Івано-Франківськ

Жителі Львівщині та Тернопільщини потрапили до лікарні через ботулізм: що відомо

Причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва.

2 3 scaled 1

Протягом минулого місяця в Україні зафіксували 12 випадків з підозрою на ботулізм. З них у п’яти людей діагноз підтвердився, ще по семи випадках очікуються результати досліджень.

Про це повідомили в Івано-Франківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, пише ПІК

З таким попереднім діагнозом шпиталізовані люди у Миколаєві, Полтаві, а також на Черкащині, Львівщині, Тернопільщині та Одещині.

“Причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва – домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо. В кожній області наявні запаси протиботулічної сироватки, а хворі отримують всю необхідну медичну допомогу”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертельно. Найчастіше причиною ботулізму стають зіпсовані вялені/копчені продукти або недостатньо термічно оброблені консервовані продукти саме домашнього консервування з м’яса, риби, овочів, грибів.

Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми: нудота, блювання, запаморочення, сильно виражена сухість у роті, труднощі з ковтанням, м’язова слабкість – важко рухатися, говорити, дихати; зір – нечіткий або виражене двоїння предметів перед очима.

Ботулінічний токсин, потрапляючи в організм людини, порушує роботу нервових клітин та блокує сигнал до скорочення м’язів. Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може померти.

Щоб уникнути ботулізму, відмовтесь від в’яленої риби, консервованих домашніх м’ясних консервів та грибів. Їжте тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно із санітарними вимогами.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено