Івано-Франківськ

У Калуші на систему освіти чекає оптимізація: що зміниться

Зокрема, у місті планують залишити лише ліцеї, інші навчальні заклади перепрофілюють у гімназії.

У Калуші на систему освіти чекає оптимізація: що зміниться

У Калуші дещо зміниться галузь освіти впродовж наступних років. Процес оптимізації неминучий, адже спостерігається значне зменшення чисельності дітей та недофінансування державної освітньої субвенції близько 50 млн грн. І основне – це зміни законодавства. Про це повідомив мер міста Андрій Найда, пише ПІК.

“За результатами робочої комісії напрацьовані положення, що є основою плану оптимізації. Пропонується, щоб у громаді з 1 вересня 2027 року працювали всього 2 ліцеї, а всі інші заклади перепрофілювати на гімназії. Адже з огляду на бачення Міністерства освіти – профільні ліцеї мають бути відокремлені від початкової та середньої ланок”, – написав він.

Заклад, який буде забезпечувати освіту ІІІ ступеня має бути самостійним. На кожній паралелі має бути не менше 2-х класів. А у перспективі – на кожній паралелі має навчатися не менше 200 учнів. Таким чином наповнюваність ліцеїв повинна сягати не менш як 600 учнів.

Оскільки є ліцеї, де просто фізично не може бути такої наповнюваності – будуть створені академічні ліцеї. Тут будуть забезпечуватися навчання дітей на ІІІ рівні освіти, навчання освітніми профілями та підготовка до вступу.

“Окрім цього є перспектива створення наукового ліцею, яким вірогідніше стане ліцей ім. Дмитра Бахматюка. Тут є потужний потенціал. Минулого тижня ми вже отримали схвальний лист-погодження від Міністерства освіти щодо проведення у ліцеї інституційного аудиту. Його результати визначать спроможність ліцею ім. Дмитра Бахматюка стати науковим. Ми переконані, що все вдасться”, – зазначив міський голова.

Зміни торкнуться й наповненості класів. Так, міських закладах освіти наповнюваність 1 класів повинна бути не менше як 23 учнів. А 5, 10 класів – 24 учні. У закладах освіти сільської місцевості 10 класи повинні мати не менше як 18 учнів.

“Але хочу запевнити, що ми зробимо все для того, щоб жодні структурні зміни не вплинули на погіршення якості освіти, а навпаки створили умови для комфортного, якісного освітнього процесу”, – наголосив Андрій Найда. 

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено