Івано-Франківськ

Крадуть птицю та розносять сказ: яка ситуація з лисицями на Прикарпатті та чи планують їх відстрілювати

Дикі тварини сміливішають та все ближче підходять до людських осель.
unnamed 1

Фото ілюстративне

З кожним роком на Прикарпатті зростає популяція лисиць та інших хижаків. Вони шкодять майну, а також можуть поширювати сказ.

У 2021 році в Івано-Франківській області зафіксували 767 лисиць. У 2022 їх кількість збільшилася до 779. У 2023 році на Прикарпатті виявили вже 1099 лисиць, розповідає ПІК.

В області зростає кількість скарг від місцевих жителів про появу лисиць в населених пунктах. Зокрема, на Калущині місцеві жителі б’ють на сполох. У січні про зростання популяції тварин повідомляли старости Боднарівського, Кропивницького, Мостищанського, Ріп’янського, Вістівського і Студінківського старостинських округів.

Лисиці приходять на вулиці в селах і навіть заходять на людські обійстя, щоб вкрасти птицю. Окрім цього, вони також можуть поселятися в закинутих обійстях, безпосередньо близько до людей.

Яка ситуація з відстрілюванням?

За словами Головного спеціаліста відділу лісового та мисливського господарства в області Геннадія Мельничука, відстрілювання є основним способом контролювання чисельності хижаків.

За 2021-2022 роки відстріляли понад 1100 лисиць. Зокрема, робили це під час сезону полювання, який традиційно проводився в осінньо-зимовий період. Дозволялося полювання також і на інших хижаків, зокрема вовків. За сезон мисливці відстрілювали 50-70% усього поголів’я лиса.

“Якщо немає регулювання – чисельність (лисиць – ред.) зростає в прогресії. Ті тварини, які могли б бути відстріляні під час мисливського сезону у мирний час, розмножуються. Але питання дозволу регулювання чисельності хижаків у військовий час займаються військові адміністрації”, – каже Геннадій Мельничук.

Від початку повномасштабного вторгнення на території Івано-Франківщини не проводиться полювання. Водночас відстрілювати хижаків можуть користувачі мисливських угідь, але тільки в їх межах, не заходячи на територію населених пунктів.

399884472 642905358020670 6803114004584016796 n scaled
Як зазначає начальник відділу лісового та мисливського господарства в Івано-Франківській області Роман Поціхович, регулювання чисельності шкідливих хижаків належить до основних прав та обов’язків користувачів мисливських угідь.

“Мисливський користувач в процесі роботи повинен регулювати чисельність вовків та лисиць і відстрілювати їх. Це їхній прямий обов’язок. Єгер виходить на роботу і регулює чисельність звірів. Враховуючи, що зараз військовий стан, в країні заборонене полювання”, – зазначив Роман Поціхович у коментарі ПІК.

У 2023 році на території області відстріляли 170 лисиць. При цьому їх популяція почала зростати.

Лисиці – не єдина загроза

Зграю з 15-ти дорослих вовків у січні 2024 року зафіксувала фотопастка єгерської служби Івано-Франківської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок.

“Через заборону регулювання хижаків, їхня чисельність вже перевищує науково-обґрунтовану норму в кілька разів, що загрожує не лише тваринам, а й місцевим мешканцям”, – зазначають в Українському товаристві мисливців і рибалок 

Ситуація зі сказом

Ще одна загроза, яку несуть дикі тварини – сказ. У січні, в одному із присілків села Яворів Косівської територіальної громади зафіксували лисицю із підозрою на сказ. Через тиждень зафіксували ще два випадки. 

“Встановлений сказ лисиці, яка була в контакті з домашньою собакою в одному з особистих селянських господарств Тисменицької міської громади, а також безпритульного кота, який покусав мешканку Печеніжинської селищної громади”, –повідомили в обласному управлінні Держпродспоживслужби.

Загалом, за минулий рік перевірили 138 проб лисиць на сказ, було три позитивні результати.

Хижаки можуть переносити сказ та заражати ним як людей, так і свійських чи домашніх тварин. Ліків проти сказу не існує, у хвороби 100% летальність. Єдиний шанс врятуватись після укусу інфікованої тварини – екстрено вакцинуватись та ввести антирабічний імуноглобулін.

До слова, минулого року в області 105 груп, серед яких були ветеринари, поліцейські та інші фахівці, вручну розкладали приманки з вакциною від сказу для диких тварин. До повномасштабного вторгнення для цього залучали авіатранспорт.

Повторний розгляд

Питання залучення мисливців до відстрілу лисиць декілька разів підіймалося на Раді оборони області. Зокрема, по дозвіл на регулювання популяції лисиць шляхом відстрілу зверталася Калуська міська рада.

Майже за два роки Рада оборони області не надавала дозволу на відстрілювання лисиць мисливцям. Обов’язки регулювання хижаків покладені на користувачів мисливських угідь.

Голова Івано-Франківської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок Михайло Лущак зазначає, що єгері не завжди можуть самі впоратися з хижаками.

За його словами, регулювання популяції – це необхідний захід, який зараз варто провести.

“Без мисливців цю проблему не вирішить ніхто. Ніякими методами і способами її не можна локалізувати. Тільки залучити мисливців. Вони досвідчені люди і знають, що і як робити. Варто провести такі одноразові, чи двох- трьохразові заходи під контролем місцевих органів самоврядування, поліції, ветеринарів, щоб навести порядок”, – зазначив у коментарі ПІК Микола Лущак.

Микола Лущак прогнозує, що без відстрілу наприкінці 2024 року збільшиться кількість лисиць, а також вовків на Прикарпатті.

“Зараз йде період розмноження лисиць і вовків. Якщо їх до кінця лютого не відстріляти, то в березні-квітні вже буде молодняк хижаків і він розмножиться і розповсюдиться”, – додає голова організації.

Зараз на Івано-Франківщині мисливські господарства проводять облік хижаків. Разом з інформацією від Держпродспоживслужби про випадки сказу, питання винесуть на розгляд Івано-Франківської військової адміністрації. А вже ОВА, на основі отриманої інформації, прийматиме рішення про те, які заходи щодо регулювання чисельності лисиць варто проводити.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено