах.

6 4 scaled

Чим замінити генератор?

Василь Гекало, яке спеціаліст з багаторічним досвідом у сфері електрифікації, радить замінити гучні, витратні та небезпечні генератори системою резервного живлення, яка відмінно працює в автоматичному режимі під час планових та аварійних відключень, не кажучи вже про блекаут.

«Головне завдання для цього рішення було поставлене таке: щоб в момент, коли поступає відключення електроенергії, відбулося автоматичне відключення на резервний блок живлення. В даному випадку, в нас резервним живленням є два акумулятори, з ними в парі працює блочок, називається інвертор. Його завдання постійний струм до акумуляторів перетворити в змінний струм», – наголошує наш експерт.

5 4 scaled

Принцип роботи інверторів – як у автомобілі. Є електрика — акумулятори заряджаються, ні — віддають електроенергію. До переваг можна віднести дуже низький рівень шуму (дизельний генератор має показники порядку – 70 дБ), практично миттєве перемикання при збоях в мережі (близько 20 мс), досить тривалий термін служби.

«Ця  система пройшла випробування близько півтора року і зарекомендувала себе з дуже хорошої сторони. Тобто фактично не маємо проблем ані технічних, ані експлуатаційних», – наголошує Василь Гекало.

Варто наголосити, що дизельний генератор потрібний у тих місцях, де немає підведення електрики, зокрема, на відкритих площах, або перебої з подачею електроенергії можуть бути часто та надовго. У інших випадках використання саме інверторної системи резервування може  стати чудовою альтернативою.

Компанія “ДІМ СВІТЛА” пропонує оптимальні рішення, а також допоможе з консультацією та установкою обладнання!

Адреса: м. Калуш, вул. Незалежності, 2 (навпроти Каменю Незалежності, поруч з супермаркетом Torba). Тел. 066 822 3303.

“ДІМ СВІТЛА” – все для світла в домі!

309057529 430181009101931 7138995646992757742 n scaled

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено