Івано-Франківськ

У Тернополі провели унікальну операцію: серце військового вийняли з груднох клітки (ФОТО)

На Тернопільщині вперше в Україні видалили злоякісну пухлину серця методом аутотрансплантації.

429575452 797818689039704 907904893551159990 n kopiya scaled

Лікарі Тернопільської обласної клінічної лікарні вийняли серце з грудної клітки 45-річного військового, щоб повністю видалити пухлину. Операція тривала близько 13 годин.

Допоки лікарі видаляли пухлину, життя пацієнта забезпечував апарат штучного кровообігу, пише ПІК з посиланням на обласний департамент охорони здоров’я.

Військовий отримав поранення на фронті і пережив високу ампутацію ноги. Лікарі діагностували у нього важку мітральну недостатність.

“До нас у відділення військовослужбовця направили на планову рутинну операцію. Під час діагностики ми бачили певну масу, яку ми сприйняли як тромботичну, у лівому передсерді. Коли ж почали операцію, виявили пухлину. Взяли гістологію і вирішили не продовжувати планову операцію, тому що до такого масштабного втручання потрібно було підготуватися”, – розповідає кардіохірург, завідувач відділення кардіохірургії та трансплантології  Володимир Мороз.

Лікарі вивчали літературу, переглядали відео і досліджували інформацію, яка є наявна щодо цієї патології у закордонних джерелах. Та одночасно готували пацієнта до операції. ВОна проходила у два етапи.

“Ми вийняли серце з грудної клітки пацієнта, видалили частини пухлини, які залишилися у грудній клітці, сформували нову задню стінку лівого передсердя з бичачого перикарду, вшивши в нього всі легеневі вени. Другий етап – це робота з серцем. Саркома вразила мітральний клапан серця і частину лівого передсердя, які були вражені саркомою, тому ми видалили їх. Після цього ми відновили геометрію лівого передсердя теж за допомогою бичачого перикарду та встановили новий мітральний клапан”, –  розповідає Володимир Мороз.

Післяопераційний період був складний. Зараз стан пацієнта задовільний. Його виписали з лікарні. Зараз військовий із сім’єю у Києві. Також він проходить реабілітацію та спеціальне лікування.

Журналіст: Соломія Павлюк

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено