Івано-Франківськ

Хто такий Олександр Сирський: що відомо про нового головнокомандувача ЗСУ

Зеленський назвав його "найбільш досвідченим українським командувачем".

Хто такий Олександр Сирський: що відомо про нового головнокомандувача ЗСУ

У четвер, 8 лютого президент Зеленський призначив нового головнокомандувача ЗСУ. Ним став Олександр Сирський. До цього майже два роки українську армію очолював Валерій Залужний. До слова, більшість українців не підтримували його відставку, пише ПІК.

Хто ж такий Олександр Сирський та що про нього відомо:

  1. Сирському 58 років, він народився у Владимирській області Росії, закінчив у 1986-му році Московське вище військове командне училище. Служба в нього проходила в УРСР, де він залишився після проголошення незалежності України.
  2. Закінчив Національну академію оборони України, далі командував 72-ю механізованою бригадою у Білій Церкві.
  3. Перед початком війни на Донеччині у 2014 як заступник начальника Головного командного центру Збройних сил України очолював напрямок співпраці з НАТО, зокрема із західними партнерами він обговорював зміни в українській армії відповідно до стандартів альянсу.
  4. Взимку 2015-го року Сирський він був одним з головних командирів АТО під час боїв за Дебальцеве, які вивели українське угруповування з майже оточеного росіянами міста, і як пишуть медіа, за це командувача нагородили орденом Богдана Хмельницького. Хоча окремі колишні бійці АТО твердили, що саме командування Сирського стало однією з причин утворення Дебальцевського котла, інші твердили, що сформована Сирським група “Барс” зробила “все можливе”.
  5. З 2016-го року Сирський очолював Об’єднаний оперативний штаб з протидії російським силам на сході України, у 2017-му – очолив штаб АТО, у 2019 тодішній президент Петро Порошенко призначив його керівником Операції Об’єднаних сил.
  6. Від початку повномасштабної війни Росії Сирський був відповідальним за оборону Києва. У квітні 2022-го року президент Зеленський присвоїв йому звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка” “за особисту мужність, вагомий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України”.
  7. Серед найбільших перемог Сирського називають й блискавичний контрнаступ ЗСУ на Харківщині у липні 2022 року.
  8. Як стверджують медіа, Сирський наполягав на продовженні оборони Бахмута у 2023 році. Хоча тоді головком ЗСУ Валерій Залужний і західні союзники нібито радили зосередитися на прориві на півдні, а не розпорошувати сили на східний напрямок. Сирський називав наступальну битву під Бахмутом, де загинули тисячі українських військових, “принциповою справою і справою честі”.
  9. Низка офіцерів негативно відгукувалась про Сирського як людину, яка не надто ретельно ставиться до збереження життя солдатів.
  10. Окрім того, співрозмовники ВВС вказували, що Сирський має гарні стосунки з Офісом президента, а розмови про його призначення замість Залужного почались ще навесні 2022 року.

До призначення на посаду головкома, Сирський з 2019 року очолював Сухопутні війська України. З літа 2023 року Олександр Сирський командував українськими військами, що тримають оборону на північно-східній ділянці фронту – перш за все біля Куп’янська.

Потенційна команда Сирського 

У вчорашньому зверненні Зеленський анонсував потенційних членів команди Сирського – бригадних генералів. Декому з них немає і 40 років.

Двоє з п’яти озвучених імен, які “розглядаються на керівні посади в армії” – Павло Паліса й Вадим Сухаревський – є чинними комбригами в бойових бригадах, що нині стоять в обороні на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Загалом у командування ЗСУ можуть перейти:

  • Андрій Гнатов – колишній начальник штабу і заступник командувача військ оперативного командування “Південь”. Навесні 2023-го був керівником оборони Бахмута. До служби в ОК “Південь” очолював 36-ту бригаду морської піхоти, яка сформована з підрозділів-вихідців з Криму. Сам Гнатов також служив на півострові до його окупації Росією.
  • Михайло Драпатий – до січня 2024-го очолював оперативне угруповання військ “Херсон”. Колишній командир 58-ої окремої мотопіхотної бригади імені  гетьмана Івана Виговського. Влітку 2014-го Драпатий, доки був ще військовослужбовцем 72-ої бригади, очолив прорив українських сил з оточення під Червонопартизанськом на Луганщині.
  • Ігор Скибюк – начальник штабу і заступник командувача Десантно-штурмових військ, Герой України. До переходу в командування очолював 80-ту окрему бригаду ДШВ.
  • Павло Паліса – комбриг легендарної 93-ої окремої механізованої бригади “Холодний Яр”, яка витягнула на собі добрячу частину оборонної операції на Бахмуті. До приходу в 93-тю Паліса командував 5-им окремим штурмовим полком (нині 5 ОШБ). Повномашстабне вторгнення зустрів у Штатах, навчаючись у Командно-штабному коледжі армії США.
  • Вадим Сухаревський (“Борсук”) – комбриг 59-ої окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка, Герой України. Служив у морській піхоті й десантурі. Першим у 2014 році, попри наказ “не стріляти”, відкрив вогонь по росіянах під Слов’янськом, аби прикрити українських спецпризначенців.

Команду “перезавантаження ЗСУ”, як обіцяє Зеленський, Сирський представить “днями”.

До речі, зі звернення президента так і не зрозуміло, яка доля чекає на командувача ДШВ Євгена Мойсюка та радника Залужного, колишнього депутата від “ЄС” Михайла Забродського. Про них президент загадково сказав: “Їхній досвід – на службі державі”.

Аналогічна ситуація і з самим Валерієм Залужним: президент запропонував йому і надалі “бути в команді”, втім, ким і де саме – невідомо. Як і невідомо, що зрештою відповів Залужний.

До слова, що думають франківці про відставку Валерія Залужного, дивіться у відео:

Читайте також у ПІК: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено