Івано-Франківськ

Стало відомо, звідки ваш номер телефону дізнаються шахраї та незнайомі люди

Повністю убезпечитися від небажаного “зливу” особистої інформації не вийде, бо чимало баз зберігатимуть дані, навіть якщо ви видалите застосунок.

Стало відомо, звідки ваш номер телефону дізнаються шахраї та незнайомі люди

Як шахраї та незнайомці дізнаються ваш номер телефону, повідомляє найбільша в Україні OSINT-агенція Molfar, пише ПІК.

Бази даних

Якщо ти користувався/(-лася) послугами банку, поштової служби, або оформив/(-ла) підписку на розсилання новин від магазину — твій номер та особисті дані опиняються у базі даних цих компаній. До сторонніх осіб твій номер потрапляє у випадку продажу бази даних самою компанією, або її недоброчесним працівником. Думати про хакерів треба в останню чергу.

Реєстри

Якщо маєш ФОП чи юридичну особу — твої дані внесено до реєстрів. А там номери телефонів знаходяться у відкритому доступі.

Додаток Getcontact

Цей додаток створений для того, аби відрізняти спам та попереджати про це людину. Однак саме в цьому й захована головна небезпека: аби додаток міг ранжувати номери на відповідні групи, він має мати доступ до телефонних книг якомога більшої кількості контактів.

— Якщо встановлював/(-ла) цей додаток, почистіть звідтіля свої дані та видаліть його. Хоча, на жаль, повністю це не убезпечить від зливів.

Додаток зберігає всю контактну книгу користувача, тож якщо її встановлювали знайомі, твій номер може потрапити до бази.

Агрегатори контактів

Якщо ти маєш сторінку у соціальних мережах — наприклад, LinkedIn, твій номер телефону можуть дізнатися сторонні.  Хоча твої контакти там можуть бути прихованими, та є спеціальні сервіси, котрі за плату покажуть ці дані покупцю.

olx, auto.ria, dim.ria тощо

Ці та інші сервіси під час реєстрації просять вказувати свої контактні дані, зокрема й номер телефону. Звідси їх дуже легко дістати.

Telegram-боти

Як кажуть у Molfar, подібні боти здебільшого — російські. Наприклад, щоб перевірити інший контакт, ти мусиш поділитися з ботом своїми даними, тож саме так ти й потрапляєш до бази даних.

Що робити, щоб ваш номер не отримали шахраї:

  1. Не надавай застосункам, які встановлюєш, повні доступи.
  2. Не вказуй своїх персональних даних на сумнівних сайтах та ресурсах.
  3. Не користуйся російськими ресурсами й додатками.
  4. Для розслідувань використовуй іншу SIM-карту, або краще — інші SIM-карту та телефон.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено